ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Atskats uz StarParty #3


Publicēts: 11.04.2010

Jau ar zināmu nolemtību gaidījām 10. aprīli, jo aptuveni pirms nedēļas solīja, ka sestdienā līs lietus un būs vēss. Dienu iepriekš sinoptiķi solīja pavisam nelāgu laiku valsts rietumos, bet saulainu un siltu - austrumos. Kā viss izvērtās - lasiet tālāk.

No rīta aiz dūmakas vīdēja Saule. Debesis pamazām kļuva arvien zilākas. Ārā bija patīkami silts. Līdz brīdim, kad sāka ierasties pirmie dalībnieki, debesis aizpildīja dažāda izmēra un nokrāsu mākoņi, starp kuriem tomēr reizi pa reizi pavīdēja Saule, kuru mēģināja noķert to teleskopu īpašnieki, kuru instrumenti bija aprīkoti ar Saules filtriem. Izrādījās, ka Saule todien priecēja ar ļoti jauku protuberanci.

Paralēli Saules un stārķu pāra novērojumiem bija iespējams klausīties lekcijas un vērot "acīmredzamo neticamo".

 

Jevgēņijs pastāstīja par viltus citplanētiešiem - astronomiski objekti, atmosfēras parādības, tehnika debesīs, kas ļoti bieži tiek noturēti par neidentificētiem lidojošiem objektiem. Jaunākajai paaudzei ļoti patika lekcijas noslēgumā demonstrētā Pixar īsfilma "Paceltais".

Pēc Jevgēņija uzstājās Valdis, demonstrējot tepat Latvijā tapušas astrofotogrāfijas un izskaidrojot attēlos redzamo arī no tehniskā aspekta.

Lekciju pārtraukumā bija iespējams vērot fizikas eksperimentus, kurus demonstrēja Aivis. Par tiem brīnījās un sajūsminājās ne tikai bērni, bet arī pieaugušie.

Jānis Jaunbergs vēlāk pastāstīja par Marsu, bet lekcijas noslēgumā jautājumi tika uzdoti ne tikai par Sarkano planētu. Klausītājiem šis stāstījums acīmredzami patika, par ko liecināja bagātīgie aplausi.

Saule rietēja, bet debesis izskatījās pavisam bezcerīgas. Tās klāja tumši un blīvi mākoņi, kurus vietām pārtrauca pavisam šauras skaidru debesu spraudziņas. Šķita, ka jau trešais pasākums noritēs bez nopietniem debesu objektu novērojumiem.

Saule norietēja mākoņos, kas nozīmēja to, ka Merkura un Venēras pārīti tomēr neieraudzīt.

 

Pēc lekcijām, gaidot kaut niecīgāko debesu pleķīti, lai paskatītos uz gredzenoto Saturnu, tika demonstrētas vairākas dokumentālās filmas par astronomiju. Observatorijas otrajā stāvā Aivis turpināja cilvēkus pārsteigt ar skaņas pasauli un citiem interesantiem fizikas eksperimentiem.

StarSpace rīkotajā viktorīnā bija iespējams izmēģināt savas zināšanas astronomijā. Labāko rezultātu sasniedza Cydonia, bet, tā kā balvā bija Galileoscope, viņš no tā piespiedu kārtā atteicās un balva nonāca otrās vietas ieguvēja NixN rokās. Apsveicam ikvienu, kas nenobijās no jautājumiem un pārbaudīja savas zināšanas.

Kad bija jau krietni satumsis, debesīs viena pēc otras parādījās zvaigznītes. Austrumos iemirdzējās dzeltenīgais Saturns. Augstu virs galvām - sarkanīgais Marss, kas atradās netālu no Dvīņu zvaigznāja. Pēc tam zvaigžņu kļuva arvien vairāk un vairāk, ļaujot tumšās debesis izbaudīt ne tikai pašiem teleskopu īpašniekiem, bet arī citiem apmeklētājiem.

Par to, ka zvaigznes tomēr debesīs ir, varat pārliecināties Mārtiņa Gilla galerijā.

Rezumējot, varam ar pārliecību teikt, ka pasākums, kurā uz papīra tika piefiksēti vairāk kā 60 apmeklētāji, ir izdevies. Gan pasākuma programmas, gan apmeklētāju skaita, gan novērošanas apstākļu ziņā šis ir bijis līdz šim labākais StarParty.

... bet ne pēdējais. StarParty #4 notiks šā gada rudenī. Pie vārda tiks arī lektori, kas nepaspēja novadīt savus priekšlasījumus šajā reizē. Pie debesīm būs jauni objekti. Ja finanses būs labvēlīgas, iespējams, apmeklētāji drīkstēs uzkāpt arī pašā observatorijas tornī, lai apskatītu zvaigznes par veseliem 8 metriem tuvāk debesīm.

Paldies visiem dalībniekiem un gaidīsim jūs atkal!

Komentāri

  1. Lāsēns tieši 11.04.2010 domāja šādi:

    Man divi jautājieni 1.vai tad centrālais teleskops nau vēl uzstādīc 2.kapē neiet forums?

