ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sekss kosmosā


Publicēts: 13.07.2008

Nē, Starspace.lv nav kļuvusi par kārtējo dzelteno lapeli, kas apmeklētāju piesaistīšanai izmanto lētus paņēmienus. Tuvojas brīdis, kad cilvēks dosies kosmosā uz ilgāku laiku - Mēness bāze, ceļojums uz Marsu. NASA nostāja patlaban ir - "Mēs nepētām seksualitāti kosmosā". Toties NASA zinātnieks Džeisons Krings uzskata, ka šo aspektu nedrīkst atstāt novārtā.

"Pamata atziņa ir sekojoša - tāpat kā ēšana un dzeršana, sekss ir pamata bioloģiskais dzinulis," paskaidroja Džeisons Krings no Aeronautikas universitātes Floridā. "Iespējamais ceļojums uz Marsu un atpakaļ prasīs vismaz trīs gadus. Nav nekāda pamata domāt, ka vīrieši un sievietes, kas dosies šajā ceļojumā, nedomās par seksu šos trīs gadus. NASA un citām kosmosa aģentūrām ir par to jāsāk domāt, komplektējot astronautu komandas."

Privātās kompānijas jau tagad piedāvā kāzas un seksu kosmosā. Virgin Galactic direktors Ričards Brensons atklāja, ka viņam jau ir bijuši vairāki pieteikumi no pāriem, kuri gribot būt pirmie, kuriem ir bijis sekss kosmosā. Iespējams, ka šos laurus jau ir plūcis kāds precēts astronautu pāris, kas lidoja 1992. gadā, bet par to zinātne klusē.

Krings uzskata, ka ir jāveic pamatīga cilvēka seksualitātes, fizioloģisko procesu un embriju attīstības izpēte nulles gravitācijas apstākļos. Pamatfunkciju apiešana jau tā stresainajos lidojuma apstākļos radīs papildus iespējas dažādiem strīdiem, uzmanības zudumam un nevar izslēgt pat pilnīgu projekta izgāšanos. Plānojot garu kosmisko ceļojumu, zinātniekiem un organizātoriem ir jābūt pārliecinātiem, ka komanda ir pēc iespējas mierīgāka un spējīga spriest adekvāti situācijai.

Krings uzskata, ka nākotnes lidojumos jāparedz lielāku privātuma iespēju astronautiem, lai var veidoties partnerattiecības arī uz kosmiskajiem kuģiem un bāzēm. Sieviešu esamība slēgta tipa komandās, kas ilgstoši pavada laiku vienkopus, ir pozitīvs aspekts, bet jāapsver arī iespējamo attiecību veidošanās un sekas.

Šo cilvēka pamata vajadzību centās apmierināt arī pirmo Dienvidpola ekspedīciju organizātori, kuri atbalstīja tā saucamās "ekspedīcijas dzīvesbiedres" kā seksuālos partnerus brauciena laikā. Kad ekspedīcija bija beigusies, pētnieki atgriezās mājās pie savām ģimenēm un īstajām sievām. Protams, pastāv psiholoģiskie aspekti gan pašiem ekspedīciju dalībniekiem, gan mājās palicējiem, bet bioloģiskās vajadzības tika apmierinātas.

Krings piebilda, ka cilvēce un zinātne patlaban zina pārāk maz par seksu kosmosā, pat ne to vai tas ir patīkams piedzīvojums. "Cilvēka satuvošanās procedūras", kā aprakstīts Krievijas kosmosa aģentūras veiktajos izmēģinājumos, bezsvara apstākļos ir sarežģīts process. NASA zinātnieki uzsvēra papildus problēmas, kas var rasties - jūras slimība, pastiprināta svīšana un asinsspiediena izmaiņas, kas ir lielas problēmas astronautiem kosmosā.

Pastāv arī ētiskais jautājums par grūtniecību kosmosā. Patreizējie pētījumi uz žurku embrijiem atklāja, ka pasliktinās skeleta un smadzeņu attīstība. Kas notiktu ar cilvēku embriju nav zināms. Pat ja astronauti seksu izmantotu tikai kā izklaides līdzekli, jāatbild jautājums par orālās kontracepcijas efektivitāti kosmosā.

Lai arī vīrieši un sievietes, kas lidos kosmosā un pavadīs tur ilgāku laiku, ir profesionāļi savā jomā, nevar noliegt, ka viņiem piemīt seksualitāte. NASA un citām aģentūrām ir jāsāk nopietni pievērsties jautājumiem ne tikai kā aizlidot līdz Marsam un ko astronauti ēdīs misijas laikā, bet arī "aizliegtās tēmas" rūpīgai izpētei gan fizioloģiskos, gan psiholoģiskos un ētiskos aspektos.

"Ja cilvēce vēlas izplest savu esamību ārpus Zemes robežām, mums ir nopietni jāapsver, vai mēs varam vairoties uz citām planētām," pastāstīja doktors Krings. "Ja bērns ir piedzimis uz citas planētas, vai viņš varēs atgriezties uz Zemes un dzīvot šādā gravitācijā? Vai viņš varēs dzīvot un funkcionēt normāli? Cerēt, ka šis jautājums mūs neskars, ir naivi."

Telegraph

Komentāri

  1. cydonia tieši 14.07.2008 domāja šādi:

    nu ja, ieraudziju virsrakstu, nespēju noticēt, ka starspace ir nolaidies līdz vakara ziņām. bet ir ok. protams, ka tas ir visnotaļ vienkāršs un pragmatisks jautājums.

    kāds mans paziņa, kaislīgs burātājs, reiz diezgan labi raksturoja problēmu. iz pieredzes. ja uz klāja tikai veči, dzer, lamājas un gaidi bēdu. ja piemet klāt kādu sievišķi, vēl trakāk, sačakarēts sociālais mikroklimats, sākas kašķi, izpildās patiesība "sieviete uz kuģa nes nelaimi". saliek komandu apmēram 50-50, viss kārtībā, parādās cieņa, pieklajiba, izpalīdzība, patērētā alkohola daudzums samazinās dramatiski, trīsstāvīgos vispār vairs nedzird.

    kamēr kosmosā dodas roboti, tiem ir vienalga kāda tie dzimuma (vismaz pagaidām :) kad tur dodas cilvēks, viņam ir visas tās pašas pamat vajadzības kas uz zemes.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!