ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Infrasarkanais saulriets


Publicēts: 17.05.2009

Mums prieks, ka StarSpace lasītāji ir biežāk sākuši pievērsties debesīm un tajās lūkoties, pamanot dažādas neparastas parādības. Vakar saņēmām e-pastā ziņu par Sauli, kas bija redzama pēc Saules rieta, bet ne ar acīm, bet tikai caur fotokameru. "Vai arī patiešām šī ir teiksmainā planēta nibiru, ko redzēju?" rakstīja mums lasītājs.

Lai arī jāapbēdina, ka redzētais nav saistīts ar Nibiru, jāsaka, ka lasītājam izdevies novērot vairākus atmosfēras fenomenus - infrasarkano saulrietu, Saules stabu un mirāžu (dubulto Sauli).

Lasītājs mums rakstīja:

"Šovakar (15. maijā) ap pulksten 21.40, kad saule atradās nedaudz virs horizonta, virs saules bija redzama kā ''otra saule'', tikai neformīga, tāda izplūdusi. Kad saule sāka aizvien zemāk pazust aiz horizonta, šī ''otra saule'' sāka kļūt acīm neredzama, bet pret mākoņiem bija jaušama tāda kā atblāzma no šīs ''otras saules''. Man šis skats izskatijās tāds savāds un iedomājos to nofotogrāfēt ar telefonu un gāju pēc telefona. Kad biju izgājis laukā fotogrāfēt, saule jau bija norietējusi, bet mākoņos bija redzama atblāzma, bet ne no saules, jo šī atblāzma bija izteikti sarkana un ar katru minūti kļuva aizvien tāda kā lillavāka. Ar acīm redzēju tikai šo atblāzmu nelielajos mākoņos, tad paņēmu metinamo melno stikliņu un arī caur to nebija nekas sevišķs redzams, bet caur telefona kameru bija redzama ''spoža saule'', kaut arī saule jau bija norietējusi. Un šī ''saule'' ar katru minūti palika sarkanīgāka un brīžiem pat bija lillava, bet bez telefona kameras nekas nebija redzams. Un es atcerējos par šo planētu x jeb nibiru, par ko esmu lasijis jūsu mājas lapā, ka uz 16. maiju būs redzama, protams, ja tāda eksistē, kaut gan tagad es sāku ticēt, ka tāda tiešām eksistē, jo kaut ko tādu nebiju redzējis, kad saule jau norietējusi un caur telefonu var redzēt atkal sauli. Viss šis process ilga apmēram 15 minūtes, un visu laiku debesis mākoņi bija ļoti izteikti tumši sarkani, pat lilā krāsā. Esmu bieži vērojis saulrietus, bet ko šādu redzējis patiešām pirmo reiz. Tapēc man ir jautājums jūsu redakcijai - vai ir iespējama šāda saules parādība, kad saule jau nav redzama, bet caur telefonu redzama spilgti sarkana saule? Vai arī  patiešām šī ir teiksmainā planēta nibiru, ko redzēju??? Pievienošu arī foto no telefona, tur ir redzams, ko redzēju caur telefonu. Personīgi es domāju, ka tā tiešām ir nibiru. Kaut kur arī lasiju, ka nibiru varētu būt sarkanais punduris vai neattīstījusies zvaigzne, ko ar neapbruņotu aci vēl nevar redzēt un tapēc tikai caur telefonu es to redzēju. P.S. Šajās foto šis spīdeklis nav saule, bet gan šis nezināmais spīdeklis, ko ar acīm neredzēju. "

Dubultās saules fenomens ir novērojams, kad zemei tuvāk ir siltāks gaisa slānis un virs tā - aukstāks. Šajā gadījumā aukstākā slāņa esamību apstiprina arī vertikālais Saules stabs, kuru izdevās novērot lasītājam. Siltā slāņa esamības gadījumā daļa staru tiek noliekta uz augšu un veidojas otrs Saules attēls, kura optiski redzamo spektra daļu absorbēja mākoņi.

Saules stabs, savukārt, nav vertikāls stars, bet gan miljoniem izgaismotu, apspīdētu plakanu ledus kristāliņu, caur kuriem tiek lauzti gaismas stari virzienā uz leju.

Kāpēc otru Sauli nevarēja redzēt ar neapbruņotu aci? Šo fenomenu sauc par infrasarkano saulrietu. Par šādu fenomenu Atmospheric Optics reiz ziņojis Filips Lavens, kura fotokamerā Saule joprojām bija redzama, lai gan ar acīm viņš Sauli neredzēja. Kā pastāstīja Avis Meijers, tad "principā jebkurš saulriets ir "infrasarkanais saulriets" gadījumā, ja sarkana saule izdziest debesīs, jo vēl kaut neilgi infrasarkanajos staros tā ir redzama".

Izrādās, ka digitālās kameras ir jūtīgas tuvējā infrasarkanajā starojumā. Konkrētajos gadījumos mākoņu joslu veidojošie ūdens pilieni bija izkliedējuši un aizklājuši tiešo redzamo gaismu, kurai ir īsāks viļņu garums, bet joprojām laida cauri nelielu daļu Saules izstarotās infrasarkanās gaismas.

Interesanto violeto krāsu, izrādās, nosaka kameras sensora īpatnības. Redzamās gaismas viļņu garums ir no 380 līdz 750 nanometriem, bet sensors spēj uztvert arī infrasarkanos starus robežās no 750 līdz 1150 nanometriem. Tādēļ kamerās ir infrasarkano staru filtrs, kurš tomēr nav pilnīgs un nelielu daļu staru laiž cauri. Astrofotografēšanas vajadzībām, lai palielinātu uztveramo spektra daļu, tiek ņemts ārā šis infrasarkanā un ultravioletā spektra bloķētājs.

Kā pārbaudīt, cik jutīga ir jūsu kamera pret infrasarkano gaismu? Elementāri (tā vien gribas piebilst - Vatson)! Ņemam parasto TV pulti, turam to netālu no kameras (15 centimetri esot pilnīgi pietiekami) un nospiežam pogu. Jo spožāka ir baltā gaismiņa, ko redzēsiet līdzīgi kā šajā attēlā, jo jūsu kamera ir jutīgāka pret infrasarkano staru spektru.

Par dažādiem optiskajiem fenomeniem varat vairāk uzzināt:

Paldies Kristapam un aicinam arī pārējos lūkoties debesīs. Kas zina, ko jūs tur ieraudzīsiet...

Atmospheric Optics, fotogrāfiju autors Kristaps

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!