ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Derečo uzbrūk ASV austrumu krastam


Publicēts: 4.07.2012

2012. gada 29. jūnijā Indiānas štata ziemeļrietumos sākās vētra, kas pārvietojās Atlantijas okeāna virzienā. 10 stundu laikā vētra izgāza kokus, nogāza elektrības stabus un vairāk kā miljonu iedzīvotāju atstāja bez elektrības.

Šo vētras paveidu meteorologi dēvē par derečo, kas spāņu valodā nozīmē "taisni uz priekšu". Derečo vētrās vējš pūš vienā virzienā. Tas nevirpuļo kā viesuļvētras gadījumā, bet spēj izraisīt ne mazāk postošas sekas. 29. jūnija derečo vēja brāzmu ātrums atbilda EF-1 kategorijas viesuļvētrai.

Attēls fotografēts Indiānas štata pilsētiņā Laporta. Tajā redzams mākonis, kas veido derečo fronti. Šie garie, plakanie mākoņi bieži ir saistīti ar negaisiem, kā tas bija arī šajā gadījumā.

29. jūnija derečo izveidojās uz divu gaisa masu reģionu robežas. Uz ziemeļiem atmosfēra bija stabila un sausa, bet uz dienvidiem nestabila, karsta un mitra. Tika ziņots, ka īsu brīdi pirms sākās derečo, dienvidos tika reģistrētas ļoti augstas temperatūras - līdz pat 43oC. Šis karstais un mitrais gaiss nodrošināja vētrai nepieciešamo enerģiju.

Derečo ir novēroti agrāk un pirmo reizi šis termins tiek minēts 19. gadsimtā. Visbiežāk tos ASV teritorijā novēro Lielo ezeru apgabalos laika posmā no maija līdz jūlijam. Lai vētru klasificētu kā derečo, tai ir jārada postījumi vismaz 400 kilometrus garā posmā un vēja ātrumam brāzmās jāsasniedz 93 km/h. 29. jūnija derečo bija daudz garāks un vēja ātrums brāzmās sasniedza pat 145 km/h.

29. jūnija derečo nebija tikai vētra, kas tika klasificēta kā derečo, bet, kā to raksturoja Capital Weather Gang - "viens no postošākajiem negaisu kompleksiem, kāds pieredzēts."

 

Earth Observatory

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!