ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NASA + INTEL + SGI = SUPERDATORS


Publicēts: 9.05.2008

Gandrīz vai katrs ir saskāries ar dzīves patiesību, ka vienā mirklī vecais labais "pīslis" vai "laptops" paliek par lēnu un mēs nepacietībā trinamies uz krēsla un gaidam, kad tas pabeigs uzdoto darba uzdevumu. Šādi brīži pienāk arī superdatoru lietotājiem. Laiks "apgreidoties"!

NASA sadarbībā ar kompānijām INTEL un SGI ir ķērusies klāt pie jaunu superdatoru radīšanas, kuru ātrums tiks mērīts petaflopos (FLOPS - peldošā punkta operācijas sekundē). 2009. gadā ASV kosmosa aģentūras rīcībā būs datorsistēma, kura veiks 1000 triljonus operāciju sekundē. 2012. gadā jauda tiks palielināta jau līdz 10 petaflopiem. Jaunais projekts tiek dēvēts par Plejādēm. To plānots izvietot Ames izpētes centrā Kalifornijā, kur atrodas patreizējais superdators Columbia. Jaunais dators ierindos NASA 5u ātrāko skaitļotāju īpašnieku sarakstā.

"Vēstures gaitā NASA ir centusies atbildēt uz vispārdrošākajiem jautājumiem par cilvēci, Zemi un pasaulēm, kas vēl tikai gaida to atklāšanu," savā runā teica SGI izpilddirektors Roberts "Bo" Ēvalds. "Šī progresīvā, jaunā  sistēma, kuru darbinās SGI un jaunākie daudzkodolu INTEL procesori, nodrošinās platformu jauniem atklājumiem, kas ļaus mums sasniegt daudzsološu nākotni visai cilvēcei. Šis ieguldījums ir svarīgs ikvienam uz šīs planētas."

Patreizējais NASA superdators tiek lietots virsskaņas ātruma lidaparātu testēšanai, nosēšanās moduļu simulācijām uz citām planētām, lai modelētu audumus jauniem skafandriem un daudzās citās kosmosa izpētes un ar to saistītajās nozarēs.

"Šīs papildus iespējas mums palīdzēs veikt daudzus jaunus atklājumus," piebilda Ames direktors Pīts Vordens.

Šobrīd visjaudīgākais dators uz Zemes ir BlueGene/L, kura ātrums ir 478,2 teraflopi.

Columbia superdators tika palaists 2004. gadā. Teorētiskais ātruma maksimums ir 88,88 teraflopi. Saskaņā ar Top 500 statistiku, Columbia šobrīd ir 20tais ātrākais dators pasaulē.

Pirmie petaflopu datori visticamāk Top 500 sarakstā parādīsies jau šā gada jūnijā.

Kvazi-superdatori, kuros sajūgti daudzi datori, kuri lieto BOINC platformu, šobrīd jau ir sasnieguši petaflopu statusu. Folding@home 2007. gada nogalē sasniedza 1,3 petaflopu jaudu. Lielākais BOINC projekts SETI@home ir sasniedzis 450 teraflopu jaudu, izmantojot aptuveni 350 000 lietotāju datorus.

NASA

Komentāri

  1. lasens tieši 9.05.2008 domāja šādi:

    digitalas tehnologijas ir linearas un ierobezotas laika tapec tam nav perspektivas,jaunie kvantu datori tapat ka cilveka zemapzinja darbosies imaginara laika tapec nebus ierobezoti...tas bus gan interesanti gan biedejoshi...

  2. antons tieši 9.05.2008 domāja šādi:

    Imaginārs laiks-tas ir pagātnes vai nākotnes novirze definētā laikā. Tas nav nekas biedējošs, jo ir tikai fikcija matematikā, bet datoros ir svarīgs vienlaicīgums.

  3. lasens tieši 9.05.2008 domāja šādi:

    imaginara laika ass ir perpendikulara shai laika asij ,imaginars laiks ir vienlaicigs skatoties no sha laika ass. imaginars laiks ir pagatnes tagadnes un nakotnes apvienojums - biibeliskaa muuziiba jeb dzenbudiskais satori ,ap to viss griezas uz to tiecas cilveciska buutiiba parejais ir iluuzija ,fikcija un novirze






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!