  2. Reist tieši 11.04.2010 domāja šādi:

    1) Centrālais teleskops uzstādīts pagaidām vēl nav
    2) Nav pieklājīgi dublēt jautājumus :P

  3. Deja Vu tieši 11.04.2010 domāja šādi:

    Vērtīgs pasākums. Žēl, ka nākamais plānots tikai rudenī. Varētu sapulcēties arī kādā tumšā, siltā augusta naktī.

  4. Reist tieši 11.04.2010 domāja šādi:

    Es domāju, ka mazāk plašu pasākumu droši varam uzrīkot arī ātrāk. Galvenais lai ir gribētāju.

  5. Agzas tieši 11.04.2010 domāja šādi:

    hmm, kaut kur iekrita un pazuda komentārs. Vai arī atmiņa :D
    Es arī esmu par starparty 3.5. Augustā būs atronomijas nometne, tāpēc balsoju par 3.5 kādās siltā jūlija naktī (citādi man tas aukstums visu vēlmi lodāt ap teleskopiem nosit)

  6. Reist tieši 11.04.2010 domāja šādi:

    Nu ko .. tad ir jādomā pasākuma programma :) Ja rodas kādas idejas dodiet ziņu ...

  7. kevins tieši 12.04.2010 domāja šādi:

    Sveiki :)
    Kaa jau teicu komentos pie ieprieksheejaa raksta, tad maakonji nebuus-- augsheejaa Vidzemee. Izskataas, ka Kaltinjos taa arii zvaigznes nav bijushas . Es pats seedeeju liidz trijiem naktii netaalu no Ceesiim, debesis bija diezgan pagaishas, bet kautko saskatiit arii vareeja, gan Jupiteru ar smuku gredzenu, Bodes nebulas, gan M13, gan atradu prieksh sevis jaunus objektus, M14 un Planetaaro nebulu Liras zvaigznaajaa ( M57 ) . Kautkaa muljkjiigi sanaak, ka sho ( M57 ) nevareeju nekaadi atrast juulija/ augusta naktiis, kad debesis bija ar kaartu labaakaa kvalitaatee :)
    Par pasaakumiem - interesee paskatiities kaadaa schmita kasagreenaa ( 9-12'' ) vai kaadaa lielaakaa njuutonaa ( 12''-16'' )

  8. kevins tieši 12.04.2010 domāja šādi:

    soore, peedeejaa laikaa Juuk Jupiters ar Saturnu :)

  9. Aivars kādreiz no Bauskas tagad U.K. tieši 12.04.2010 domāja šādi:

    Malači ka savācāties atkal kopā,tikai žēl par debesīm ,10.04 te anglijā bija super laiks,tā kā šo to varēja redzēt,tikkai teleskops palika LV.

  10. Redaktors tieši 12.04.2010 domāja šādi:

    ... ja jūs rūpīgi izlasītu...
    ... un apskatītu linku uz Gilla galeriju ...

    Kad bija jau krietni satumsis, debesīs viena pēc otras parādījās zvaigznītes. Austrumos iemirdzējās dzeltenīgais Saturns. Augstu virs galvām - sarkanīgais Marss, kas atradās netālu no Dvīņu zvaigznāja. Pēc tam zvaigžņu kļuva arvien vairāk un vairāk, ļaujot tumšās debesis izbaudīt ne tikai pašiem teleskopu īpašniekiem, bet arī citiem apmeklētājiem.

    Par to, ka zvaigznes tomēr debesīs ir, varat pārliecināties Mārtiņa Gilla galerijā.

    =====
    Uz vietas bija 11'' Celestrons un 10'' Meade

    Tie laikam bija resnākie indivīdi.

  11. nuja tieši 12.04.2010 domāja šādi:

    pasākums bija jauks, mākoņi - tas jau ir tradicionāli! paldies organizētājiem.

  12. Aivars kādreiz no Bauskas tagad U.K. tieši 12.04.2010 domāja šādi:

    Es atvainojos ,bet es izlasīju un apskatīju visu un tomēr cilvēks no dabas vienmēr vēlas ko vairāk,tāpēc arī uzrakstīju tā ,jo salīdzinoši ar Angliju kur 10.04 bija +21 grāds ,-pie Jums bija ļoti mākoņains!

  13. Redaktors tieši 12.04.2010 domāja šādi:

    Naktī jau nebija mākoņains, kas arī bija galvenais.

    ... un +21 gan mums vēl jāpagaida :)

  14. Drago tieši 15.04.2010 domāja šādi:

    2Aivars no UK: beidz nu vaimanaat, uk ar teleskopiem un to cenaam ir tik forshi apstaaklji, ka vari izdeviigi tur uz vietas nopirkt un priecaaties :D

    a kopumaa - manupraat taa obesrvatorija, kas pie sleeposhanas baazes un so, tomeer eertaak novietota no piekljuushanas eertiibas, un laika, viedoklja. vieta pati par sevi gan tur patroksnjaina, un bebru daudz, bet tas nu taa...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!