ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tikšanās ar citplanētiešiem ne pēc Holivudas scenārija


Publicēts: 9.05.2013

Kā jūs esat iedomājušies tikšanos ar citplanētiešiem? Zvaigžņu ceļa, Neatkarības dienas vai kāda cita Holivudas scenārija stilā? Jau rīt pasaulē pirmizrādi piedzīvos nākamā Zvaigžņu ceļa filma, kur civilizācijai atkal nāksies tikties ar citplanētiešiem. Cik reāla ir iespēja, ka pie mums ieradīsies citplanētieši, kuru attīstības līmenis ir tuvs mūsējam?

Protams, lai radītu veiksmīgu drāmu, pretiniekiem jābūt līdzvērtīgiem. Parasti citplanētiešu tehnoloģijas ir nedaudz augstāk attīstītas nekā cilvēkiem, lai solītu ātru uzvaru, bet tomēr ne bezgalīgi pārākas, tādejādi nodrošinot iespējas sirdi plosošām kaujām un gala rezultātā cilvēce triumfētu.

Tomēr, kā liecina paleontoloģijas, arheoloģijas un modernās vēstures pētījumi, šai klišejai nav nekāda pamata.

Ja arī mēs kādreiz satiksim citplanētiešus, tad tie visticamāk būs baktēriju līmenī, vai arī mēs viņiem būsim kā baktērijas. Jebkurā gadījumā šāda tikšanās nebūs tik iespaidīga, kā mēs varam vērot visdažādākajās Holivudas filmās.

Dzīvība uz Zemes pastāv jau vairāk nekā 3,5 miljardus gadus, bet 85% no šī laika tā pastāvēja baktēriju veidā. Kaut kādi darbarīki tiek pielietoti tikai pēdējo dažu miljonu gadu laikā. Tos lieto tikai nedaudzas sugas.

Sarežģīti darbarīki, tehnoloģijas ir raksturīgas tikai cilvēkiem. Tās parādījušās pēdējo dažu tūkstošu gadu laikā. Tomēr, kad tas notika, inovāciju parādīšanās ātrums auga eksponenciāli.

Kas ir modernās inovācijas? Tie ir tehnoloģiskie sasniegumi, kas būtiski ietekmējuši sabiedrību, piemēram, drukāšana, antibiotikas, mašīnas, lidmašīnas, televīzija, internets utt.

Ja visus šos sasniegumus atliek uz laika nogriežņa, pieņemot, ka agrākais zināmais sasniegums datējas ar 2400. gadu pirms mūsu ēras, kad tika izgudrots skaitīklis, tad mēs redzam, ka sākotnējais progress notiek lēnām līdz aptuveni 1400. gadam mūsu ērā. Pēc tam tas strauji paātrinās.

Laika posmā no 1400. līdz 1600. gadam ir reģistrēti 12 revolucionāri izgudrojumi. No 1600. līdz 1800. gadam izgudrojumu skaits pieauga līdz 21, bet no 1800. līdz 2000. gadam to skaits sasniedza 75. Kā mēs redzam, tad skaits aug eksponenciāli un ik pa 200 gadiem dubultojas. Tādejādi nākamais 200 gadu periods no 2000. līdz 2200. gadam sola, ka tehnoloģisko inovāciju skaits būs aptuveni 150.

Tas nav nekāds pārsteigums. Katrs izgudrojums izraisa virkni citu izgudrojumu, kas var būtiski uzlabot sākotnējā izgudrojuma produktu. Piemēram, izgudrojumi, kas uzlaboja sakarus - rakstība, druka, telefons, radio, internets utt. Labāki sakari nodrošina ātrāku ideju apriti, kas var veicināt jaunu inovāciju rašanos, tai skaitā turpmāku izgudrojumu.

