ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Planks atklāj Visumu


Publicēts: 6.07.2010

Eiropas kosmosa aģentūras Planka misijas ietvaros publicēts pirmais visu debesu attēls. Tas ne tikai ļauj ieskatīties zvaigžņu un galaktiku dzimšanā, bet atklāj to, kā pēc Lielā sprādziena attīstījies Visums.

"Mēs esam sasnieguši mērķi, kuram bija paredzēts Planks," teica Eiropas kosmosa aģentūras zinātniskās un automatizētās izpētes nodaļas direktors Deivids Sousvūds. "Mēs nedodam atbildi. Mēs atveram durvis uz Eldorādo, kur zinātnieki varēs meklēt zelta tīrradņus, kas ļaus dziļāk un labāk izprast Visuma izcelsmi un to, kā tas tagad darbojas. Attēls un tā fantastiskā kvalitāte ir to cilvēku ieguldījums, kas būvēja un darbināja Planku. Tagad ir sācies zinātniskās ražas laiks."

Attēls, kurā redzamas vistuvākās Piena Ceļa daļas un vistālākie laika un telpas nostūri, ir neizmērojama dārgumu lāde astronomiem.

Attēla centrālo daļu šķērso Piena Ceļa disks, virs un zem kura pamanāmas aukstu putekļu straumes. Šis galaktikas tīkls ir vieta, kur veidojas jaunās zvaigznes. Plankam ir izdevies atrast apgabalus, kur daudzas jaunas zvaigznes ir tikko uzsākušas savu dzīves ceļu.

Mazāk iespaidīgs, bet, iespējams, daudz intriģējošāks ir raibais fons attēla augšdaļā un lejasdaļā. Tas ir kosmiskais mikroviļņu fona starojums. Tā ir senākā gaisma Visumā, kas palikusi pāri no karstuma, kāds valdīja pirms 13,7 miljardiem gadu, kad radās Visums.

Piena Ceļa struktūras mums atklāj tuvējā Visuma izskatu, bet mikroviļņu fons stāsta par to, kāds Visums izskatījās īsu brīdi pēc Lielā sprādziena, kad vēl nebija zvaigžņu un galaktiku. Pateicoties Planka iegūtajiem datiem, zinātnieki varēs labāk izprast, kas notika pirmatnējā Visumā.

Mikroviļņu fons ir kosmiskais plāns mūsdienās redzamajam galaktiku kopu un superkopu zīmējumam. Nelielās krāsu atšķirības ataino temperatūras starpību un matērijas blīvumu. Pagaidām nenoskaidrotos apstākļos šīs nelielās atšķirības pārvērtās par blīvākiem reģioniem un vēlāk par galaktikām.

Kosmiskais mikroviļņu fona starojums nosedz visas debesis, bet lielāko daļu no tā slēpj Piena Ceļš, kura radītais starojums tiks novākts no attēla pēcapstrādes procesā, lai redzētu kopējo mikroviļņu fona ainu.

Kad šis darbs būs pabeigts, zinātnieki iegūs līdz šim visprecīzāko mikroviļņu fona karti, kas palīdzēs noskaidrot, vai šajos datos ir redzamas norādes par izplešanās periodu, kas noticis uzreiz pēc Lielā sprādziena. Īsajā laika posmā Visums izpletās milzīgos apmēros.

Planks turpinās pētīt Visumu. 2012. gadā paredzēts misijas primārā perioda noslēgums. Līdz tam debesis būs pilnībā nofotografētas četras reizes. Visu datu kataloga publicēšana gaidāma tikai 2012. gadā. 2011. gada janvārī tiks publicēts katalogs, kurā redzami Piena Ceļa galaktikas objekti un arī tālākas galaktikas.

"Šis attēls ir tikai neliels ieskats tajā, ko galarezultātā iegūsim," teica Planka misijas zinātnieks Jans Taubers.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!