ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Asteroīda nolaupīšana


Publicēts: 26.03.2015

Cilvēkam reiz būs jāpamet komfortablais kosmosa kuģis, ar kuru mēs jau gadu tūkstošiem ilgi lidojam cauri Piena Ceļa galaktikai. Ir jāizveido un jāpilnveido tehnoloģijas, kas ļautu realizēt sekmīgus kosmiskos lidojumus uz tuvākiem un tālākiem Saules sistēmas nostūriem. Viena no aģentūrām, kas strādā pie šo mērķu realizēšanas ir NASA, kuras plānos nākamais solis tuvāk starpplanētu ceļojumiem ir asteroīda sagūstīšana.

Jaunākais šīs misijas scenārijs paredz nevis vesela asteroīda nogādāšanu Mēness orbītā, bet gan visai paliela akmens bluķa savākšanu no lielāka asteroīda virsmas, nogādāšanu sākotnēji orbītā ap asteroīdu un vēlāk pārvešanu uz Mēness orbītu, kurp tad arī dotos astronauti, lai gūtu jaunu pieredzi un pētītu šo objektu.

Pirmo reizi Asteroīda novirzīšanas misija (ARM) tika izvirzīta 2013. gadā, kad sākotnēji tika paredzēts nelielu asteroīdu nogādāt stabilā orbītā ap Mēnesi. Otrās versijas gadījumā, kas arī šobrīd ir ieguvusi atbalstu, neliels bluķis tiktu savākts no lielāka asteroīda virsmas.

"ARM ir  svarīgs solis, lai cilvēkus nogādātu tālāk kosmosā," uzsvēra Roberts Laitfūts, paskaidrojot, ka atbalstītais scenārijs nodrošinās lielāku ieguvumu gan zinātnei, gan pilotējamajiem lidojumiem, kā arī paver iespējas demonstrēt planētas aizsardzības mehānismus.

Ja viss noritēs pēc plāna, 2020. gadā startēs automatizēts aparāts. Tas nokļūs līdz izvēlētajam mērķa asteroīdam un, izmantojot robotizētu roku, savāks aptuveni 4 metrus lielu akmens bluķi. Pēc tam zonde kopā ar kravu tiks nogādāta orbītā ap asteroīdu, kur tā varētu atrasties līdz vienam gadam, lai iegūtu datus par to, kā šāda objekta atrašanās orbītā, ietekmē galvenā asteroīda trajektoriju. Šīs zināšanas varētu noderēt, lai izstrādātu efektīvas metodes asteroīdu un citu Saules sistēmas mazo ķermeņu trajektorijas korekcijai, ja drauētu sadursme ar mūsu planētu.

2025. gadā zonde klints bluķi nogādātu stabilā orbītā ap Mēnesi. Turp tad arī dotos astronauti, lai pētītu šo objektu un izmēģinātu dažādas tehnoloģijas, tai skaitā arī skafandrus, kas paredzēti darbam kosmosā. Šādas misijas varētu ilgt aptuveni mēnesi.

Misija, kura varētu ilgt sešus gadus, varētu izmaksāt aptuveni 1,25 miljardus USD.

Lai arī šobrīd asteroīds nav izvēlēts un NASA neplāno nosaukt galamērķi līdz 2019. gadam, ir izvirzīti iespējamie kandidāti - Itokawa, Bennu un 2008 EV5.

CollectSPACE

Komentāri

  1. Andis tieši 26.03.2015 domāja šādi:

    Bet kā viņi zin, ka uz asteroīda mētāsies 4m liels bluķis?

  2. Nelabojams tieši 26.03.2015 domāja šādi:

    Vovo, pirmais, kas man ienāca prātā, lasot šo rakstu :D

  3. Jupis tieši 27.03.2015 domāja šādi:

    Nu ja vispār par asteroīdiem ir kaut kas zināms, tad tas, ka uz tiem parasti mētājas 4m bluķi :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!