ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kosmosā tiek atrasts antracēns


Publicēts: 24.06.2010

Kanāriju astrofizikas institūta (IAC) un Teksasas universitātes zinātniekiem ir identificēt vienu no vissarežgītākajām organiskajām molekulām starpzvaigžņu vidē. Antracēna atradums varētu palīdzēt atrisināt vienu no jautājumiem par organisko vielu rašanos kosmosā.

"Mēs konstatējām antracēna molekulu klātbūtni blīvā mākonī, kas atrodas zvaigznes Cernis 52 virzienā Perseja zvaigznājā, aptuveni 700 gaismas gadu attālumā no Zemes," pastāstīja pētījumu vadītāja Suzanna Iglesias Grota.

Viņa uzskata, ka nākamais solis būtu aminoskābju meklējumi. Antracēns ir prebiotiska molekula. Kad tā tiek pakļauta ultravioletā starojuma ietekmei ūdens un amonjaka klātbūtnē, var veidoties aminoskābes un citas dzīvībai nepieciešamas sastāvdaļas.

"Pirms diviem gadiem šajā pašā vietā mēs atklājām citu organisko molekulu - nafatalīnu, kas nozīmē, ka ir izdevies atrast zvaigžņu veidošanās reģionu, kurš ir bagāts ar prebiotiskām sastāvdaļām," teica Iglesias. "Līdz šim antracēnu bija izdevies atrast meteorītos. Šīs molekulas oksidizētās formas ir bioķīmiski aktīvas un ir sastopamas dzīvās sistēmās. Uz mūsu planētas tas ir alvejas pamatsastāvdaļa un tam piemīt pretiekaisuma darbība."

Šis atklājums rosina domāt, ka liela daļa no prebiotisko ķīmisko procesu sastāvdaļām ir atrodama starpzvaigžņu vidē izkaisītajā matērijā.

Kopš 1980tajiem gadiem starpzvaigžņu vidē ir reģistrētas simtiem tā dēvētās difūzās spektroskopiskās joslas, kas ir saistītas ar šo vidi, bet to izcelsme līdz šim nav noskaidrota. Iespējams, ka tās ir saistītas ar antracēna vai naftalīna molekulārajiem paveidiem. Tā kā šīs vielas ir izplatītas starpzvaigžņu vidē, varētu būt, ka tieši no tām veidojās organiskās molekulas, kuras bija sastopamas Saules sistēmas veidošanās laikā.

Pētījumi tika veikti ar Viljama Heršela teleskopu Roque de los Muchachos observatorijā, kas atrodas Kanāriju salās, un Hobija-Eberlija teleskopu, kas atrodas Teksasā (ASV).

The Royal Astronomical Society

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 24.06.2010 domāja šādi:

    "Kosmiskās dzērves"

  2. Jupis tieši 25.06.2010 domāja šādi:

    Nevis nafatalīns, bet naftalīns.Visu cieņu atklājumam, bet prebiotiskās blēņas par un ap to ir tukša pļāpāšana. Tas, ka antracēns un līdzīgas molekulas eksistē kosmosā, ir jau droši zināms vismaz gadus 20.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!