ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

TESS trešā citplanēta


Publicēts: 8.01.2019

Planēta HD 21749b riņķo ap Saulei līdzīgu punduri, kas meklējams Tīkliņa zvaigznājā 53 gaismas gadu attālumā. Vienu orbītu ap zvaigzni šī planēta, kas ir aptuveni trīs reizes lielāka nekā Zeme, veic 36 dienās. Šī ir trešā NASA kosmiskā aparāta TESS atklātā citplanēta. Iepriekšējās divas ir ar īsāku orbitālo periodu. Superzeme Pi Mensae b vienu apriņķojumu veic 6,3 dienās, bet klinšainā LHS 3844b vienu orbītu ap savu zvaigzni veic 11 stundu laikā.

Jaunatklātās planētas virsmas temperatūra varētu būt aptuveni 150 grādi pēc Celsija, kas ir relatīvi zema temperatūra, ja ņem vērā, ka zvaigzne ir gandrīz tikpat spoža kā Saule.

Planēta, kas ir aptuveni trīs reizes lielāka nekā Zeme, ir krietni masīvāka nekā mūsu planēta. HD 21749b masa ir aptuveni 23 reizes lielāka nekā Zemes masa. Maz ticams, ka tās virsma ir cieta un ka tā ir piemērota dzīvībai. Zinātnieki uzskata, ka tā varētu būt līdzīga Urānam un Neptūnam, bet atmosfēra varētu būt daudz blīvāka.

Iegūti dati norāda uz otras planētas esamību šajā sistēmā. Tā varētu būt mazāka, Zemes izmēra planēta, kuras orbitālais periods varētu būt 7,8 dienas. Ja atradums apstiprināsies, tad šī būs pirmā Zemes tipa citplanēta, kura atklāta, izmantojot TESS.

TESS ir kosmiskā misija, kuras ietvaros ar četru jutīgu kameru palīdzību tiks analizētas aptuveni 200 000 tuvāko zvaigžņu, mēģinot saskatīt regulāras izmaiņas to spožumā, kas varētu būt saistītas ar planētām. Debesu apgabals ir sadalīts sektoros. Katru sektoru TESS novēro 27 dienas. Divu gadu ilgās primārās misijas laikā tiks nosegtas abas debesu puslodes gandrīz pilnībā. Pirmo gadu tiks analizēta dienvidu puslode, bet otrajā gadā TESS pievērsīsies ziemeļu puslodei.

Tā kā misijas zinātniskā fāze ir tik tikko iesākusies, ir grūti identificēt planētas, kuru orbitālais periods ir garāks par 27 dienām. HD 21749 gadījumā situāciju vēl vairāk sarežģīja fakts, ka pati zvaigzne ir aktīva. Šoreiz noderēja HARPS instrumenta savāktie dati. HARPS analizē zvaigznes svārstības, kuras izraisa planētas un zvaigznes pievilkšanās spēku mijiedarbība. Agrāk iegūtajos datos zinātnieki pamanīja signālu, kas atkārtojas ar 36 dienu regularitāti.

HD 21749b pirmais tranzīts tika pamanīts sektorā #1. Tā kā sektori nedaudz pārklājas, pētnieku komanda izskaitļoja, ka nākamajam tranzītam vajadzētu būt redzamam sektora #3 datos. Apstrādājot iegūtos datus, planēta parādījās prognozētajā vietā. Planētas datu precizēšanai tika izmantos spektrogrāfs, ar kuru aprīkots 6,5 m lielais Magelāna teleskops, kas atrodas Laskampanas observatorijā Čīlē.

Massachusetts Institute of Technology

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!