ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Indija pievienojas 30 metru teleskopa projektam


Publicēts: 29.06.2010

Indijas zinātņu un tehnoloģiju ministrs Prithvirajs Čavans paziņoja, ka Indija ir nolēmusi pievienoties 30 metru teleskopa (TMT) projektam novērotāja statusā. TMT ir nākamās paaudzes astronomiskā observatorija, kura uzsāks darbu 2018. gadā.

Novērotāja status ir pirmais solis, lai kļūtu par TMT pilnvērtīgu partneri un piedalītos vismodernākās un visjaudīgākās observatorijas izstrādē un zinātnisko datu apgūšanā.

"Indija ir labi pazīstama un atzīta kā viena no spēcīgākajām valstīm zinātņu nozarēs," teica TMT valdes priekšsēdētājs Henrijs Jangs. "Piedaloties TMT projektā, Indija kļūs par būtisku nākamās paaudzes astronomisko pētījumu dalībvalsti. Mēs ar prieku pieņemam viņu sadarbības piedāvājumu šī fantastiskā projekta ietvaros."

"Indijas valdība un tauta augsti vērtē iesaistīšanos starptautiskos zinātniskos projektos," stāstīja Zinātnes un tehnoloģiju ministrijas sekretārs Tirumalahari Ramasami. "Mēs ticam, ka 30 metru teleskopa projekts ļaus mums turpināt iesākto un paplašināt mūsu lomu kā starptautiski atzītu līderi tehnoloģiju izstrādes un izpētes jomās."

"TMT un projektā iesaistītie partneri ir ļoti priecīgi, ka Indija ir izvēlējusies TMT par nākamo astronomiskās izpētes projektu," teica TMT vicepriekšsēdētājs Edvards Stouns. "Kā novērotāji mēs varam izpētīt, kurās jomās Indija var sniegt savu ieguldījumu un nākotnē kļūt par pilntiesīgu parnteri, piedaloties projekta finansēšanā."

Plānots, ka TMT izstrāde aizsāksies jau šogad, bet pilnībā pabeigts tas tiks 2018. gadā. Šis revulucionārais teleskops izmantos daudzas jaunas tehnoloģijas - precizitātes kontroli, segmentētu spoguli un adaptīvo optiku. TMT primārais spogulis sastāvēs no daudzies segmentiem un tā diametrs būs 30 metri. Patlaban ir uzsākta 1,4 metru spoguļu sagatavju slīpēšana. Pavisam tiks izgatavoti 492 spoguļa segmenti.

Projekta izstrādes fāze pagaidām izmaksājusi 77 miljonus USD. Šobrīd ir uzsākti pirmie būvniecības darbi, kuru izmaksas šobrīd sastāda 200 miljonus USD. Tiek prognozēts, ka projekta finansējumu nāksies pārskatīt un palielināt.

Thirty Meter Telescope

Komentāri

  1. peleks tieši 29.06.2010 domāja šādi:

    kas ir jādabūn lai taja observatorijā kaut pa apkopēju varētu strādāt??

  2. Nelabojams tieši 29.06.2010 domāja šādi:

    Nu, slotas operatora grādam vismaz ir jābūt!Ja nopietni - atbilstoši līdzšinējai praksei, jebkurš var pieteikt savu novērojumu programmu. Protams, ja tev būs vismaz mag. grāds, nopietnas publikācijas par tēmu, u.t.t., tavas izredzes jūtami pieaugs.
    Otrs ceļš - iekārtu izstrādes inženieris, mehāniķis, elektroniķis, u.tml., varētu būt nepieciešama visaugstākā kvalifikācija komplektā ar pietiekamu pieredzi nopietnos projektos.

  3. peleks tieši 29.06.2010 domāja šādi:

    Maģistru man latvijā neredzēt kā savas ausis, vips par augstāko var necerēt, kaut arī smadzene mierīgi pavelk, tad kā slotas operātoru var dabūt?? labprāt tur slaucītu grīdu, un uzsūktu infu ko no viņa dabūn ārā :)

  4. Lāsēns tieši 29.06.2010 domāja šādi:

    Saule dod augstfrekvences starojumu,arī redzamo gaismu,un tad nu tāļāk jau ir atkarīgs kas tu esi,ja jauns stādiņš,tad saule tev nāk par labu un veicina augšanu,bet ja tu esi beigta zivs(lai to apdomā kas šo lasa,hi hi hi) tad tas veicina sadalīšanos :D

  5. Redaktors tieši 29.06.2010 domāja šādi:

    Peleks: var studēt neklātienē - Open University, UCLAN (http://www.studyastronomy.com/).Ja grib, tad var :)

  6. peleks tieši 30.06.2010 domāja šādi:

    >Redaktors
    paldies liels! :))






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: