ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Mēneša debesis : augusts


Publicēts: 1.08.2022

Vasara, lai kā arī tas varētu nepatikt, raitiem soļiem dodas finiša taisnē. Jāsaka gan, šogad tā ir bijusi tik dažāda, ka sev patīkamās dienas varēja atrast gan karstuma mīļotāji, gan tie, kuri priecājas par vēsākiem laikapstākļiem un varbūt pat par lietu un negaisiem. Tumšo debesu cienītāji ir sagaidījuši augustu ar Perseīdām un divu lielāko planētu - Jupitera un Saturna redzamību. Lai jums ikvienam jauks augusts!

Saules sistēmas planētas

* Merkurs augustā nebūs novērojams.

* Venera  jāmeklē zemu pie ziemeļaustrumu horizonta no rītiem pirms Saules ausmas. 26.augusta rītā netālu no Veneras atradīsies Mēness (apgaismotā daļa tikai 1,6%).

* Marss augusta sākumā aust ap pusnakti, bet mēneša beigās kādu stundu pirms. Meklējiet spožu, sarkanīgas nokrāsas zvaigzni. Teleskopiskos novērojums labāk veikt pēc pusnakts (~2iem), kad sarkanā planēta būs pakāpusies augstāk. Augusta pirmajās dienās netālu no Marsa būs redzams arī Urāns. Tā aplūkošanai ir nepieciešams binoklis vai teleskops. 19. un 20. augustā Marss un Mēness atradīsies netālu no Plejādēm jeb Sietiņa.

* Jupiters redzams dienvidaustrumos pēc Saules rieta. 15. un 16.augustā tai kompāniju sastādīs dilstošs Mēness.

* Saturns meklējams tuvāk horizontam nekā Jupiters un uzaust nedaudz ātrāk. Šogad - Mežāzī. 12.augustā, kad būs pilnmēness, Mēness atradīsies nedaudz zemāk kā Saturns.

* Urāns  joprojām meklējams Auna zvaigznājā. Atcerieties, ka šīs planētas ieraudzīšanai būs nepieciešams vismaz labs binoklis, vēlams teleskops.

* Ar teleskopa palīdzību var sameklēt arī pagaidām vistālāko Saules sistēmas planētu - Neptūnu.

Komētas

Neviena no komētām nav novērojama ar neapbruņotu aci, bet sekojiet līdzi jaunumiem, jo ar komētām ir kā ar bitēm... vai ar kaķiem. Nekad neko nevar zināt.

Meteoru plūsmas

12./13. augusts - Perseīdu plūsmas maksimums. Svifta-Tatla komētas atliekas ir vērojamas praktiski visu augustu. Radiants atrodas uz robežas starp Perseja un Kasiopejas zvaigznāju. Varētu būt gaidāmi līdz pat 100 - 150 meteoriem stundas laikā. Šogad novērojumus sabojās pilnmēness, tādēļ atcerieties, ka Perseīdas ir ilglaicīga plūsma. Pirmos pārstāvjus var sākt vērot jau jūlija beigās un turpināt līdz brīdim, kad Mēness kļūs neizturami gaišs. Pēc tam turpināt līdz pat augusta beigām. Protams, maksimumā "krītošo zvaigžņu" būtu vairāk, bet šogad to skaitu samazinās spožā Mēness gaisma, tā kā droši sāciet laicīgi.

Mēness

* 5.augusts - pirmais ceturksnis
* 12.augusts - pilnmēness
* 19.augusts - pēdējais ceturksnis
* 27.augusts - jauns Mēness

Citi notikumi

* 12.-14.augusts - Amatieru astronomijas seminārs Ērglis 2022.
* 12./13. augusts - Perseīdu plūsmas maksimums.

Iesakam apskatīt

* Ikgadējais fotokonkurss. Neatlieciet darbu iesūtīšanu uz pēdējo dienu, kas ir 1. oktobris.

* Joprojām var vērot Sauli. Atcerieties, ka Saules novērojumiem nepieciešams īpašs aprīkojums. Neskatieties Saulē ar neapbruņotu aci, binokli, teleskopu vai citu optisku ierīci, kura nav aprīkota ar drošības filtriem!

* Lai arī mazākas, bet joprojām pastāv izredzes pamanīt sudrabainos mākoņus.

* Labs laiks novērot dubultzvaigznes - Double DoubleAlbireogamma Delphini (labs iemesls iemācīties atrast Delfīna zvaigznāju).

* Mazos teleskopos vai binoklī varat pamēģināt atrast "Drēbju pakaramo" - asterismu, kas meklējama Lapsiņas zvaigznājā. Ieraudzīsiet, uzreiz sapratīsiet, kādēļ šo kopu, kas patiesībā ir nesaistītu zvaigžņu veidojums, dēvē par drēbju pakaramo.

* Tumšajās naktīs, kad nevērojat Mēness krāterus, objektu sarakstā varat iekļaut lodveida zvaigžņu kopas (M13, M92, M56, M71), miglājus (M27, M57), vaļējās zvaigžņu kopas (Perseja Dubultkopa), galaktikas (M31, M81, M82).

* Pamēģiniet atrast NGC 6826. Uzmanīgi vērojiet to okulārā. Pazuda? Novērsiet skatu uz kādu citu zvaigzni. Tad atkal palūkojieties uz miglāju. Ir?

Lai skaidras un tumšas debesis!

P.S. Atcerieties, ka teleskopā redzētais lielākoties neatbildīs kosmisko objektu fotogrāfijām. Pie šādas nepilnības nav vainojami teleskopu ražotāji, bet gan mūsu pašu acis.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!