ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis: decembris


Publicēts: 1.12.2022

Šķiet, ka jau būsim pieraduši, ka aukstās ziemas naktis nav tik skaidras, kā palicis atmiņā no bērnības. Iespējams tas ir tāds pats mīts kā tas, ka Jāņos vienmēr līst. Tomēr katra sprauga starp mākoņiem, katrs gaismas stars dienā vai zvaigžņu sauja naktī palīdz pārciest šo gada tumšāko laiku. Lai mums visiem izdodas noķert kaut visniecīgāko zvaigžņu mirdzumu, notvert Jupitera spožumu un Oriona varenumu!

Saules sistēmas planētas

* Merkurs decembra pēdējā dekādē pie debesīm būs redzams zemu dienvidrietumos vakarpusē, neilgi pēc Saules rieta. 28.decembrī zem Merkura atradīsies spožā Venēra.

* Venēra vērojama decembra pēdējā dekādē pēc Saules rieta zemu pie dienvidrietumu horizonta.

* Marss vērojams praktiski visu nakti Vērša zvaigznājā. 7. un 8.decembrī sarkanajai planētai kompāniju sastādīs spožais Mēness.

Jupiters - aplūkojams dienvidrietumos jau kopš krēslas iestāšanās. Noriet ap pusnakti, kas nozīmē, ka milzu planētas aplūkošanas labākais periods tuvojas izskaņai. 29.decembrī Jupiteru centīsies aizēnot Mēness pusīte.

* Saturns - pārāk zemu pie horizonta un pārāk ātri noriet. Gredzenotā milža aplūkošanu būs jāatliek uz nākamo gadu.

Urāns redzams jau pēc Saules rieta dienvidaustrumos Auna zvaigznājā. Lai ieraudzītu Urānu, jums vajadzēs vismaz binokli.

* Neptūns meklējams Ūdensvīra zvaigznājā un ir redzams uzreiz pēc Saules rieta. Tā aplūkošanai noteikti nepieciešams teleskops.

Komētas

Neviena no komētām pagaidām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem.

Meteoru plūsmas

10./11. decembris Monocerotīdu un Chi Orionīdu plūsma. Pirmajai plūsmai radiants atrodas starp Dvīņu un Vienradža zvaigznājiem, savukārt Chi Orionīdu izejas punkts atrodas starp Vērša un Oriona zvaigznājiem. Jāsaka gan, ka neviena no šīm plūsmām nav pietiekami spēcīga. Šogad novērojumiem būtiski traucēs Mēness.

11./12. decembris - Sigma Hidrīdu plūsma - radiants atrodas Hidras zvaigznāja "galvas daļā". Tie ir vieni no ātrākajiem meteoriem, kurus labos apstākļos var novērot pēc pusnakts līdz pat rīta ausmai. Šogad novērojumus apgrūtinās Mēness.

13./14 decembris - Geminīdu plūsma - Radiants meklējams nedaudz uz ziemeļiem no Dvīņu zvaigznāja zvaigznes Kastora. Geminīdas mēdz būt visai skatāma plūsma, lai gan šogad meteoru vērošanu traucēs Mēness. Aptuveni 3% no Geminīdu meteoriem aiz sevis atstāj pēdu - ar aci pamanāmu švīku, kas vērojama vēl kādu brīdi pēc tam, kad meteors jau apdzisis. Šo meteoru avots nav komēta, bet gan 3200 Phaethon, kas ir Apollo grupas asteroīds, kas dažkārt lido tuvu garām Zemei. Tumšās debesīs, kur netraucē makslīgais apgaismojums, var cerēt uz 60-70 meteoriem stundas laikā.

16./17. decembris - Piscīdu plūsma - plūsma, kas tika atklāta 1973. gadā. Jauna un maz izpētīta, bet arī ļoti vāja plūsma. Sagaidāmi ne vairāk kā 8 meteori stundas laikā, kuru radiants meklējams Zivju zvaigznājā. Vērošanu nedaudz traucēs dilstošais Mēness.

20./21. decembris - Delta Arietīdu plūsmas maksimums. Vāji, bet ātri meteori, kas redzami jau pirms pusnakts. To radiants atrodas Auna zvaigznājā. Stundas laikā gaidāmi aptuveni 5-10 meteori.

22./23. decembris - Ursīdu plūsma, kuras radiants atrodas Mazā Lāča zvaigznājā. Tā kā tas ir nenorietošais zvaigznājs, meteorus varat skaitīt visu cauru nakti. Ieteicams sākt vakarpusē, kad ir pietiekami tumšs. Izcelsmes avots ir Tatla (8P) komēta. Ja debesis ir tumšas, tad stundas laikā varot saskaitīt līdz pat 10 meteoriem.

