ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : februāris


Publicēts: 31.01.2017

Jau par tradīciju kļuvušas pelēkās, mākoņiem klātās debesis, kas iemāca priecāties par tiem retajiem brīžiem, kad tomēr debesis noskaidrojas. Katru nākamo mēnesi gaidām ar cerību, ka skaidro nakšu būs vairāk un līdz ar to arī iespējas pavērties gan uz planētām, gan uz zvaigznājiem tumšās un dzidrās debesīs.

Saules sistēmas planētas

* Merkurs februārī nav novērojams.

* Venēra aplūkojama vakaros uzreiz pēc Saules rieta dienvidrietumos. Ļoti spoža "zvaigzne". 1.februārī Venēra, Marss un augoša Mēness sirpis atradīsies salīdzinoši tuvu.

Marss februārī meklējams Zivju zvaigznājā, kā orientieri varat izmantot Venēru. 26.februārī Marss atradīsies ļoti tuvu Urānam, kura saskatīšanai gan būs nepieciešams vismaz labs binoklis.

Jupiters februāra sākumā aust ap pusnakti, bet mēneša begās jau ap 22. Meklējams Jaunavas zvaigznājā netālu no spožākās zvaigznāja zvaigznes Spikas.

* Saturns līdz 25.februārim atrodas Čūskneša zvaigznājā un aust neilgi pirms Saules ausmas. Pēc tam meklējams Strēlnieka zvaigznājā. Atrodas zemu pie horizonta. 21. februārī netālu no Saturna redzams dilstošs Mēness.

Urāns meklējams Zivju zvaigznājā un redzams dienvidrietumos pēc Saules rieta.

* Neptūns atrodas Ūdensvīra zvaigznājā, bet pārāk zemu pie horizonta.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Februāra beigās Zivju zvaigznājā pēc Saules rieta var mēģināt teleskopiski sameklēt komētu 2P/Encke, kas varētu sasniegt 7 zvaigžņlielumu.

Meteoru plūsmas

26./27 februāris - Delta Leonīdu plūsmas maksimums. Šīs plūsmas avots nav zināms, bet meteori ir ļoti lēni - aptuveni 24 km/s. Maksimumā novērojami aptuveni 5 meteori stundas laikā. Radiants atrodas starp Lauvas zvaigznāja zvaigznēm Zosmu un Algību. Ieteicams novērojumus sākt ap pusnakti.

Mēness

4. februāris - pirmais ceturksnis
11. februāris - pilnmēness
18. februāris - pēdējais ceturksnis
26. februāris - jauns Mēness

Svarīgie datumi

11.februāris - pusēnas Mēness aptumsums.
15.februāris - Galileo Galileja diena.

Iesakam apskatīt

* Venēru - martā spožā kaimiņiene slīdēs arvien tuvāk horizontam, nebūs vairs tik krāšņa kā februārī. Teleskopiski var novērot fāzes.

* Ir vērts iemācīties sameklēt Žirafes zvaigznāju, arī ja nav binokļa vai teleskopa, ar kuru ieraudzīt Catalina komētu. Tas ir "modernais" zvaigznājs, kuru 17.gadsimta sākumā izveidoja flāmu kartogrāfs Petrus Plancius, kas bariņu nevienam zvaigznājam nepiesaistītu zvaigžņu apvienoja Žirafes zvaigznājā. Varat iztēloties, ka debesīs lūkojaties nevis uz žirafi, bet uz tās plankumiem. Uz robežas starp Kasiopejas un Žirafes zvaigznāju var atrast vaļējo zvaigžņu kopu Stock 23. Binoklī viegli ieraugāmas ir četras zvaigznes, kuras veido Pūķa galvas minatūru kopiju. Lielākā palielinājumā saskatāmas jau vairāk zvaigznes. Iespējams, ka skaistākais veidojums Žirafes zvaigznājā ir Kembla Kaskāde - virkne zvaigžņu, kas noslēdzas ar brīnišķīgu vaļējo zvaigžņu kopu NGC 1502. Planetāro miglāju cienītājiem nebūs tālu jāmeklē NGC 1501. Tā aplūkošanai noteikti būs vajadzīgs teleskops. Savukārt galaktiku medniekiem jāceļo uz ziemeļrietumiem no Kembla Kaskādes, kur meklējama viena no tuvākajām galaktikām ārpus Lokālās Grupas - IC 342. Attālums līdz šai spirālveida galaktikai ir aptuveni 11 miljoni gaismas gadu. Lai arī to ir iespējams ieraudzīt teleskopā, jāatzīst, ka šoreiz fotografētājiem ir lielākas iespējas atklāt galaktikas milzīgos apmērus. Tās blāvo un plašo zaru sistēma aizņem apgablu, kas pielīdzināms pilna Mēness diskam.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri

  1. Mārča tieši 7.02.2017 domāja šādi:

    Es gribēju noskaidrot, ākads ir pašreizējās prognozēs attiecībā uz komētu 2P/Encke redzamību ar binokli vai teleskopu tieši mūsu platuma grādos? Vai kāds varētu, lūdzu norā'dit precīzas komētas aptuvenās koordinātes? Liels paldies.

  2. Redaktors tieši 7.02.2017 domāja šādi:

    Nebūs pašam ērtāk uzinstalēt Stellarium vai kādu citu programmu un paskatīties?

  3. kobalts tieši 7.02.2017 domāja šādi:

  4. Ineta tieši 10.02.2017 domāja šādi:

    Mums plašas diskusijas darbā :) Lūdzu paskaidrojiet man, pilnīgai neprofesionālei, kas šobrīd ir tas visspožākais objekts vakara debesīs DR virzienā vakarā no 18 līdz 22. Vai tā tiešam ir Venēra?

  5. Redaktors tieši 10.02.2017 domāja šādi:

    Tiešām Venēra.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!