ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Briesmoni, parādies!


Publicēts: 9.01.2015

NASA rentgenstaru observatorija NuSTAR pēta Visumu augstas enerģijas rentgenstaru diapazonā, ļaujot ielūkoties aiz ļoti bieziem gāzu un putekļu mākoņiem. Izpētot divu galaktiku sadursmi, kas pazīstama kā Arp 299, NuSTAR izdevās noteikt, kā uzvedas abu saplūstošo galaktiku supermasīvie melnie caurumi. Kamēr labajā pusē esošais supermasīvais melnais caurums aktīvi rij gāzi, tā partneris kreisajā pusē ir iemidzis aiz biezas putekļu un gāzu segas. Jāpiebilst, ka galaktiku pāris atrodas aptuveni 134 miljonu gaismas gadu attālumā.

"Kad galaktikas saduras, gāze tiek sajaukta un plūst kodola virzienā, veicinot supermasīvo melno caurumu augšanu un rosinot jaunu zvaigžņu veidošanos," pastāstīja pētījuma vadītājs Endrjū Ptaks no NASA Godārda Kosmisko lidojumu centra Grīnbeltā. "Mēs vēlamies izprast mehānismus, kas liek melnajam caurumam aktivēties un sākt patērēt gāzi."

NuSTAR ir pirmais teleskops, kas spēja atšķetināt no savērptajām galaktikām nākošos augstas enerģijas rentgenstarus un precīzi noteikt to avotus. Agrākie novērojumi ar Čandras teleskopu un Eiropas Kosmosa aģentūras XMM-Newton liecināja, ka Arp 299 atrodas aktīvi supermasīvi melnie caurumi, bet nebija skaidrs, vai aktīvi ir abu galaktiku briesmoņi, vai tikai viens no tiem.

Jaunākajā attēlā no NuSTAR, sakombinējot to ar redzamās gaismas fotogrāfiju no Habla teleskopa, redzam, ka izsalkušais ir labajā pusē esošās galaktikas supermasīvais melnais caurums, kura tuvumā notiekošie procesi uzkarsē elektronus un protonus līdz dažiem simtiem miljoniem grādu, izveidojot īpaši karstu plazmu, kas redzamās gaismas fotoniem piešķir milzīgu enerģiju un tādejādi mēs novērojam augstas enerģijas rentgenstarus.

Savukārt kreisās puses galaktikas melnais caurums vai nu snauž, vai arī atrodas aiz tik bieza putekļu un gāzu mākoņa, ka tam augstas enerģijas rentgenstari nespēj izlauzties cauri.

"Iespēja, ka saplūstošo galaktiku pārī abi melnie caurumi aktivējas vienlaicīgi, ir neliela," paskaidroja pētījuma līdzautore Anna Hornšemeijere. "Kad abu galaktiku kodoli vēl vairāk pietuvosies, plūdmaiņas spēki gāzi un zvaigznes mētās apkārt daudz spēcīgāk, un šajā brīdī varētu aktivēties abi melnie caurumi."

NuSTAR ir ideāls instruments, lai pētītu melnos caurumus, kurus aizklāj biezi gāzu un putekļu mākoņi. Augstākas enerģijas rentgenstari var izspiesties cauri šādam šķērslim, kas veiksmīgi aiztur zemākas enerģijas rentgenstarus un redzamo gaismu.

"Tagad mēs varam identificēt īsto briesmoni saplūstošo galaktiku pārī," piebilda Ptaks.

NASA JPL

Komentāri

  1. Juris tieši 9.01.2015 domāja šādi:

    interesanti, viens melnais caurums var aprīt otru melno caurumu?

  2. Redaktors tieši 10.01.2015 domāja šādi:

    Jā, supermasīvo melno caurumu saplūšana ir visai normāls process gadījumā, ja apvienojas divas galaktikas.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!