ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

ArTeMiS pirmā gaisma


Publicēts: 6.10.2013

ArTeMiS ir jaunākais APEX (Atakamas Pēddziņa eksperiments) teleskopa instruments. APEX ir 12 metru teleskops, kas atrodas augstu Atakamas tuksnesī un darbojas milimetru un submilimetru viļņu diapazonā, kas elektromagnētiskajā spektrā atrodas starp infrasarkanajiem un radioviļņiem. APEX komplektā ar ArTeMiS ir vērtīgs instruments, kas ļauj ielūkoties vēl tālāk Visumā.

Pirmās gaismas attēlā redzams Kaķa Ķepas miglājs.

ArTeMiS ir plaša lauka kamera, kas reģistrē submilimetru viļņu diapazonā. Jaunais instruments papildinās jau esošo APEX aprīkojumu, būtiski uzlabojot aplūkojamo objektu detalizācijas pakāpi. ArTeMiS uztvērēju darbības princips vairāk atgādina CCD (lādiņsaites matrica) nevis iepriekšējās paaudzes uztvērējus. Tādejādi plaša lauka debesu kartes varēs izveidot ātrāk un ar lielāku pikseļu skaitu.

Jaunā instrumenta uzstādīšanas komandai nācās cīnīties ar skarbiem laikapstākļiem. Ļoti spēcīga sniegavētra Čahnantoras plakankalnē bija burtiski aprakusi APEX vadības ēku. Nācās rakties cauri sniegam, izvairīties no siega nogruvumiem, lai vērtīgo instrumentu nogādātu un uzstādītu.

Lai veiktu ArTeMIS pārbaudes, nācās sagaidīt brīdi, kad mitruma daudzums atmosfērā bija īpaši neliels, jo submilimetru viļņus, kurus uztver jaunā kamera, efektīvi absorbē atmosfērā esošais ūdens tvaiks. Viens no aplūkojamajiem objektiem bija Kaķa Ķepas miglājs (NGC 6334) Skorpiona zvaigznājā. Iegūtie rezultāti liecina, ka ArTeMIS attēls ir ievērojami labāks nekā agrākie šī paša reģiona attēli, kas iegūti ar APEX .

ArTeMIS pārbaudes ir pabeigtas un kamera atgriezīsies Francijā, kur tai tiks pievienoti papildus uztvērēji. Instrumenta izstrādātāji ir apmierināti ar iegūtajiem rezultātiem, kuri vainagojuši daudzu gadu darbu.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!