ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gaismas piesārņojums


Publicēts: 29.02.2008

Vai esat kādreiz vērojuši zvaigznes? Droši vien esat pamanījuši, ka zvaigžņu paliek vairāk, ja izbraucat ārpus pilsētas. Jo tālāk no apdzīvotām vietām, jo debesis kļūst iespaidīgākas.

Vairāk nekā puse Zemes iedzīvotāju dzīvo pilsētās un to tuvumā. Liela daļa šo cilvēku nekad nav redzējuši patiešām tumšas debesis, kurās var saskatīt tūkstošiem zvaigžņu.

Gaismas piesārņojums satrauc ne tikai astronomus, bet izrādās, ka tas ietekmē arī citas dzīvas būtnes. Nakts putni un dzīvnieki zaudē orientācijas spējas, ja ilgstoši tiek pakļauti gaismas piesārņojuma ietekmei.

Jūs varat piedalīties projektā, kura mērķis ir noteikt gaismas piesārņojumu dažādās pasaules vietās. Viss, kas no jums tiek prasīts ir iziet ārā naktī, kad ir skaidras debesis un sameklēt Oriona zvaigznāju. Pēc tam jāienāk atpakaļ, jāpieslēdzas globālajam tīmeklim un jāatrod GLOBE Interneta lapa, kurā jaziņo par saviem vērojumiem.

2007. gadā šajā programmā ir iesaistījušies vairāk kā 8500 cilvēki no dažādām pasaules valstīm. Pievienojies arī tu un palīdzi sameklēt neskartos debesu stūrīšus!

GLOBE & Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!