ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Labdien, šeit jums zvana Heršels


Publicēts: 20.05.2009

Pirmo reizi kosmisko lidojumu vēsturē mākslīgais pavadonis datu pārraidei uz Zemi ir izmantojis mobilo sakaru tehnoloģiju. Nesen startējušais Heršela teleskops pazvanīja uz Zemi, izmantojot to pašu tehnoloģiju, kāda tiek izmantota GSM mobilo telefonu tīklā.

2009. gada 16. maijā, divas dienas pēc veiksmīgā starta, Heršela teleskops pārslēdza telemetrijas sakaru kanālu uz "lielāku ātrumu" un sāka pārraidīt datus, izmantojot GMSK modulācijas. Tas ir pirmais gadījums, kad šī tehnoloģija tiek pielietota kosmosā. GMSK tehnoloģija tiek plaši pielietota GSM mobilo telefonu tīklā, jo tā ir ļoti efektīva joslas platuma un enerģijas patēriņa izmantošanas ziņā.

"Heršela testa pārraide noritēja ar 1,5Mbps ātrumu, kas ir aptuveni tāds pats datu pārraides ātrums, kāds tiek lietots platjoslas interneta pieslēgumiem. Datus saņēma ESA ESTRACK stacija Ņūnorsijā, kas atrodas Austrālijā, kad pats pavadonis atradās aptuveni 280 000 kilometru attālumā no Zemes," pastāstīja Džons Dodsvorts.

Tipiskā GSM tīklā, izmantojot šo pašu tehnoloģiju, dati tiek pārraidīti ar mazāku ātrumu. GMSK tehnoloģija tiks izmantota arī Heršela "brāļa" Planka observatorijas datu pārraidei. Planka sakaru kanāla pārbaude notiks vēlāk.

GMSK tehnoloģijas tiks izmantotas gan zinātnisko datu, gan telemetrijas datu pārraidīšanai uz Zemes.

ESA nākotnē plānotajās misijās arī tiks izmantota GMSK datu pārraides tehnoloģija. Tuvākais šāda pavadoņa (Gaia) starts paredzēts jau 2011. gadā.

Saskaņā ar GSM asociācijas datiem, GSM tīkla pārklājums ir pieejams aptuveni 80% pasaules iedzīvotāju vairāk kā 212 valstīs un teritorijās. Drīz šis pārklājums stiepsies aptuveni 1,5 miljons kilometru attālumā no Zemes, līdz Heršela un Planka galamērķim - Lagrānža 2 punktam.

 

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!