ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Arianespace: 2009 un tālāk


Publicēts: 11.01.2009

Arianespace ir veiksmīgākais komerciālais kosmisko lidojumu veicējs 2008. gadā. Kompānija nogādāja ģeostacionārajā orbītā vairāk kā 50% no visiem mākslīgajiem pavadoņiem. Arianespace vadītājs Žans Īvs Le Galls cer, ka 2009. gadā viņiem izdosies aptvert vēl lielāku tirgus daļu.

Kompānija tika dibināta 1980. gadā. 23 akcionāru vidū ir Francijas kosmosa aģentūra CNES (34%) un EADS Astrium (30%). Kompānijā ir nodarbināti nedaudz vairāk kā 300 darbinieki. 2008. gada apgrozījums pārsniedza 1 miljardu EUR.

Le Galls preses konferencē pavēstīja, ka 2009. gads būs Arianespace gads, kurā plānoti seši līdz astoņi smagsvara nesējraķetes Ariane 5 starti. 2009. gadā tiks veikti arī Soyuz starti no īpaši pielāgotās platformas Franču Gviānā. Šī gada laikā tiks pabeigta jaunā nesējraķete Vega, kas būs piemērota mazāka svara kravai. Pirmie Vegas starti jau ieplānoti 2010. gadā.

"Kompānijas Arianespace nesējraķešu stratēģija ļauj nodrošināt labu servisu mūsu klientiem," žurnālistiem pastāstīja Le Galls. "Mūsu dinamiku pierāda 28 veiksmīgi Ariane 5 starti un 21 - Soyuz, kas ir sasnieguši mērķi un notikuši iecerētajā laikā."

Arianespace mērķis ir nodrošināt vairāk kā 50% komerciālo pavadoņu pacelšanu orbītā. Izmantojot plaša spektra nesējraķetes - Vega, Ariane un Soyuz, kompānija spēs nogādāt orbītā visāda kalibra un smaguma kosmosa kuģus.

Ariane 5 nesējraķete ir izvēlēta kā ESA automātiskā kravas kuģa pacēlējs. 2008. gada laikā notika pirmais no  sešiem ieplānotajiem startiem. 2009. gada laikā Arianespace nodrošinās arī TerreStar-1 startu, kas būs viens no lielākajiem komerciālajiem sakaru pavadoņiem. Ne mazāk interesanti projekti ir ESA Heršela kosmosa teleskops un Planka kosmosa fona kartēšanas pavadonis, kurus kosmosā nogādās abus kopā ar Ariane 5 nesējraķeti.

Izmantojot Soyuz nesējraķetes, kompānija orbītā ap Zemi nogādās vidēja smaguma kravas. Visu spektru Arianespace spēs nodrošināt 2010. gadā, kad uz starta laukuma atradīsies jaunā, daudz vieglākā Vega. Tās uzdevums būs mazāku un vieglāku mākslīgo pavadoņu nogādāšana tuvējā visumā.

Arianespace

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!