ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : jūlijs


Publicēts: 2.07.2011

Cerams, ka Jāņu vakarā aiz ugunskura liesmām, siera rituļiem un odu mākoņiem pamanījāt sudrabainos mākoņus. Tumsa atkal ir uzvarējusi gaismu, un naktis kļūs arvien garākas un tumšākas. Naksnīgo debesu novērotāji par to var tikai priecāties, jo varēs daudz labāk ieraudzīt dažādus objektus - lodveida zvaigžņu kopas, miglājus un galaktikas.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs jūlijā ir novērojams ļoti zemu pie horizonta ziemeļrietumos pēc Saules rieta. 2. jūlija vakarā tas meklējams virs 1,48 dienas vecā, tikko pamanāmā Mēness sirpja. Merkura medības ieteicams veikt līdz 20. jūlijam, jo pēc tam Saules sistēmas mazākā planēta atradīsies pārāk tuvu horizontam.

* Venēra joprojām atrodas pārāk tuvu Saulei un šomēnes nav novērojama.

Marss kļuvis par rīta planētu un meklējams Vērša zvaigznājā. 27. un 28. jūlijā sarkanā planēta biedrosies ar dilstoša Mēness sirpi.

Jupiters šobrīd ir spožākā "zvaigzne", kuru iespējams ieraudzīt rīta stundās. Virs horizonta austrumos Saules sistēmas lielākā planēta parādās jau ap plkst. 1 naktī. Šobrīd Jupiters ceļo cauri Auna zvaigznājam. 24. jūlijā tam pievienosies dilstošs Mēness.

* Saturns arvien tuvāk un tuvāk piekļaujas dienvidrietumu-rietumu horizontam. Pēc Saules rieta gredzenotā planēta jāmeklē Jaunavas zvaigznājā. Ja nu jums nav izdevies novērot planētu agrāk pavasarī un negribat gaidīt līdz nākamajai reizei, kad tā būs redzama pietiekami augstu, aplūkojiet to jūlijā. 7. jūlijā starp horizontu un Saturnu atradīsies augošs Mēness.

Urāns un Neptūns aust pirms Jupitera. Teleskopiski ieraugāmās planētas meklējamas Zivju un Ūdensvīra zvaigznājos.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

15./16. jūlijs - Omikrona Drakonīdu plūsma, kura atklāta 1971. gadā. Ļoti vāja plūsma. Šomēnes plūsmas maksimuma laikā spīd gandrīz pilns Mēness, tādēļ plūsmas novērošana vislabāk jāatliek uz citu gadu. Tiek uzskatīts, ka plūsmas avots ir "mirusi" komēta, kuras orbīta vairs nešķērso Zemes ceļu.

27./28. jūlijs - Delta Akvarīdu plūsma - gaidāms līdz 15 meteoriem stundas laikā. Ieteicams sākt vērot 27. jūlija vakarā ap 23:00 un turpināt līdz rīta ausmai. Šogad īpaši pateicīgs gads, jo Mēness novērojumiem netraucēs.

23.-30. jūlijs - Kaprikornīdu plūsma - šīs plūsmas avots ir Hondas-Mrkosa-Padjusakova komētas atstātās atlūzas. Lielākoties tiek novēroti spilgti dzelteni meteori un samērā bieži bolīdi. Vislabākais laiks novērojumiem ir pēc pusnakts, sākot no 1:30. Šogad novērojumiem netraucēs Mēness gaisma. Radiants atrodas visai tuvu dienvidu virzienā, tādēļ mūsu platuma grādos var redzēt visai garas meteoru "pēdas".

Mēness

1. jūlijs - jauns Mēness
8. jūlijs - pirmais ceturksnis
15. jūlijs - pilnmēness
23. jūlijs - pēdējais ceturksnis
30. jūlijs - jauns Mēness

Ievērojiet, ka šomēnes jauns Mēness iestājas divas reizes.

Citi notikumi

1. jūlijs - daļējs Saules aptumsums, kas nav vērojams Latvijā.
4. jūlijs - Zeme atrodas apohēlijā (152 102 196 kilometru attālumā no Saules).
12. jūlijs - Neptūns ir apmetis pilnu apli ap Sauli kopš to pirms 165 gadiem atklāja Johans Galle.

Iesakam apskatīt

* Labs laiks, lai mācītos zvaigznājus, jo debesis ir samērā gaišas un labi redzamas ir galvenās zvaigznāju zvaigznes. Gulbis, Ērglis, Lira un Delfīns - pamēģiniet atrast!

* Labs laiks vērot dubultzvaigznes. Sāciet no vieglāk atrodamajām - Micars, Algība, Albireo. Pēc tam varat pievērsties jau grūtāk atrodamajām - Alpha un Kappa Herculis (salīdzinoši netālu meklējamas lodvieda zvaigžņu kopas M13 un M92), Mu Draconis, 95 Herculis (vai arī jūs spējat ieraudzīt ābolu zaļo un ķiršu sarkano?), Epsilon Lyrae.

* Neaizmirstiet pavērot debesis vakaros un naktīs, iespējams izdodas ieraudzīt noktilucentos jeb sudrabainos mākoņus. Kas zina, Saules aktivitātei pieņemoties spēkā, var gadīties novērot sudrabainos kopā ar polārblāzmām.

* Sūtiet darbus konkursam. Iepriekš gan rūpīgi izlasiet noteikumus.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. peleks tieši 3.07.2011 domāja šādi:

    es gan nez, vai šomēness ir jēga kko skatīt, baigi tomēr gaišas debesis.. lai gan aizbrauks pamēģinās, bet nu domāju sākt tā bik nopietnāk kkur ap augusta vidu vērot :) paldies par info :) mēģinās merkūru noskatīt :)

  2. x-f tieši 3.07.2011 domāja šādi:

    Nav tik traki, ka neko nevar redzēt – dienu pēc Līgo ieraudzīju savu pirmo "dziļo debesu objektu" – Gredzena miglāju (M57). :)
    Debesis gan gaišas visu nakti, grūtākais ir saskatīt zvaigznes, pēc kurām vadīties.

  3. peleks tieši 4.07.2011 domāja šādi:

    nu cerams man būs labāk, augustā atbrauks baader UHC-S filtrs :) tad jau +/- gaišās debesis netraucēs :)

  4. peleks tieši 4.07.2011 domāja šādi:

    man laikam teleskops pa mazu, tumšās debesīs var redzēt m57, pat meklētājā, bet tādās kā tagad - šaubos, lai gan nav arī mēģināts, nekas, rīt pa nakti ja būs skaidrs paskatīšos :)

  5. Redaktors tieši 18.07.2011 domāja šādi:

    Šobrīd ārā skaisti sudrbainie un ne mazāk skaists Jupiters.

  6. DejaVu tieši 18.07.2011 domāja šādi:

    Žēl, ka joprojām vairs nestrādā "Astrolistes" SMS serviss. Šāda ziņa telefonā trijos naktī stimulētu noslaucīt putekļus no teleskopa un izvilkties ārā :)

  7. peleks tieši 24.07.2011 domāja šādi:

    he, kā teleskops var ar putekļiem apaugt?? :D

  8. pētnieks tieši 17.07.2014 domāja šādi:

    cerams kad ap kādiem 24:00 varēs sakatīt kādu zvaigzni jūlijā :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!