ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : marts


Publicēts: 1.03.2013

Lai arī nevarētu teikt, ka februāris mūs lutināja ar patīkamu, astronomiskajiem novērojumiem piemērotu laiku, tomēr jāatzīst, ka dažas skaidras naktis bija, lai varētu palūkoties gan uz žilbinošo Jupiteru, gan uz arvien agrāk austošo Saturnu. Tagad gan turiet īkšķus, lai martā būtu vairāk skaidru vakaru, jo nu ir jāsagaida komēta.

Saules sistēmas planētas

Merkurs - šīs planētas aplūkošanu šomēnes labāk neplānot.

Venēra - martā Venēru aplūkot nebūs iespējams.

* Marss arī slēpjas ļoti tuvu Saulei. Redzams īsu brīdi pēc Saules rieta tuvu pie horizonta rietumu pusē.

* Jupiters turpina valdīt. Arī marta mēnesī milzu planēta ir labi apskatāma uzreiz pēc Saules rieta. To ir iespējams pamanīt vēl pirms Saule ir norietējusi, tomēr daudz krāšņāka tā izskatās naktī. Jupiters joprojām meklējams Vērša zvaigznāja teritorijā. 17. martā tam pievienosies augoša Mēness sirpis.

* Saturns marta sākumā aust pēc pusnakts, bet mēneša beigās tas jau parādās austrumos pēc 22iem. Gredzenotā planēta meklējama Svaru zvaigznājā.

* Pārējās planētas šomēness nav vērojamas.

Komētas

Ar nepacietību gaidām virs horizonta iznirstam PanSTARRS (C/2011 L4), kas būs redzama zemu pie horizonta pēc Saules rieta sākot jau no 10. marta. Vēlams, lai horizontu neaizsegtu koki, mājas vai citi objekti, jo komēta atradīsies ļoti zemu. 12. martā tikko manāms Mēness lociņš atradīsies zem komētas, bet 13. martā jau virs. Ar katru vakaru komēta celsies augstāk un būs redzama ilgāku laiku pēc Saules rieta. Tomēr ņemiet vērā to, ka komēta attālināsies no Saules un kļūs arvien blāvāka. Mēneša sākumā komēta ceļos cauri Zivju zvaigznājam, bet marta otrajā pusē viesosies Andromedas zvaigznājā. Tiek prognozēts, ka komēta sasniegs 3 vai 2 zvaigžņlielumu, kas nozīmē, ka tā būs ieraugāma ar neapbruņotu aci.

Meteoru plūsmas

16./17. marts - Corona Australīdas. Šī ir vāja plūsma, kuras radiants meklējams dienvidu puslodes zvaigznājā Dienvidu Vainags. Gaidāmi 5-7 meteori stundas laikā. Jāmeklē "krītošās zvaigznes", kuras no dienvidiem lido ziemeļu virzienā. Radiants praktiski ir aiz horizonta. Plūsma ilgst tikai dažas dienas.

22./23. marts - Kamelopardalīdas, kuru radiants atrodas Žirafes zvaigznājā. Lai arī stundas laikā tiek prognozēti tikai daži meteori, tie ir unikāli ar savu niecīgo ātrumu - aptuveni 7km/s. Šogad būtiski traucēs Mēness.

Šajā pašā datumā vērojama marta Geminīdu plūsma, kuru atklāja tikai 1973. gadā. Tā ir maz izpētīta plūsma, tādēļ ikviens ir aicināts izmantot tumšās debesis un novērot meteoru plūsmu, kuras radiants meklējams Dvīņu zvaigznājā. Tā kā arī šie ir lēni meteori, tad uzskata, ka abas šajā naktī maksimumu sasniedzošās plūsmas ir vienas komētas atstātās atlūzu astes. Arī marta Geminīdu vērošanu apgrūtinās Mēness gaisma.

Mēness

4. marts - pēdējais ceturksnis
11. marts - jauns Mēness
19. marts - pirmais ceturksnis
27. marts - pilnmēness

Citi notikumi

10. marts - Komēta PanSTARRS (C/2011 L4) atrodas perihēlijā.
20. marts - Pavasaris!

Iesakam apskatīt

* Komēta, komēta un vēlreiz komēta. Izmantojiet izdevību un nenoguliet iespēju.

* Aptuveni pusotru stundu pēc Saules rieta pavērojiet debesis rietumu pusē. Ja pamanīsiet milzīgu, tikko manāmas gaismas piramīdu, kas stiepjas Jupitera virzienā, tad ziniet, ka tā ir zodiakālā gaisma. Protams, jāatrodas tumšā vietā. Pilsētā šo interesanto parādību izdosies vērot tikai globālu energopadeves traucējumu gadījumā.

* Labs laiks, lai vērotu dažādu nokrāsu un kombināciju dubultzvaigznes - Algība (Lauvas zvaigznājs), Kārļa sirds jeb Cor Caroli (Medību Suņu zvaigznājs), Porrima jeb Jaunavas gamma (Jaunavas zvaigznājs), turpat arī Jaunavas teta.

* Ekstrēmo sporta veidu cienītājiem iesakām piedalīties Mesjē maratonā. Labākās nedēļas nogales šim izaicinājumam ir 9. un 16. marta nakts. Vismaz svētdienā varēsiet atvilkt elpu pirms kārtējās darba nedēļas.

Lai skaidras un tumšas debesis!

Komentāri

  1. Ortsa tieši 1.03.2013 domāja šādi:

    Es vel neesmu sho komeetu redzeeis, bet esmu jau vinjaa iemileejies, jo prognozes tomeer skan daudzmaz iepriecinoshas, obligati meegjinaashu to noveerot ! Draugi, ljoti ceru ka -ja ne man, tad kaadam citam izdosies to nobildeet, nelaizham garaam!!

  2. Kalvis tieši 26.03.2013 domāja šādi:

    Kas ir Zodiakālā gaisma..?

  3. Agnis tieši 1.03.2023 domāja šādi:

    Kāpēc jāraksta ka Venēru nevar redzēt? Tieši šodien ir blakus Jupiteram, super skats!

  4. Mārča tieši 3.03.2023 domāja šādi:

    Zodiakālā gaisma ir Saules gaisma, kas atstarojas no putekļu daļiņām, kas atrodas starp Sauli un Zemi. Vislabāk to var novērot īsu brīdi pirms ausmas vai pēc rieta.

  5. Redaktors tieši 4.03.2023 domāja šādi:

    Agnis, šis apraksts bija 2013.gada martam. Pirms 10 gadiem!

  6. Agnis tieši 4.03.2023 domāja šādi:

    upss..






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!