ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Naktī spīdošie


Publicēts: 27.06.2012

Vai šogad esi redzējis kādu sudrabaino mākoni? Neesi pārliecināts, ka tas, ko redzēji, ir polārie mezosfēras mākoņi, kas naktī spīd ar spokaini sudrabainu gaismu? Aplūko šo fotogrāfiju, kuras autors ir Starptautiskās kosmiskās stacijas iemītnieks. Tajā labi redzami sudrabainie mākoņi.

Polārie mezosfēras mākoņi ir novērojami gan dienvidu, gan ziemeļu puslodēs, kad tur ir vēls pavasaris vai vasaras sākums. Tos var pamanīt lidojot ar lidmašīnu, no Starptautiskās kosmiskās stacijas un arī no zemes krēslas stundās.

Sudrabainie mākoņi ir kā maigs, mirdzošs pavedienu tīkls, kas izceļas uz tumšajām debesīm, kurās iemirdzas pirmās zvaigznes. Ne par velti tos dēvē arī par noktilucentajiem jeb naktīs spīdošajiem mākoņiem.

Attēls fotografēts 2012. gada 13. jūnijā, kad Starptautiskā kosmiskā stacija atradās virs Tibetas plakankalnes. Tai pašā naktī sudrabainos mākoņus novēroja arī Kanādā no lidmašīnas.

Sudrabainie mākoņi veidojas 76 līdz 85 kilometru augstumā, kad tur ir izveidojies pietiekams daudzums ledus kristālu. Kad Saule atrodas jau aiz horizonta, tās stari spēj izgaismot mezosfēru un tajā esošos mākoņus. Attēlā redzami arī citi Saules izgaismoti atmosfēras slāņi. Piemēram, oranžīgi sārtos toņos iekrāsotais apgabals ir troposfēra.

Lai arī polāro mezosfēras mākoņu veidošanās līdz galam nav skaidra un tiek vainoti gan meteorītu putekļi, gan globālā sasilšana, gan raķešu izmeši, pēdējie pētījumi liecina, ka atmosfēras gāzu sastāva vai temperatūras izmaiņu rezultātā mākoņi ir kļuvuši spožāki.

Earth Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!