ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jupiters ir atgriezies!


Publicēts: 29.06.2008

Milzu planēta nebija pametusi Saules sistēmu vai kādā citā veidā pagaisusi. Tomēr novērotājiem kādu laiku nebija iespējams aplūkot šo spožo zvaigzni pa vakariem. Kur gan bija palikusi Saules sistēmas lielākā planēta?

Kopš neatminamiem laikiem cilvēki ir lūkojušies naksnīgajās debesīs un ievērojuši, ka dažas "zvaigznes" pārvietojas daudz savādāk. Gada laikā tās ceļo cauri specifiskiem zvaigznājiem. Šīs klaiņotājas nodēvēja par planētām. Jupiters ir viena no spožākajām "zvaigznēm", kura patiesībā ir Saules sistēmas lielākā planēta. Tam ir vajadzīgi 12 gadi, lai veiktu pilnu ciklu debesu jumā. Papildus šīm interesantajām "zvaigznēm", cilvēki novēroja, ka debesis katru nakti nedaudz novirzās uz rietumiem. Izrādās, ka šo efektu rada Zemes griešanās ap Sauli.

Zeme atrodas tuvāk Saulei nekā milzis Jupiters un pārvietoja ap centrālo spīdekli daudz ātrāk. Nav brīnums, ka tas ir atpalicis no mums. Pagājušā vasarā Jupiters bija vasaras spožākais dārgakmens naksnīgajās debesīs. Zeme turpināja griezties un ziemā gāzu milzis noslēpās aiz Saules. Šobrīd Zeme ir atgriezusies turpat, kur pagājušā vasarā, bet Jupiters tomēr nepriecē mūsu skatus pēc Saules rieta. Kas ir mainījies? Izrādās, ka arī Jupiters griežas ap Sauli.

Planētas, to skaitā arī Jupiters riņķo ap Sauli. Šad un tad gadās, ka Zeme nostājas tieši starp Jupiteru un Sauli. To sauc par opozīciju. Pēdējā Jupitera opozīcija bija 2007. gada 7. jūnijā. Tajā dienā Jupiters uzaust pēc Saules rieta un noriet līdz ar Saules lēktu. Tas bija redzams visu nakti.

Šogad, 2008. gadā tam it kā vajadzētu būt opozīcijā 5. jūnijā, ja skatāmies pēc Zemes atrašanās vietas orbītā. Jupiters nekur nebija redzams. Izrādās, ka tas uzausa dažas stundas pēc saulrieta. Jupiters ap Sauli pilnu apli veic aptuveni 12 gados, kas nozīmē ka viena Zemes gada laikā milzu planēta pārvietojas par aptuveni 1/12 daļu no sava ceļa ap Sauli. Tā rezultātā opozīcijas laiks mainās. Zemei nākas nedaudz "iedzīt", lai nokļūtu nākamajā opozīcijas stāvoklī. Šogad Jupiters opozīcijā atradīsies 9. jūlijā. Jupiters opozīcijā atrodas aptuveni reizi 13 mēnešos. Šo periodu no opozīcijas līdz opozīcijai sauc par planētas sinodisko periodu, kas Jupitera gadījumā ir 399 dienas.

Ar katru dienu Jupiters uzaust arvien ātrāk un ātrāk. Gan amatieriem, gan profesionāļiem ir lieliska iespēja aplūkot šo Saules sistēmas lielāko planētu visā tās krāšņumā.

Astroprof

Komentāri

  1. Aiv. J. tieši 29.06.2008 domāja šādi:

    Man jau sen bija aizdomas,ka Jupiters arī riņķo ap Sauli.
    Līdzīgas aizdomas man ir arī par Neptūnu un vēl vienu otru.
    :)

  2. gii tieši 3.07.2008 domāja šādi:

    Nu, nu! Skaties ka tevi nenosvilina. :)

  3. Ga tieši 10.10.2008 domāja šādi:

    Kur atradīsies Jupiters 2008 gada 15. oktobrī plkst:10.00?

  4. Redaktors tieši 11.10.2008 domāja šādi:

    Jupiters 15. oktobrī 10:00 nav redzams. Savukārt 22:00 jau ir paspējis norietēt. Vēlamais Jupitera novērošanas laiks 15. oktobrī ir no 18:18 līdz aptuveni 21:00. Meklēt dienvidos, dienvidrietumos spožāko zvaigzni ne visai augstu virs horizonta.

  5. :) tieši 9.12.2008 domāja šādi:

    Jupīters ir lielākā planēta






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!