ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Elpot uz Marsa


Publicēts: 11.05.2008

Pēdējā laikā tiek veikti dažādi eksperimenti gan ASV, gan Krievijā. Abas lielvalstis ir nospraudušas mērķi sasniegt sarkano planētu. Krievija vēlas būt pirmā, kuras kuģis un cilvēki nosēžas uz Marsa. Šī mērķa vārdā nākamgad aizsāksies 520 dienu eksperiments. Pirms tam... brīvprātīgie mācās elpot Marsa gaisu.

Eksperimenti, kādi rietumos notiek uz pelēm, Krievijā tiek realizēti uz cilvēkiem.

Brīvprātīgie elpo īpašu gaisu, kurš bagātināts ar argonu, lai zinātnieki noskaidrotu vai cilvēki spēj elpot gaisu, kāds ir sastopams uz Marsa. Šis ir viens no eksperimentiem, kas ir solis pretī grandiozajam projektam Mars 500, kas aizsāksies nākamgad.

Mars 500 ietvaros brīvprātīgie pavadīs 520 dienas moduļos, kas līdzinās kosmosa kuģim ar kādu cilvēki varētu doties uz Marsu. Eksperimentā tiks imitēts ceļojums uz Marsu un atpakaļ, kā arī aptuveni vienu mēnesi ilgs laiks, kas it kā tiks pavadīts uz sarkanās planētas.

Marsa gaisa eksperimenta ietvaros brīvprātīgie pavadīja speciālā kapsulā desmit dienas, elpojot argona, slāpekļa un skābekļa maisījumu. Kā ziņu izlaidumā pastāstīja krievu zinātnieks, "mūsu eksperiments pierāda, ka pareizās proporcijās sajaukts skābeklis ar argonu ir pilnīgi drošs cilvēkiem. Es to pārbaudīju pats uz sevi, un ar mani viss ir kārtībā. Mūsu brīvprātīgajiem ar nekas nekait."

YouTube

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 14.05.2008 domāja šādi:

    Tas ir brīnišķīgi, bet vai tad Marsa atmosfēra nav retināta? Tas ir, vai argona, slāpekļa un skābekļa koncentrācija uz planētas ir tāda kādu izmantoja eksperimentā? Un kā ar temperatūras iespaidu, u t. t. kaut kā neticas ka tik vienkārši.

  2. Redaktors tieši 14.05.2008 domāja šādi:

    Marsa gaiss nav elpojams, vismaz ilgstoši nē. Pēc sastāva tas būtiski atšķiras no Zemes gaisa. Kāds ir īsti gaisa sastāvs, ko krievu brīvprātīgie elpoja, nav zināms.

  3. cydonia tieši 15.05.2008 domāja šādi:

    nav svarīgi cik retināta ir marsa atmosfēra. nav arī svarīgi (nosacīti protams) cik ļoti marsa atmosfēra atšķiras no zemes gaisa. domāju, principiāls ir jautājums, plānojot ekspedīciju uz marsu, cik daudz varēsim izmantot marsa resursus, un cik daudz būs jāved līdz. ņemam marsa atmosfēru, kaut ko attīram, kaut ko piejaucam. ja, piemēram elpošanai, varēsim izmantot kaut daļu vietējā "gaisa", tas jau būtu reāls ieguvums.

  4. es tieši 15.05.2008 domāja šādi:

    Es,
    1. cilveki nosediisies uz marsa!
    2. cilveki izraks aku kur noteikti bus udens.
    3. Cilveki iesees seeklas un aplies ar uudeni
    4. Jo vairaak shadu darbiibu jo atraak varees normali uz marsa uztureeties :)
    Principaa mars nearko neatskjiras no zemes, tikai tur nav zaljumu tik daudz cik uz zemes, ko es ar to gribu teikt, jaa tur ir atmosfeera tada pate ka uz zemes,...

  5. dzimmijs13 tieši 15.05.2008 domāja šādi:

    Es - Nu jā, bet vai visu pārvērst par 'zaļojošu dārzu' mūsu, cilvēku izpratnē būtu īsti pareizā pieeja? Ļoti iespējams ka uz Marsa, lai arī varbūt zem grunts virskārtas jau ir sava unikāla ekositēma, kura tādā gadījumā tiktu iznīcināta.
    Labi, visticamāk ka Marss arī tiktu kolonnizēts "vecajā" ceļā, pielāgojot planētas vidi (vienkārši, ņemot vērā cilvēces pieauguma matemātisko progresiju, nav citas alternatīvas), bet vai nebūtu lēnā garā sākt psiholoģiki pierast pie domas, ka efektīvāk būtu radikāli pārveidot pašiem sevi, pielāgoties nevis pielāgot.

  6. Kkk tieši 4.07.2008 domāja šādi:

    civeeki nespèj apturèt sahaaras tuksnesha izpleshanos ko var sapnjot par marsa kolonizàciju

  7. mario tieši 25.07.2009 domāja šādi:

    krievi visur grib būt pirmie. tādas ir tās lielvaras. paši safabricējuši šitos faktus, ka redz viens esot šādu gāzu sastāvu elpojis un šim viss kārtībā. es ar varu pateikt ka esmu elpojis sazin ko.

  8. NixN tieši 25.07.2009 domāja šādi:

    un tas ir labi ka viņi grib būt pirmie- vismaz kaut kas bīdās uz priekšu. reāli experimenti ar cilvēkiem protams ir ar savu risku, bet ko tad? tad varbūt vispār nelidot, jo redz vai tas ir riskanti... apollo misijas laikos par to tik daudz necepās (sevišķi jau krievi) un viss bija un notikās.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!