Katrs izgudrojums ir atkarīgs no citiem, lai arī bieži vien šīs saiknes nav acīmredzamas. Tehnoloģijas, kas ļāva celt augstas ēkas, pastāvēja jau vairākus gadu tūkstošus. Par to liecina antīkie tempļi un kolonas. Tomēr pirmais debesskrāpis parādās tikai 1880. gados. Tas notika īsu brīdi pēc tam, kad tika izgudrots lifts un industriālais ūdens sūknis.

Tas ir loģiski, jo debesskrāpis nebūtu pārāk populārs, ja tajā nebūtu lifti, bet tualetes būtu tikai pirmajā stāvā. Tādejādi gan lifts, gan ūdens sūknis nodrošināja debesskrāpju rašanos. Savukārt arvien augstāki debesskrāpji motivēja uzlabot gan liftus, gan ūdens sūkņus.

Tiklīdz kāda planēta, uz kuras pastāv civilizācija, sasniedz tehnoloģiju līmeni, izmaiņas notiek strauji un inovāciju rašanās ātrums pieaug. Katrā no tehnoloģiju līmeņiem sabiedrība pavada arvien mazāku un mazāku laiku.

Akmens laikmetā cilvēki pavadīja aptuveni 2 miljonus gadu. Ja jūs šādu alu cilvēku pārvietotu no viņa dzīves laika 100 000 gadus uz nākotni vai pagātni, visticamāk, viņš nekādas pārmaiņas nepamanītu. Bet iedomājieties, ka mūsdienu pusaudzi jūs pārvietotu 50 gadus senākā pagātnē vai sevi 50 gadus tālākā nākotnē.

Nākotnes arheologi un paleontologi droši vien lūkosies uz šo periodu kā ļoti unikālu laiku cilvēces vēsturē. Iespējams, tas tiks nodēvēts par paleodigitālo laikmetu, kad cilvēki radīja pirmos primitīvos digitālos instrumentus.

Ja citplanētiešu civilizācijas attīstās līdzīgi kā uz Zemes, tad arī viņi nulles tehnoloģijas līmenī pavada lielāko daļu no civilizācijas pastāvēšanas laika. Tiklīdz tehnoloģijas parādās, to progress norit arvien straujāk un straujāk.

Tas nozīmē, ka pat pavisam neliela nobīde šajā grafikā rezultējas iespaidīgās tehnoloģiskās atšķirībās. Piemēram, uz Zemes buru laikmeta beigas no kosmosa laikmeta atdalīja mazāk nekā 100 gadi.

Mēs redzam, ka cilvēku sabiedrības, kas sākotnēji atradās uz viena tehnoloģiskās attīstības līmeņa, izplatoties citos reģionos, vēlākos gadsimtos viena ar otru saskārās jau būdamas nevienlīdzīgā līmenī.

Tādēļ iespējas satikt citplanētiešus, kuri ir tādā pašā attīstības līmenī kā mēs, ir tuvas nullei. Visticamāk, ka planētas, līdz kurām mēs kādreiz nonāksim, apdzīvos baktērijas vai tik augsti tehnoloģiski attīstītas civilizācijas, kas atradīsies tālu aiz mūsu izpratnes robežām.

The Conversations

Komentāri

  1. renrins tieši 11.05.2013 domāja šādi:

    Manuprāt, tas viss nav tik viennozīmīgi. Pieņemsim, ka kāda cita civilizācija, kura ir ~ tikpat attīstīta, kā mēs, dadas savā pirmajā misijā ārpus savas Saules sistēmas. Šās ceļojums visticamāk vestu tikai vienā virzienā. Nu un ja šāda civilizācija ir relatīvi netālu un ja Zeme gadās viņu ceļā, tad satikt šādu civilizāciju ir iespējams. Bet jā, pie patreizējās cilvēces attīstības posma mēs nekur nevaram aizlidot, katrā ziņā nedomāju, ka mēs (cilvēce) būsim tie, kuri pirmie satiks citas civilizācijas uz citām planētām. manuprāt pie mums atlidos ātrāk.

