ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Orientēšanās uz Mēness


Publicēts: 22.07.2008

Tie, kas kaut reizi savā mūžā ir izbaudījuši GPS priekšrocības, noteikti šo servisu izmantos atkal un atkal. Lai gan uz Zemes ir iespējams orientēties arī pēc ceļa zīmem un citiem objektiem, uz citām planētām un debesu objektiem šāda orientācija nav iespējama. Apmaldīties uz Mēness vai Marsa, kad skābeklis ir ierobežotā daudzumā, nebūtu patīkami.

Apollo 14 misijas laikā Alans Šepards un Edgars Mitčels bija nolemuši aiziet līdz 300 metrus platajam Konusa krāterim, kas atradās netālu no nosēšanās vietas. Astronautiem tā arī neizdevās atrast krātera malu viļņainajā, vienveidīgajā Mēness ainavā. Vēlāk, analizējot astronautu fotouzņēmumus, atklājās, ka viņi bija piegājuši krāterim 20 metru attālumā.

Cilvēki orientācijā un attāluma noteikšanā plaši izmanto dažādus apkārtējos objektus - mājas, kokus, mašīnas. Tā apgalvo Rons Lī, kas ir saņēmis 1,2 miljonu USD grantu Mēness navigācijas sistēmas izveidošanai. Tā kā uz Mēness nav objektu, pēc kuriem orientēties, apmaldīties ir ļoti viegli un bīstami.

Rons Lī no Ohaijo universitātes jau agrāk ir strādājis NASA uzdevumā. Apjomīgākais darbs bija Spirit un Opportunity visurgājēju programmatūras izstrāde, kas nodrošināja šo robotu navigācijas spējas uz Marsa.

Mēness navigācijas sistēma neizmantos mākslīgos pavadoņus. Tā vietā tiks lietoti signāli no dažādiem sensoriem - Mēness bākas, stereo kameras un orbitālie attēlošanas sensori.

Attēli, kuri tiks fotografēti no orbītas, tiks kombinēti ar attēliem, kas uzņemti uz Mēness virsmas, lai izveidotu Mēness karti. Kustību sensori, kas tiks iebūvēti gan Mēness visurgājējos, gan astronautu skafandros, palīdzes noteikt viņu atrašanās vietu. Signāli no bākām, nosēšanās moduļa un bāzes stacijām darbosies līdzīgi ka GPS sistēma uz Zemes, palīdzot astronautiem orientēties apkārtējā vidē.

Patlaban sistēma tiek dēvēta par LASOIS - Mēness astronautu orientācijas un informācijas sistēma. Tiek plānots, ka skafandrā tiks iebūvēts displejs un neliela klaviatūra, ar kuru palīdzību Mēness pētnieki varēs redzēt savu atrašanās vietu un sameklēt nākamo ceļojuma punktu.

Astronautu drošība ir Lī komandas prioritāte.

"Mēs ne tikai palīdzēsim orientēties, bet arī rūpēsimies par astronautu veselību," skaidroja Lī. "Mēs vēlamies, lai viņiem nav jāpiedzīvo ar apmaldīšanos saistītais stress kā arī neapmierinātība par aparatūru, kas nedarbojas kā vajadzētu. Mēness navigācija nav tikai tehnoloģiska, bet arī biomedicīniska problēma."

Universe Today

Komentāri

  1. cydonia tieši 31.07.2008 domāja šādi:

    iespējams, pirmajām ekspedīcijām tiešām vienkāršāk ir implementēt lokālu triangulācijas sistēmu starp viesiem pieejamiem mākslīgajiem objektiem (kuģis, mobīlis, astronauts, dažādi eksperimenti kas novietoti kaut kur nolaišānās tuvumā). taču grūti iedomāties šādu sistēmu ilgtermiņā un plašā teritorijā. agri vai vēlu nāksies mēness orbūtā novietot navigācijas satelītus. pēc tam kad orioni būs sasnieguši mēnesi, tam arīdzan nevajadzētu būt īpaši sarežģīti un pārlieku dārgi.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!