ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

7. augustā Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums


Publicēts: 5.08.2017

Pirmdienas, 7. augusta vakarā uzreiz pēc saulrieta Latvijā būs novērojams daļējs Mēness aptumsums, precīzāk, šī aptumsuma maksimālā fāze un nobeigums. Aptumsumu būs iespējams novērot, ja debesis neaizklās mākoņi.

Aptumsuma sākumā Mēness vispirms ieies Zemes pusēnā, bet pēc tam sāksies aptumsuma daļējā fāze. 7. augustā Mēness aptumsuma maksimālā fāze būs 0,246, tādēļ tikai Mēness diska apakšējā daļa būs tumšāka par pārējo Mēness disku. Mēness Rīgā lēks plkst. 21:10, Saule rietēs plkst. 21:22, bet maksimālās fāzes brīdis būs plkst. 21:20. Līdz ar to aptumsuma novērošanu sarežģīs gaišās debesis, kā arī Mēness nelielais augstums virs horizonta. Nedaudz labāki apstākļi aptumsuma novērošanai būs Latvijas austrumu daļā, jo, piemēram, Daugavpilī Mēness lēks plkst. 20:57, bet Saule rietēs plkst. 21:08, tādēļ aptumsuma maksimālās fāzes brīdī tur Saule būs jau norietējusi, bet Mēness atradīsies nedaudz augstāk virs horizonta. Aptumsuma daļējā fāze visā Latvijā beigsies plkst. 22:18, bet pusēnas fāze beigsies plkst. 23:51.

Lai arī Mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība (pasaulē tie notiek vidēji 2 – 3 reizes gadā), ne visi ir novērojami Eiropā. Latvijā iepriekšējais pilnais Mēness aptumsums bija novērojams 2015. gada 28. septembrī, bet 2016. gada 16. septembrī un    2017. gada 11. februārī bija novērojami divi pusēnas Mēness aptumsumi, kuru laikā bija visai grūti pamanīt, ka Mēness diska spožums bija tikai nedaudz mazāks par ierasto. Divas nākamās iespējas novērot pilnu Mēness aptumsumu Latvijā būs 2018. gadā – 31. janvārī un 27. jūnijā.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums. To iespējams novērot ar neapbruņotu aci. Tā kā 7. augustā daļēja aptumsuma laikā Mēness atradīsies zemu virs horizonta, aptumsuma novērošanai ieteicams izvēlēties vietu, kur horizontu dienvidaustrumu un dienvidu virzienā neaizsedz koki vai ēkas.

Jau pēc divām nedēļām 21. augustā Klusā okeāna austrumos, vairākos ASV štatos un Atlantijas okeānā būs novērojams pilns Saules aptumsums, kura novērošanai ASV ir notikusi gatavošanās vairāku gadu garumā. Tiek prognozēts, ka uz šī aptumsuma novērošanu dažādos ASV štatos varētu ierasties līdz pat 8 miljoniem tūristu. Latvijā gan šāds tūristu pieplūdums saistībā ar pilna Saules aptumsuma novērošanu 21. gadsimtā nav gaidāms, jo tuvākais pilnais Saules aptumsums Latvijā būs novērojams tikai 2142. gadā. Savukārt līdz tuvākajam daļējam Saules aptumsumam, kas būs novērojams arī Latvijā, vēl jāgaida nepilni četri gadi. Šāds aptumsums Latvijā būs novērojams 2021. gada 10. jūnijā.   

Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai popularizētu astronomiju. LAB biedri piedalās žurnāla „Zvaigžņotā Debess” veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes. Plašāka informācija LAB mājaslapā www.lab.lv.

LAB

Komentāri

  1. Mārča tieši 7.08.2017 domāja šādi:

    Liels paldies ;) Vērosim daļēju Mēnes aptumsumu..






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!