ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

2018, dodamies pēc gabaliņa Marsa


Publicēts: 10.07.2008

Misija, kas atgriezīs Marsa grunts paraugus startēs 2018. gadā, trešdien preses konferencē paziņoja Doug Mc Cuistion, NASA's Mars Exploration Programme direktors. Tā būs lielākā, sarežģītākā un dārgākā misija Marsa izpētes vēsturē. Automātiskā misija paņems paraugus no Marsa virsmas un nogādās tos atpakaļ uz Zemi. Paredzams, ka Zemes laboratorijās nonāks 500 grami Marsa.

Visticamākais, ka tā būs starptautiska misija, kurā piedalīsies vismaz NASA un ESA. Optimistiskais scenārijs paredz, ka 2018. gadā Atlas A551 nesējs Marsa virzienā palaidīs mobilu pašgājēju, vai alternatīvi stacionāru platformu, kas nolaidīsies uz Marsa un ievāks paraugus. Papildus uz Marsu dosies arī nelieka raķete, kas vēlāk nogādās savāktos paraugus Marsa orbītā. 2019. gadā no Zemes startēs Ariane 5 ECA nesējs. Tas nogādās Marsa orbītā kuģi, kas savāks paraugus un dosies atpakaļ uz Zemi.

Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 4,5 – 8 miljardi dolāru, atkarībā no precīzākām misijas specifikācijām.

Iepriekš ne reizi vien ir ticis paziņots par līdzīgām Marsa paraugu ievākšanas misijām. NASA plānoja šādu misiju 2004. gadā. Taču divas neveiksmes Marsa tuvumā (Mars Climate Orbiter un Mars Polar Lander) lika atcelt šo misiju. Par Marsa paraugu atgādāšanu uz Zemi ir runājuši gan eiropieši, gan krievi, gan japāņi. Taču pirmo reizi ir nosaukts konkrēts laiks. Izklausās nopietni.

Pirmie, kas varētu atgādāt paraugus no Marsa apkārtnes (gan ne no paša Marsa) ir krievi. 2009. gada oktobrī startēs Phobos-Grunt misija, kas nosēdīsies uz Marsa pavadoņa Fobosa, paņems paraugus un nogādās tos uz Zemes. Tas, protams, ir krietni vienkāršāk nekā atgādāt paraugus no Marsa, tomēr joprojām uz mūsu spēju robežas.

Rakstu sagatavoja Ints pēc NASA materiāliem

Komentāri

  1. kkk tieši 10.07.2008 domāja šādi:

    Būtu labi paņemt ko vērtīgāku par saujiņu tuksneša smilšu/

  2. cydonia tieši 10.07.2008 domāja šādi:

    >kkk
    nenovērtē par zemu ģeoloģiju. tā ir varena zinātne :)
    kas tavuprāt būtu vērtīgāks? dzīvs marsietis?
    varbūt tev ir kāda megaideja ko pasviest nasa, esa, jaxa, csa, cnsa, rfsa (pazīstams kā roskosmos) utt...

  3. kkk tieši 13.07.2008 domāja šādi:

    Manuprāt rakt vajadzētu dziļāk, daudz dziļāk.

  4. latīrs tieši 24.07.2008 domāja šādi:

    Piekrītu kkk.Vai tad patiešām ir tik sarežģīti uzkonstruēt urbi,kas varētu ieurbties vismaz 3-5 m Marsa virsmā? Jo citādi tik kasīs un kasīs tos putekļus ar neskaitāmām misijām.

  5. kkk tieši 25.07.2008 domāja šādi:

    Ne tikai dziļāk, arī virsmu lielāku. Domāju laba vieta būtu izšuvušas jūras krastā norakt kādus 40kv.m lielu laukumu, 5-6 m dziļumā.

  6. latīrs tieši 24.07.2008 domāja šādi:

    >kkk
    Es laikam esmu par daudz pieticīgs. :))

  7. mmda tieši 25.08.2008 domāja šādi:

    kkk, un latīrs, jūs tiešām domājat, ka tie cilvēki, kas visu šo plāno un organizē, nezin ko viņi dara, un kas ir iespējams? :D
    Ja varētu, tad vestu vairāk, neba jūs esat tiesīgi viņus par kko nosodīt, nav jau kā nekā mūsu nauda, ko viņi tērē :D

  8. Oskars tieši 2.09.2008 domāja šādi:

    Vini pashi zina ko dara .... vini ir gudraki neka jus xD






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!