ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cimdu konkursā uzvar Homērs


Publicēts: 21.11.2009

Astronautu cimda izaicinājums ir viens no sešiem NASA rīkotajiem Simtgades izaicinājumiem, kuru uzvarētāji tiek prēmēti ar naudas balvām. Šogad ir noritējuši četri no Simtgades konkursiem un kopsummā balvās izmaksāti 3,65 miljoni USD. "Mūsu izaicinājumi ir bijuši grūti, tie prasījuši daudzu gadu pūliņus un daudzos gadījumos dalībnieki ir veltījuši vairākus gadus, lai pilnveidotu savus izstrādājumus. Tagad mēs redzam viņu neatlaidības augļus," teica Simtgades izaicinājumu programmas vadītājs Endrjū Petro.

2009. gada Astronautu cimda izaicinājuma konkursā, kas noritēja 19. novembrī pirmo vietu un 250 000 USD balvu ieguva Pīters Homērs no Dienvidrietumu Hārboras. Otro vietu un 100 000 USD ieguva Teds Souterns no Bruklinas. Konkurss noritēja Astronautu slavas zālē, kas atrodas netālu no Kenedija kosmosa centra.

Skafandru viena no sarežgītākajām detaļām ir tieši cimdi. Tie ir kā piepūsti baloni, tādēļ ir grūti kustināt roku. Astronautiem nemitīgi jāpiepūlas, lai veiktu kādu darbību, dažreiz tas rada ne tikai nogurumu, pārpūli, bet arī nopietnas traumas. Locījuma vietas ir bīstamas, jo tur visātrāk veidojas noplūdes.

Šī konkursa mērķis ir inovatīva astronautu cimdu dizaina meklējumi. Ideālajam cimdam ir jāspēj veikt maksimāli plašs darbu apjoms ar iespējami mazāku piepūli. Konkursantiem vajadzēja demonstrēt viņu izstrādātos cimdus speciālā vakuuma kambarī, veicot dažādus uzdevumus. Protams, viens no priekšnotiekumiem bija, ka cimdam nedrīks novērot sūci. Lai kvalificētos balvai, cimdiem bija jāsasniedz visi uzstādītie kritēriji, kā arī tiem jābūt kustīgākiem par patreiz izmantojamajiem astronautu cimdiem. 2009. gada konkursantiem vajadzēja parādīt cimdu, kuram ir gan ārējais, termālais un mikrometeorīdu aizsargslānis, gan iekšējais - spiedienu uzturošais slānis. 2007. gadā vajadzēja būt tikai spiedienu uzturošajam slānim.

Abi konkursanti sīvi cīnījās vairākās kategorijās, bet Pīters Homērs, kurš arī 2007. gadā ieguva pirmo vietu, pārspēja konkurentu savienojumu kustīguma un spiediena testos. Teds Souterns piedalījās arī 2007. gadā, bet balvai nekvalificējās.

"Abi konkursanti ir būtiski uzlabojuši izstrādājumus kopš 2007. gada, bet Teda progress ir īpaši iespaidīgs," teica Alans Heijs no kompānijas Volantz Inc., kas palīdzēja organizēt konkursu.

Cimdus pārbaudīja un analizēja NASA speciālisti no Kenedija un Džonsona kosmosa centriem, kā arī NASA skafandru ražotāja ILC Dover pārstāvji.

"Tas ir iespaidīgi, ka divi individuāli izstrādātāji ir spējuši radīt cimdus, kas atbilst kosmisko lidojumu prasībām. Tas ir uzdevums, kurā parasti tiek iesaistīta vesela ekspertu komanda," piebilda Džonsona kosmosa centra inženiere Keita Mitčela.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!