ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirmie 6 no 900


Publicēts: 11.01.2018

Vācijas kompānija SCHOTT ir izlējusi pirmos sešus Eiropas Dienvidu observatorijas (ESO) Ekstrēmi lielā teleskopa (ELT) galvenā spoguļa segmentus. Kopumā tiks sagatavoti 900 segmenti, no kuriem 798 veidos primāro spoguli, bet 133 būs rezervē. Viena segmenta diametrs būs 1,4 metri, bet biezums 5 cm. ELT, kura primārā spoguļa diametrs būs 39 metri, pirmo gaismu varētu sagaidīt 2024.gadā.

Gan primārais, gan sekundārais teleskopa spogulis būs veidots no Zerodur - tas ir īpašs keramiskais materiāls, kurš temperatūras izmaiņu rezultātā praktiski neizplešas un nesaraujas. To izstrādāja 1960.gadu beigās un joprojām tas ir viens no visplašāk izmantotajiem materiāliem teleskopu spoguļu izgatavošanā. Tas ir arī ļoti izturīgs un slīpējams ar ārkārtīgi augstu precizitāti. Atstarojošais slānis parasti tiek veidots no alumīnija un sudraba, "uzpūšot" uz nopulētās virsmas izvēlētā materiāla tvaikus. Šī darbība tiek veikta pirms spoguļa uzmontēšanas un pēc tam regulāri atkārtota teleskopa darbības laikā.

Šobrīd SCHOTT ir izgatavojuši pirmos sešus segmentus. Kopumā jaizlej 900 sagataves. Kad darbs ritēs ar pilnu jaudu, dienas laikā tiks izliets viens segments.

Pēc izliešanas segmenti tiek pakļauti īpašai atdzesēšanas-karsēšanas procedūrai. Tad tie tiks izslīpēti. Optiskās virsmas precizitāte būs 15 nanometri. Segmentu slīpēšanas darbus veiks Francijas kompānija Safran Reosc.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!