ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Labroči un kreiļi


Publicēts: 20.01.2010

Kādēļ dzīvība uz Zemes ir būvēta gandrīz tikai no kreisi orientētiem aminoskābju stereoizomēriem? To neviens nezina. Astrobiologi uzskata, ka Oriona miglāja gaisma varētu sniegt svarīgas norādes šajā jautājumā.

Tā ir viena no lielākajām mīklām uz Zemes, kas saistīta ar dzīvību, kādēļ tās pamatblokos tiek izmantoti viena tipa stereoizomēri - kreisi orientētās aminoskābes un labēji orientētie ogļhidrāti. Abu tipu stereoizomēri tiek ražoti praktiski vienādos apmēros, bet kādēļ dzīvība ir izvēlējusies tieši vienas orientācijas molekulas?

Tsubasa Fukue no Japānas Nacionālās astronomijas observatorijas un viņa kolēģi uzskata, ka viņi zina, kādēļ ir radusies šāda biomolekulārā orientācija. Pierādījumus viņi ir atraduši Oriona miglājā, kas ir labi pazīstama zvaigžņu dzimšanas vieta un viens no iespaidīgākajiem debesu objektiem.

Oriona miglājā ir atrodami reģioni, kas ir līdzīgi tādam, kādā pirms aptuveni 5 miljardiem gadu sāka veidoties Saule.

"Oriona miglāja izpēte ļauj mums izpētīt procesus, kādi notika Saules sistēmas veidošanās laikā," teica Fukue.

Izpētot miglāju, tika atklāts milzīgs apgabals, kas ir aptuveni 400 reižu lielāks par Saules sistēmu. Tas atrodas cirkulāri polarizētas gaismas "apskāvienos". Šo gaismu varēja radīt spēcīgu magnētisko lauku paātrināto daļiņu sinhotronais starojums.

Tas ir svarīgs atklājums, jo uz Zemes šāda tipa polarizēta gaisma spēj novirzīt ķīmiskās reakcijas tādejādi, ka viena tipa stereoizomēri rodas labāk nekā otra tipa.

Vai līdzīgs process var notikt arī kosmosā? Iespējams. Viena no problēmām ir tā, ka fotolīzes procesam aminoskābēm ir nepieciešams ultravioletais starojums nevis redzamā gaisma. No Oriona miglāja nākošo ultravioleto starojumu nav iespējams saskatīt, jo to absorbē putekļi.

Fukue un viņa kolēģi pastāstīja, ka vairākos zvaigžņu veidošanās modeļos redzams, ka šajā reģionā var veidoties cirkulāri polarizēts ultravioletais starojums. Ir zināms, ka starpzvaigžņu telpā aminoskābes nav retums.

Tādejādi nevar izslēgt iespēju, ka Oriona miglājā ir izveidojušies apstākļi, kuros veidojas stereoizomēru vienveidība, līdzīgi kā uz Zemes. Ja Saule ir veidojusies līdzīgā apgabalā, tad uz Zemes varēja "apmesties" šīs viena tipa molekulas, no kurām arī veidojās pirmatnējās dzīvības formas.

Massachusetts Institute of Technology

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: