ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

StarParty #6 aizvadīts, kurp dosimies tālāk?


Publicēts: 10.10.2011

StarParty #6, kas sakrita gan ar ikgadējās Drakonīdu plūsmas maksimumu, gan ar Starptautisko Mēness vērotāju dienu, ir noslēgusies. Liels paldies visiem lektoriem, kas ar interesantiem materiāliem aizrāva ne tikai tos, kas ar Visumu ir uz "Jūs", bet arī tos, kas uzskata sevi gandrīz par jomas profesionāļiem.

Ne mazāks paldies ikvienam, kurš ieradās un ar savu klātbūtni priecēja observatorijas saimniekus. Jāsaka, ka par spīti debesu vērošanai nepiemērotajiem apstākļiem, klausītāju pulks bija visai paprāvs. Tuvojoties naktij tas tikai pieauga, jo "cerība mirst pēdējā".

Paldies arī teleskopu īpašniekiem, kas ne tikai izkrāmēja savus dārgumus, bet arī laipni konsultēja interesentus un ļāva palūkoties caur "teleskopa aci". Lai arī Mēness, zvaigznes un ātrās Drakonīdas tā arī palika noslēpušās aiz mākoņiem, jūsu ieguldījums ir ne mazāk vērtīgs arī bez zvaigžņu piedevas.

Pasākuma laikā klausītāji varēja iepazīties ar mūsu planētas dabīgo pavadoni no dažādiem aspektiem.

Noslēgumā tika izziņoti ikgadējā fotokonkursa rezultāti. Konkursā savus darbus bija iesūtījuši 16 autori: 9 darbi sudrabaino mākoņu kategorijā, 22 darbi atmosfēras parādībās, 16 darbi plaša lauka fotogrāfijās un 14 darbi Visuma objektos.

Vēsturiski pirmā ir Sudrabaino mākoņu kategorija, kurā gan šogad tika iesūtīti mazāk darbu nekā agrāk, bet šeit daļēji var vainot faktu, ka 2011. gada sezona sudrabaino mākoņu ziņā bija krietni vien nabadzīgāka. Ivo Dinsbergs šajā kategorijā uzvarēja jau otro gadu pēc kārtas. Kā redzat, pieredze ar katru gadu krājas un iemaņas uzlabojas.

Otro vietu ieņēma jauns debitants - Imants Strangots ar patiesi māksliniecisku ainavu. Jaunajam pārim būs ko atcerēties. Trešo godpilno vietu izcīnīja Jānis Šatrovskis ar iespaidīgu mākoņu panorāmu.

Atmosfēras parādībās bija redzami visdažādākās sarežģītības un retuma fenomeni, sākot ar varavīksnēm, zibeņiem un interesantiem mākoņiem, beidzot ar polārblāzmām, aptumsumiem un izsmalcinātām sniegpārsliņām.

Jums laikam patīk zibeņi. Jau otro gadu pēc kārtas atmosfēras parādībās triumfē zibens. Šogad fotogrāfijas autors ir Linards Markūns.

Atmosfēras parādību otro un trešo vietu ieņēma mums pazīstamā ziemeļblāzmu mednieka Jāņa Šatrovska fotogrāfijas, kurās, protams, ir redzamas gandrīz neticamas un krāšņas parādības - ziemeļblāzmas. Atliek arī pārējiem novēlēt iegūt šādu meistara aci un nofotografēt kāvus kaut reizi mūžā.

Plaša lauka fotogrāfijās sīvā cīņā tikai ar vienas balss pārsvaru uzvarēja Linarda Markūna fotografētais Piena Ceļš. Aplūkojot šo darbu ir skaidrs, ka nedzīvojam kaut kādā tur pundurgalaktikā.

Otro vietu šajā kategorijā ieņēma Jāņa Šatrovska fotografētais Piena Ceļš, kurā skaisti iekļāvies koks. Trešajā vietā vienādu skaitu balsu savāca divi attēli - Mēness ar astīti un Mēness ceļš, kur abu autors ir viens fotogrāfs - Raitis Misa, kurš ne tikai ir iemūžinājis interesantu astronomisko parādību, bet spējis to pasniegt ar "odziņu".

Kā pēdējā no kategorijām ir Visuma objekti, kas prasa ne tikai redzīgu fotogrāfu, kas spēj pamanīt skaisto un neparasto, bet arī zināmu aprīkojumu, lai iemūžinātu jau konkrētus Visuma objektus, gan tuvus, gan tālus.

Šīs kategorijas nepārspēts uzvarētājs, kas pārējos pretendentus atstāja tālu astē, ir Jānis Šatrovskis, kurš iemūžinājis Ziemeļameriku, atklājot mums zvaigžņu miriādes, kas rotā Visuma samtu.

Otro vietu draudzīgi sadalīja divi konkursanti - Raitis Misa un Linards Markūns. Abu iesūtītie darbi ir ieguvuši godalgotās vietās arī citās konkursa kategorijās, tā kā atliek apsveikt abus  autorus ar spēcīgo pieteikumu. Raitis darbu ir veicis ar lielu pacietību un rūpību, ļaujot mums atcerēties (vai beidzot ieraudzīt) Mēness aptumsuma gaitu. Linarda fotogrāfijā, kuru pēc ilgas domāšanas ierindojām tomēr Visuma objektos, redzam skaistu pusmēnesi. Otru pusi gan autors ir pamanījies pazaudēt...

Savukārt trešajā vietā Visuma objektu kategorijā ir ierindojies Andris Rudzinskis ar ziemas dārgakmeņiem - Oriona molekulārā mākoņa miglājiem. Cik miglājus jūs spējat tur atrast?

Finansiālu apsvērumu dēļ autoriem balvas plānojam izsūtīt 2012. gada sākumā. Ja pieiet ar ideju, ka "labs nāk ar gaidīšanu", tad mēs ceram, ka neliksim jums vilties.

Nākamais konkurss, kā jau ierasts, sāksies pavasarī un tiks izziņots pavasara StarParty laikā, kas notiks 2012. gada 7. aprīlī. Vērojiet debesis, iemūžiniet redzēto. Kas zina, varbūt tieši tava debija būs liktenīgā!

Tā kā vasara nav tas labākais laiks, kad sēdēt pie galda un zīmēt, nolēmām bērnu un jauniešu zīmējumu konkursu pagarināt un noslēgt StarParty #7 ietvaros. Tā kā droši zīmējiet, aizpildiet tumšos ziemas vakarus ar fantāzijas pasaulēm. Neaizmirstiet painformēt arī savus draugus, kolēģus un skolas biedrus, kuriem patīk izpaust savas idejas uz papīra zīmējot.

Tā kā pavasara StarParty #5 bija veltīts pirmā cilvēka lidojumam kosmosā un pilotējamajiem lidojumiem un to nākotnei, tad nākamo pavasara StarParty, kas būs jau septītais, nolēmām veltīt jau tālakiem mērķiem - lidojumiem uz Mēnesi, Marsu, asteroīdiem, citām zvaigžņu sistēmām un varbūt pat galaktikām. Kas mūs sagaida šajos ceļojumos, cik tie ir reāli, kādi transporti varētu mūs turp aizvest un kas sagaidīt galā?

Ja tevī pamožas vēlme izteikties un vai rodas citas labas idejas nākamajam StarParty, zini, mēs esam ne tikai atvērti, bet pat ļoti priecīgi par jebkuru palīdzīgu roku - gan par lektoriem, gan par teleskopu īpašniekiem, gan par labām idejām, kā pasākumus padarīt vēl interesantākus, aizraujošākus un vērtīgākus. Raksti mums uz info@starspace.lv.

 

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!