Mēness

8. decembris - pilnmēness
16. decembris - pēdējais ceturksnis
23. decembris - jauns Mēness
30. decembris - pirmais ceturksnis

Svarīgie datumi

8.decembris - Marss atrodas opozīcijā
21.decembris - Ziemas Saulgrieži
24. decembris - Jaukus jums Ziemassvētkus!
31. decembris - Skaisti sagaidīt 2023. gadu!

Iesakam apskatīt

* Decembrī varēs vērot SKS (Starptautiskā kosmosa stacija) pārlidojumus. Precīzākiem laikiem iesakām izmantot resursus, kuros variet uzstādīt savu atrašanās vietu.



* Klasisko vērtību cienītājiem: Oriona miglājs (M42) gan bez bruņojuma, ja debesis ir tumšas, gan apbruņojušies ar binokļiem vai teleskopiem. Ja jūsu rīcībā ir OIII filtrs, baudījums būs vēl iespaidīgāks. Otrs šāds klasiskais objekts, kurš aplūkojams gan ar neapbruņotu aci, gan binokli, gan teleskopā, ir Andromedas galaktika (M31).

* Ja jau reiz esam iesoļojuši Andromedas zvaigznājā, tad noteikti ir vērts aplūkot arī vienu no skaistākajām dubultzvaigzēm - Almahu.  Izrādās, ka šajā zvaigznājā ir vēl arī citas galaktikas, piemēram, NGC 891, kas vērsta ar malu pret Zemi. Šīs galaktikas rietumu malu grezno 12 zvaigžņlieluma zvaigzne.

* Tuvojoties Ziemassvētku laikam piedāvājam iepazīt dažus objektus Vienradža zvaigznājā, kas atrodas nedaudz uz leju un austrumiem no Oriona sarkanīgās Betelgeizes. Vienradzis ir "iespiests" starp Lielo un Mazo Suni. Šajā zvaigznājā meklējams pats Ziemassvētku koks, pareizāk sakot Ziemassvētku Koka kopa NGC 2264. Lielākā palielinājumā "eglītes" galā iespējams saskatīt tumšo Konusa miglāju (Cone nebula). Izmantojot OIII filtru, pamanīsiet, ka Ziemassvētku Koka kopas apkaimē ir vairāki miglāji. Īpaši ievērības vērts ir NGC 2261, kuru apskatot atcerieties, ka jaunu komētu neesat atklājuši. No vairāku zvaigžņu sistēmām rekomendējam aplūkot 8 Mon (8 Monocerotis) un Beta Monocerotis. Nu un protams, kā bez iespaidīgā Rozetes miglāja, kurā piedzimušās zvaigznes pazīstamas kā kopa NGC 2244. Šo objektu varat mēģināt ieraudzīt ar neapbruņotu aci vai ar binokļa palīdzību. Ja vēlaties aplūkot šo miglāju teleskopā, rekomendējam OIII filtru. Vēl viena interesanta vaļējā zvaigžņu kopa ir NGC 2301. Vienradža zvaigznājā ir iekļuvis arī viens no Mesjē kataloga objektiem - M50, kas ir vaļējā zvaigžņu kopa, kurā, ja uzmanīgi ieskatās, varot atrast kaklarotu.

* Decembrī ir vērts atvēlēt kādu nakti, lai iepazītu ceturto lielāko zvaigznāju - Vali, kurš iekārtojies zem Auna un Zivju zvaigznājiem. Ekskursiju šajā zvaigznājā sāksim ar Nu Ceti, kas nav tikai jauka dubultzvaigzne, bet punktiņš "Kosmiskajai jautājumzīmei". Ja parasti Lauvas zvaigznāja "galva" tiek minēta kā apgriezta jautājumzīme, tad Valī ar neliela binokļa palīdzību ieraudzīsiet normālu jautājumzīmi. Lai arī Valis ir patiesi milzīgs zvaigznājs, tajā atrodams tikai viens Šarla Mesjē objekts - spirālveida galaktika M77. Tomēr nevarētu teikt, ka tā ir vienīgā galaktika šajā zvaigznājā. Netālu no M77 atrodas arī NGC 1055, NGC 1087, NGC 1090 un NGC 1094. Lai arī vizuāli neko īpašu neredzēsiet, ir vērts uzmest aci Omicron Ceti jeb Mirai, kas ir īpaša ar to, ka tā ir pirmā atklātā periodiskā maiņzvaigzne, kuras mainību 1638. gadā pamanīja Johans Fokens Holvarda no Nīderlandes. Ja arī zvaigzne jums nešķiet īpaša, tad aizdomājieties, ka tā ir vairāk nekā 300 reizes lielāka nekā mūsu Saule. Vaļa astes daļā atrodams planetārais miglājs NGC 246, kura aplūkošanai vēlams izmantot OIII filtru. Nedaudz zemāk atradīsiet dažas Tēlnieka grupas galaktikas - NGC 247, NGC 253, no kurām pēdējā jau atrodas Tēlnieka zvaigznājā.

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!