  2. numfus tieši 12.05.2013 domāja šādi:

    Nu tas ir tikai laika jautājums mēs drīz smiesimies par mūsu muļķībām kā vispār var kautkur aizlidot..gn atklāsim tad nu sāksies viens dzivo tādā planētā viens tādā un nevienam neliksies jocīgi.. tāpat kā tagad visi staigā ar telefonu kabatā un pat datoru un kur nu vēl visas iespējas kas pieejamas.. ja jau varam sazināties tad arī paši tiksim kā piemēram kā var izdomāt caurspīdīgu mikroshēmu? tāpat var arī matērijas nosūtīšanu laikā.. es nedomāju ka varēsim atgriezties pagātnē bet nākotni noteikti vēl redzēsim ;)

  3. asgard tieši 12.05.2013 domāja šādi:

    Nu ja kāda civilizācija var šķērsot entos gaismas gadus un ierasties šeit, tad viņi būs tehnoloģiski daudzkārt attīstītāki, jo pretējā gadījumā viņi šeit nevarētu nokļūt. Tāda civilizācija kā mēs, kas nav apmeklējusi pat savas saules sistēmas tuvākās planētas un uzkrājusi pieredzi ilgstošai dzīvošanai kosmosā, izstrādājusi dzinējus, kas ļauj sasniegt milzīgus ātrumus vienkārši nav spējīga veikt starpzvaigžņu misiju.

  4. renrins tieši 12.05.2013 domāja šādi:

    --> asgard.
    Protams, tavam apgalvojumam es piekrītu. Bet ja notiek brīnums. Piem, kāda civilizācija atklāj dzinēju (tehnoloģiju) ar kuru var pārvarēt šos milzīgos attālumus līdz citām Saules sistēmām. Piemēram, ja to izdaram mēs un jau pēc gada varam lidot uz Kepler atklātajām Saules sistēmām. Vai mēs būtu tehnoloģiski attīstītāka civilizācija, kādi mēs bijām pirms šādas tehnoloģijas atklāsanas? Nedomāju, vnk mūsu (cilvēces) rīcībā būtu vnk jauna tehnoloģija, bet ne savādāka domāšana. Tas ko es gribu pateikt, ne obligāti kādas tehnoloģijas esamība, vai neesamība automātiski nozīmē, ka šada civilzācija būtu daudz pārāka.

  5. renrins tieši 12.05.2013 domāja šādi:

    --> numfusAttīsība notiek nemitīgi, salīdzini kaut vai pirmos telefonus (pie mums Latvijā) un kādi tie ir tagad. Tas pats ar datoriem. Pēc 20 gadiem būs vēl jaudīgākas un attīstītākas tehnoloģijas. Taču tai pat laikā, kad cilvēks pēdējo teizi ir bijis kaut vai uz to pašu Mēnesi, nemaz nerunājot par citām planētām tepat Saules sistēmā. kamēr uz to pašu marsu, lai nosūtītu misiju izmakas būs grandiozas, tikmēr nedomāju, ka mūsu dzīves laikā mēs (cilvēce) pametīsim saules sistēmu.
    Es ceru, ka manas dzīves laikā, man būs iespēja sekot līdzi, kā cilvēks pirmoreizi spers kāju uz Marsa. :)

  6. asgard tieši 13.05.2013 domāja šādi:

    >renrinsNav viss tik vienkārši. Efektīva starpzvaigžņu lidojuma dzinēja izgudrošana nenotiktu tāpat vien, tā nāktu kopā ar kādu jaunu fizikas atklājumu, kas ļautu ģenerēt un pārvaldīt astronomiskus enerģijas apjomus. Tādam atklājumam būtu revolucionāras un tālejošas sekas arī tepat uz Zemes. Saules sistēma kļūtu par mūsu pagalmu, derīgo izrakteņu ieguve un rūpniecība kosmosā - par realitāti, energoresursu problēmas - pagātne.
    Civilizācija kuras rīcībā ir tādas tehnoloģijas neizbēgami ir daudzkārt pārāka par civilizāciju kurai nekā tāda nav.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!