ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Neizmērojamie attālumi


Publicēts: 16.02.2016

Jurija Beļecka fotografētajā attēlā redzami dažādi brīnumi, gan uz zemes, gan debesīs. Tos atdala neizmērojami attālumi, kurus cilvēkam nereti ir grūti aptvert. No teleskopa dažu metru attālumā līdz galaktikām tūkstošiem gaismas gadu attālumā, tik plašs diapazons ir aptverts šajā dienvidu puslodes debesu fotogrāfijā.

Priekšplānā redzam Eiropas Dienvidu observatorijas (ESO) VISTA teleskopu. 4,1 metru lielais teleskops pēta debesis infrasarkano staru diapazonā. Ar tā palīdzību astronomi izvēlas objektus, kurus pētīt ar jau lielāko ESO Ļoti lielo teleskopu (VLT), kas sastāv no četriem 8,2 metru lieliem teleskopiem un četriem mazāka izmēra palīgteleskopiem. VLT ir redzams kalna galā, aptuveni kilometra attālumā.

Virs VISTA teleskopa debesīs stiepjas gaiša josla. Tas ir Piena Ceļa galaktikas disks, uz kuru mēs lūkojamies galaktikas centra virzienā. Lai arī mūsu acis to nespēj labi aplūkot, jo traucē putekļi, ir zināms, ka attālums no Saules sistēmas līdz Piena Ceļa galaktikas centram ir aptuveni 30 000 gaismas gadi jeb 280 kvadriljoni kilometru. Tas nozīmē, ka ceļu no VISTA teleskopa līdz VLT būtu jānoiet 280 000 000 000 000 000 reizes.

Pa labi no VISTA teleskopa redzams balts mākonītis. Tas ir Lielais Magelāna Mākonis - pundurgalaktika, kas atrodas ļoti tuvu Piena Ceļa galaktikai. Attālums līdz šai galaktikai ir aptuveni 160 000 gaismas gadi. Zemāk redzams mazāks mākonītis - Mazais Magelāna Mākonis. Šī pundurgalaktika atrodas aptuveni 200 000 gaismas gadu attālumā. Ja tu ietu ar kājām ar ātrumu 5 km/h, tad līdz Mazajam Magelāna Mākonim nāktos iet 43 triljonus gadu.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!