ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : marts


Publicēts: 12.03.2012

Nudien, februāris nepievīla ziemas prieku mīļotājus. Daļa pat ir sākusi kurnēt, ka ziema ir krietni vien pārsniegusi savas pilnvaras. Arī debesu vērotājiem februāris atvēlēja nedaudz skaidru dienu. Sinoptiķi sola, ka martā ziema tomēr pamazām atkāpsies un mūs priecēs ne tikai siltie Saules stari dienā, bet arī zvaigžņotas debesis naktīs.

Saules sistēmas planētas

Merkurs - būs redzams mēneša sākumā. Meklējiet uzreiz pēc Saules rieta zemu pie horizonta rietumos.

Venēra - viennozīmīgi debesu karaliene pēc Saules rieta. Pat milzenis Jupiters, kurš izskatās spožs, gozējoties tumšajās debesīs vientulībā, šobrīd nobāl spožās Venēras priekšā. Pēc Saules rieta atliek pagriezties rietumu virzienā un spožais, nekustīgais objekts debesīs ir Zemes kaimiņiene. No 12. līdz 15. martam Venēra atradīsies ļoti tuvu Jupiteram. Vērojiet, fotografējiet! Savukārt tiem, kam patīk fotografēt jaukus Mēness sirpjus, piedāvājam izmantot 26. martu, kad blakus spožajai Venērai atradīsies neliels Mēness lociņš.

* Marss šobrīd ir ļoti spožs un labi pamanāms objekts, kurš atrodas krietni virs horizonta pēc Saules rieta. Sarkanā planēta ir labs iemesls iemācīties atrast Lauvas zvaigznāju, jo tieši tur meklējama šī zvaigznīte.

* Jupiters ir kļuvis par otrā plāna objektu aiz Venēras un jāsaka, ka nu jau ir pēdējais laiks, lai aplūkotu strīpaino Saules sistēmas milzi, jo tas riet arvien ātrāk un ātrāk. Jupiters atrodams Auna zvaigznājā. Interesantu kombināciju kopā ar augošo Mēness sirpi tas veidos 25. martā.

* Saturns marta sākumā aust pēc 22iem, bet mēneša beigās tas jau parādās austrumos pēc 20iem. Gredzenotā planēta meklējama Jaunavas zvaigznājā - uz leju un uz austrumiem no Lauvas zvaigznāja.

* Pārējās planētas šomēness nav vērojamas.

Komētas

Šobrīd nav neviena komēta, kura būtu redzama ar neapbruņotu aci.

Ar apbruņotu aci ir vērojama Garrada (C/2009 P1) komēta, kas meklējama Pūķa un pēc tam Lielā Lāča zvaigznājā kā 7-8 zvaigžņlieluma objekts.

Meteoru plūsmas

16./17. marts - Corona Australīdas. Šī ir vāja plūsma, kuras radiants meklējams dienvidu puslodes zvaigznājā Corona Australis. Gaidāmi 5-7 meteori stundas laikā. Jāmeklē "krītošās zvaigznes", kuras no dienvidiem lido ziemeļu virzienā. Radiants praktiski ir aiz horizonta. Plūsma ilgst tikai dažas dienas. Šogad tās vērošanu apgrūtinās Mēness.

22./23. marts - Kamelopardalīdas, kuru radiants atrodas Žirafes zvaigznājā. Lai arī stundas laikā tiek prognozēti tikai daži meteori, tie ir unikāli ar savu niecīgo ātrumu - aptuveni 7km/s. Iesakām nepārbaudīt savas imunitātes robežas, bet vērot šo plūsmu vai nu pirms pusnakts, vai arī pāris stundas pirms Saules ausmas.

Šajā pašā datumā vērojama marta Geminīdu plūsma, kuru atklāja tikai 1973. gadā. Tā ir maz izpētīta plūsma, tādēļ ikviens ir aicināts izmantot tumšās debesis un novērot meteoru plūsmu, kuras radiants meklējams Dvīņu zvaigznājā. Tā kā arī šie ir lēni meteori, tad uzskata, ka abas šajā naktī maksimumu sasniedzošās plūsmas ir vienas komētas atstātās atlūzu astes.

Mēness

1. marts - pirmais ceturksnis
8. marts - pilnmēness
15. marts - pēdējais ceturksnis
22. marts - jauns Mēness
30. marts - pirmais ceturksnis

Citi notikumi

3. marts - Marss opozīcijā (nē, ne Saeimā).
20. marts - Pavasaris! Lai arī astronomiskais, bet vienalga patīkami.

Iesakam apskatīt

* Aptuveni pusotru stundu pēc Saules rieta pavērojiet debesis rietumu pusē. Ja pamanīsiet milzīgu, tikko manāmas gaismas piramīdu, kas iet cauri Venērai, Jupiteram un Plejādēm (Sietiņam), tad ziniet, ka tā irzodiakālā gaisma. Protams, jāatrodas tumšā vietā. Pilsētā šo interesanto parādību izdosies vērot tikai globālu energopadeves traucējumu gadījumā.

* Ja jūsu rīcībā ir ar pareiziem filtriem aprīkots Saules teleskops, vērojiet Zemei tuvāko zvaigzni. Uz tās notiek interesantas lietas. Sekojiet līdzi kosmisko laikapstākļu prognozēm, lai nenokavētuziemeļblāzmu.

* Klāt galaktiku laiks - Lauvas zvaigznāja trio, M87, Sombrero galaktika un daudzas citas Visuma zvaigžņu salas gaida tevi.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri

  1. peleks tieši 23.03.2012 domāja šādi:

    nu lai arī šonakt sākumābij mazliet vējains toties dabūju visu apskatīt,izņemot Merkuru.. to gan nokavēju,toties bij dikti feini pa 3 stunām ieraudzīt 5 meteorus okulārā :))

  2. Lāšēns tieši 24.03.2012 domāja šādi:

    Peleks,ku dabuji meteorītus tik daudz? Kā bija?

  3. peleks tieši 24.03.2012 domāja šādi:

    Lādezers - Limbažu rajons :) tur bij gana, apt vakar līdz 12iem kamēr pabiju ārā pārīti pamaniju :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!