ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Igaunijas satelīts izmēģinās īpaši izturīgu pavedienu


Publicēts: 28.03.2013

Izturīgu pavedienu pielietojums kosmiskajās tehnoloģijās ir patiesi intriģējošs. Tos varētu izmantot gan satelītu manevrēšanā, gan pozicionēšanā un pat enerģijas ražošanā. Līdz šim aptuveni puse no visiem izmēģinātajiem pavedieniem ir izrādījušies nederīgi, jo tos nav izdevies atritināt vai arī tie ir pārtrūkuši. Iespējams tos ir pārrāvuši mikrometeorīdi.

Ar elektronmikroskopu fotografētajā attēlā redzams jauna tipa pavediens, kas ir īpaši tievs un, cerams, arī izturīgs. Šis Saules buras pavediens tiks izmēģināts Igaunijas satelītā ESTCube-1, kas startēs aprīlī kopā ar Eiropas Kosmosa aģentūras kosmisko aparātu Proba-V. Abus satelītus orbītā nogādās nesējraķete Vega.

Izmantojot mikroelektronikas industrijas iestrādes, ir izdevies izveidot 50 mikrometrus resnu alumīnija pavedienu. Tas ir uz pusi tievāks nekā vidējs cilvēka mats. Šis pavediens ir savīts kopā ar tievāku, 25 mikrometru pavedienu.

Helsinku universitātē izstrādātā savīšanas tehnoloģija, kad vairāki pavedieni tiek savienoti kopā ik pa centimetram, cerams spēs nodrošināt strāvas plūsmu pat tad, kad visi pavedieni, izņemot vienu, būs pārrauti.

ESTCube-1 satelītu ir veidojuši vairāku Igaunijas universitāšu studenti un citu institūciju pārstāvji Tartu universitātes speciālistu vadībā. Šis ir viens no projektiem, kurš tiek realizēts Eiropas Kosmosa aģentūras sadarbības valsts līguma ietvaros.

Elektriskās Saules buras jeb "E-bura" projekta ietvaros caur šādiem pavedieniem tiks vadīta strāva, radot elektrostatiskos spēkus un gala rezultātā impulsu.

Zemajās orbītās šādas E-buras varētu tikt izmantotas, lai bremzētu satelītus un panāktu to deorbitēšanu. Ārpus Zemes magnētiskā lauka satelīti varētu izmantot Saules vēju, lai pārvietotos Saules sistēmas ietvaros.

ESTCube-1 ietvaros kosmosā tiks atritināts 10 metrus garš pavediens - E-bura, lai demonstrētu to kā kompaktu un ekonomisku deorbitēšanas metodi. Tiks mērīts spēks, kāds darbosies uz E-buru, pavedienam nonākot saskarsmē ar kosmisko plazmu. Pēc gada Somijas CubeSat Aalto-1 projekta ietvaros jau tiks izmantots 100 metrus garš pavediens.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!