ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Galaktika Visuma pirmsākumos


Publicēts: 9.02.2014

Mūsdienās novērojamās galaktikas, tai skaitā arī Piena Ceļš, kaut kad ir piedzimušas. Kāda varēja izskatīties mūsu galaktika jaunībā? Viena iespēja ir veidot datorsimulācijas, bet var arī vienkārši palūkoties atpakaļ pagātnē. Lai arī nevaram ieskatīties tieši Piena Ceļa jaunības laikos, Visuma dzīlēs atrodamas daudzas citas galaktikas, kuru jaunības gaisma ir sasniegusi Zemi, pārvarot miljardiem gaismas gadus lielus attālumus.

Kanāriju salu Astrofizikas institūts (Instituto de Astrofisica de Canarias, IAC) un La Lagunas universitātes speciālisti veica galaktiku kopas Abell 2744 novērojumus ar Habla un Spitzer teleskopiem. Frontier Fields projekta ietvaros viņiem izdevās atklāt vienu no vistālākajām zināmajām galaktikām. Projektā tiek izmantots gravitācijas lēcošanas fenomens, kad priekšplānā esoša galaktiku kopa pastiprina tālāk esošo galaktiku gaismu.

Pētījumā atklātā galaktika Abell2744_Y1 ir aptuveni 30 reizes mazāka nekā Piena Ceļš, bet zvaigzņu dzimšanas ātrums aptuveni 10 reizes pārsniedz mūsu galaktikas rādītājus. Mēs šo galaktiku redzam tādu, kāda tā bijusi 650 miljonus gadus pēc Lielā Sprādziena. Tā ir viena no spožākajām, kas atklāta šajā Visuma attīstības brīdī.

HubbleSite

Komentāri

  1. Guigo tieši 9.02.2014 domāja šādi:

    iespaidīgi!!!
    un kas nez ir aiz to 13 miljardu gaismas gadu robežas? cik tālu spēs instrumenti aizurbties pēc gadiem trīsdesmit?.. :)

  2. mincis tieši 10.02.2014 domāja šādi:

    Pēc 30 gadiem mēs redzēsim par 30 gaismas gadiem tālāk, to kas noticis pirms 13 000 000 030 gadiem.

  3. 1 tieši 10.02.2014 domāja šādi:

    nav smieklīgi

  4. Elvijs tieši 10.02.2014 domāja šādi:

    Tālāk par gaismas rašanās brīdi ieskatīties nemaz nesanāks Visumā.. Un tā kā neviens nevar konkrēti noteikt Visuma izmēru (it kā varētu domāt, ka tas nevar būt lielāks par 2x13,8 miljardiem gaismas gadu, bet sākumā taču izpletās krietni ātrāk par gaismas ātrumu), tad ir visai pagrūti noteikt, cik lielu daļu no Visuma cilvēks vispār spēj uztvert (13 miljardu gaismas gadu rādiuss gan ir izskaitļojams).
    Bet vai Visums ir galīgs vai bezgalīgs lielums?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!