ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vēl var paspēt ieraudzīt Maknota komētu


Publicēts: 22.06.2010

Ja nu tuvākajās brīvdienās jums izdodas izrauties zaļumos, kur netraucēs pilsētas gaismas, pamēģiniet sameklēt šī brīža spožāko astes zvaigzni - Maknota komētu (R1). Tās aplūkošanai ieteicams izmantot binokli vai teleskopu, jo ar neapbruņotu aci šoreiz nepietiks.

Jo spēcīgāks būs binoklis (teleskops), jo labāk saskatīsiet pūkaino zvaigzni. Šobrīd tā atrodas Vedēja zvaigznājā, netālu no spožas zvaigznes Kapellas. Vislabāk novērojumus veikt pēc pulkstens 2iem naktī, kad komēta ir pacēlusies nedaudz augstāk virs horizonta.

Atcerieties, ka neieraudzīsiet tik krāšņus skatus kā fotogrāfijās. Atkarībā no izmantotās tehnikas ieraudzīsiet lielāku vai mazāku dūmakainu mākonīti. Tā kā šobrīd ziemeļi ir visai gaiši visu nakti, asti, visticamāk, neizdosies saskatīt.

2. jūlijā komēta atradīsies perihēlijā - vistuvāk Saulei. Pēc 2. jūlija komēta atradīsies pārāk tuvu horizontam, līdz ar to nebūs saskatāma.

Ja nu tomēr neizdosies ieraudzīt šo astes zvaigzni, pārāk neskumstiet, jo netīro sniega bumbu tur augšā ir diezgan daudz. Patlaban prognozē, ka rudens pusē pietiekami spoža varētu kļūt Hartley 2 komēta.

Ja arī komēta nedodas rokās, varat izmēģināt veiksmi sudrabaino mākoņu novērojumos. Šobrīd ir sākusies šī interesantā fenomena sezona.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!