ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Fantastiskais četrinieks gatavojas startam


Publicēts: 8.11.2016

2016.gada 17.novembrī no Kourou kosmodroma Franču Gviānā startēs nesējraķete Ariane 5, kuras uzdevums būs nogādāt orbītā uzreiz četrus Galileo tīkla satelītus. Šim nolūkam tiks izmantots pavisam jauna tipa palaišanas mehānisms, kas visus satelītus palaidīs orbītā vienlaicīgi. Misijas vadības komanda aktīvi gatavojas šim sarežģītajam manevram.

Šī būs jau astotā reize, kad orbītā tiek nogādāts kāds Galileo tīkla satelīts. Zemes orbītā tad būs jau 18 kosmiskie aparāti. Sistēma būs pabeigta, kad kosmosā būs nogādāti 24 satelīti. Tie nodrošinās globālās pozicionēšanas, navigācijas un laika skaitīšanas pakalpojumus. Līdz šim ar Soyuz raķetēm orbītā nogādāja divus Galileo satelītus. Vienlaicīga četru satelītu palaišana ir izaicinājums, ņemot vērā, ka tiek izmantots pavisam jauns mehānisms, kā arī misijas vadībai jākontrolē uzreiz četri aparāti.

Plānots, ka nesējraķete nepieciešamo orbītu sasniegs trīs ar pusi stundu laikā. Pēc visu satelītu atdalīšanās no nesējraķetes vadību pārņems Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) un Francijas Kosmosa aģentūras (CNES) speciālisti, kuri nodrošinās sākotnējās trajektorijas uzstādīšanu. Viens satelītu pāris tiks vadīts 9 dienas, otrs - 13 dienas.

Pēc satelītu atdalīšanās uz maiņām strādās divas komandas, lai veiktu vairākus manevrus un pārbaudes, pirms kontrole tiek nodota Galileo vadības centram. Misijas vadības komandām būs jāpārliecinās, ka satelītu Saules paneļi ir atvērušies un ražo enerģiju, ka satelīti spēj nodibināt sakarus ar stacijām uz Zemes, kā arī pārvietojas pa iecerēto trajektoriju un ir pareizi pagriezti attiecībā pret Zemi.

Katra satelīta dzinēji tiks iedarbināti trīs reizes ar aptuveni vienas dienas intervālu, lai ievadītu tos dreifēšanas orbītās, kad kontroli pārņems Galileo vadības centrs. Darba orbītu aptuveni 23 200 km attālumā no Zemes satelīti varētu sasniegt 2017.gada sākumā.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!