ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

SuitSat


Publicēts: 27.04.2006

2006. gada 3. februārī kosmosā parādījās viens no interesantākajie satelītiem civilizācijas vēsturē, kad SKS astronauti kosmosā izmeta tukšu kombinzonu.

Šis kombinzons arī ir minētais satelīts - SuitSat.

"SuitSat ir krievu izgudrojums," skaidro Franks Baijers no NASA. "Krievu partneri, kas piedalās SKS projektā, Sergeja Samburova vadībā izdomāja, ka vecus kombinzonus varētu pārvērst noderīgos satelītos." SuitSat ir pirmais šīs idejas izpildījums.

"Mēs pārveidojām krievu kombinzonu Orlan, pievienojot tam trīs baterijas, radio raidītāju un sensorus, kas mērīs temperatūru," paskaidroja Baijers. "Kad SuitSat riņķo ap Zemi, tas uz īsu laiku pārraida datus uz Zemi."

Atšķirībā no normālas pastaigas kosmosā, kad kombinzonā iekšā ir cilvēks, SuitSat temperatūras kontrole ir izslēgta, lai samazinātu enerģijas patēriņu. Kombinzonu, tā rokas un kājas, apstaros Saules niknie stari, ar to atšķirību, ka tā temperatūra netiks kontrolēta un regulēta.

"Vai kombinzons pārkarsīs? Cik ilgi baterijas dzīvos? Vai pāraide būs pietiekami skaidra, ja kombinzons kūleņos?" prāto Baijers. Šie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbildēs SuitSat, tādejādi radot ievirzi nākamajiem SuitSat projektiem.

SuitSat varēja sadzirdēt ikviens uz Zemes. "Viss, kas jums vajadzīgs, ir pēc iespējas lielāka antena un radio uztvērējs, kuru var noregulēt uz frekvenci 145.990 MHz FM," paskaidroja Baijers. "Policijas uztvērējs vai radioamatiera aparāts būs gana labs."

Jau vairākus gadus Baijers un kolēģi no Goddāra kosmosa centra piedalās ARISS programmā, kas nodrošina amatieru un SKS sakarus. "Uz SKS atrodas radio pārraidītājs amatieriem un astronautiem patīk sarunāties ar studentiem, bērniem un citiem amatieriem uz Zemes," pastāstīja Baijers. ARISS, sadarbībā ar AMSAT, ARRL, NASA un Krievijas kosmosa aģentūtu piedalās SuitSat projektā.

Kad SuitSat pārlidos pāri jūsu dzīvesvietai? Use Science@NASA's J-Pass (http://science.nasa.gov/RealTime/JPass/25/JPass.asp) programmu, lai to noskaidrotu. Kad būsiet ievadījuši prasītos datus, programma pateiks, kad SKS lidos pāri jūsu apvidum. Kapēc SKS? Tāpēc, ka SKS un SuitSat orbītas ir ļoti līdzīgas un nosakot viena atrašanās vietu, iespējams noteikt arī otra.

"Pagrieziet antenu pret debesīm šajā laikā," teica Baijers un lūk ko jūs varējāt saklausīt:

SuitSat pārraidīja 30 sekundes, tad ir 30 sekunžu pauze un tad atkal atkārtoja. "Šis ir SuitSat-1, RS0RS," sākās pārraide, kam sekoja sveiciens vairākās valodās. Tālāk sekoja telemetriski dati - temperatūra, bateriju dati, atlikušais misijas laiks. "Telemetrija tika paziņota angliski," piebilda Baijers. Ikviens varēja saprast SuitSat patreizējo stāvokli. Baijers piemetināja, ka "Suitsat runāja lietojot balss sintezatoru. Tas izklausījās visai interesanti."

Baijers domā, ka SuitSat baterijas pietiek 2-4 dienām. "Lai gan ir iespējams arī garāks pārraides periods," viņš piebilda. Pēc tam SuitSat aizsāks lēnu, klusu, spirālveida ceļojumu lejup uz Zemes atmosfēru. Pēc vairākām nedēlām vai pat mēnešiem tas pārvērtīsies par spožu ugunslodi virs kāda Zemes reģiona. Šobrīd SuitSat ir apklusis, bet kad jūs lūkojieties uz mirdzošo SKS punktiņu, jūs varat iedomāties, ka turpat netālu riņķo arī tukšs kombinzons, kas uz brīdi bija angļu mēlē runājošs satelīts.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!