ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Neparastais kanibālisms


Publicēts: 24.06.2008

Seiferta galaktikas izskatās pēc normālām spirālveida galaktikām, tikai tām ir spožs, pulsējošs kodols. Tagad to visdziļākā būtība ir atklāta - Seiferta galaktikas ir kanibāli.

Redzamās gaismas spektrā Seiferta galaktikas gandrīz ne ar ko neatšķiras no parastām spirālveida galaktikām. VLA radio teleskopa iegūtajos attēlos redzams, ka šīs galaktikas mielojas ar kaimiņos esošajām galaktikām. Tādejādi tiek "barots" supermasīvais melnais caurums šā tipa galaktiku centrā. Līdz šim astronomiem bija aizdomas par šā procesa esamību, bet tam nebija tiešu pierādījumu.

Viena no vadošajām Seiferta galaktiku teorijām vēsta, ka šīs galaktiku kodolu pulsācijas rodas mijiedarbības rezultātā ar kaimiņu galaktikām. Seiferta galaktikas gravitācija sagrābj blakus esošās galaktikas matēriju un tā nonāk melnā cauruma ietekmes zonā. Kad astronomi palūkojās uz Seiferta galaktiku redzamās gaismas spektrā, pierādījumi šādai mijiedarbībai praktiski nebija novērojami. Pavisam nesen pētījumos tika iesaistīts VLA radioteleskops.

"VLA atklāja, kas patiesībā notiek ar šīm galaktikām," skaidroja Čengs Jo Kuo no Virdžīnijas universitātes. "Aplūkojot šīs galaktikas, skaidri redzams, ka tās barojas ar saviem kaimiņiem. Šis atklājums veido dramatisku pretstatu redzamajā gaismā novērotajam."

Galaktiku mijiedarbības rezultātā gāze un putekļi tiek virzīti uz melno caurumu. Materiālam sadaloties, atbrīvojas milzīgs daudzums enerģijas. Melnie caurumi, kuru gravitācijas apskāvienus nespēj izbēgt pat gaisma, atrodas daudzu galaktiku centrā. Atkarībā no matērijas iznīcināšanas ātruma, mainās galaktikas enerģētiskā aktivitāte. Seiferta galaktikas ir vismērenēkās šajā ziņā, atšķirībā no kvazāriem un blazāriem, kas ir simtiem reižu spēcīgāki.

Pētījumam astronomi izvēlējās tuvākās Seiferta tipa galaktikas, kuras agrāk tika pētītas redzamās gaismas spektrā. Izmantojot VLA teleskopu, viņi pētīja šo galaktiku uzvedību. Atklājās, ka liela daļa Seiferta galaktiku mijiedarbojas ar kaimiņos esošajām galaktikām.

"Šis ir labākais, līdz šim iegūtais pierādījums Seiferta galaktiku aktivitātei. Ir izvirzītas arī citas teorijas, bet tām patlaban nav iegūts apstiprinājums," piebilda Ja Ven Tangs no Taivānas nacionālās universitātes.

National Radio Astronomy Observatory

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 24.06.2009 domāja šādi:

    Un es domāju ka Visumā valda dievišķās harmonijas likumu! Pēdējās ilūzijas sabruka.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!