ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā izdzīvot uz Marsa?


Publicēts: 25.04.2019

Cilvēku kolonijas uz Mēness, Marsa, asteroīdiem vai citiem Saules sistēmas ķermeņiem. Lai arī pagaidām šī vīzija šķiet pārdroša, valstu aģentūras un privātās kompānijas jau tagad domā, kā turp droši nogādāt cilvēkus un nodrošināt drošu un ilgtspējīgu uzturēšanos galamērķī. NASA sadarbībā ar vairāku universitāšu speciālistiem ir izveidojuši Elastīgu Ārpuszemes Mītņu institūtu (RETH). Zinātnieki un citi speciālisti plānotā piecu gadu projekta laikā pētīs, kādas mītnes varētu celt uz Saules sistēmas objektiem, lai cilvēki tajās varētu droši uzturēties un strādāt.

Kā uzsvēra RETH institūta vadītāja Šērlija Djūka no Perdjū universitātes, mītnēm, kas tiks celtas uz ārpuszemes objektiem, tādiem kā Mēness, asteroīdi un Marss, būs jābūt drošām pret meteorīdu triecieniem, marsatrīcēm un smilšu vētrām. Tām ir jābūt ne tikai drošām, bet visticamāk arī gudrām. Kā uzbūvēt ēku, kas uztur dzīvībai nepieciešamās funkcijas, kura ir droša, bet tai pat laikā pietiekami ērta, kā arī ilgtspējīga?

Projekta laikā tiks uzbūvēts neliels komplekss Perdjū universitātes laboratorijā. Tas ļaus dažus komponentus pārbaudīt tiešā veidā. Citu analīzei tiks izmantotas datorsimulācijas.

Pētījums skars trīs jomas - elastību, inteliģenci un autonomiju. Mērķis ir izveidot gudru mītni, kas var ātri reaģēt uz izmaiņām un traucējumiem, nodrošinot nepārtrauktu sistēmas darbību, tās iemītnieku un zinātnisko eksperimentu drošību. Jo īpaši svarīgi, ka mītne spēj tikt galā ar vairākiem vienlaicīgi notiekošiem procesiem. Piemēram, ja vienlaicīgi ir marsatrīce, spēcīga putekļu vētra un arī paaugstināta radiācija.

Lai mītne spētu reaģēt uz dažādiem traucējumiem, tai jābūt aprīkotai ar uztvērējiekārtām. RETH pētnieki analizēs dažādus sensorus, kuri novēros ne tikai ēku integritāti, bet arī sistēmas, kas uztur dzīvībai nepieciešamos vides parametrus.

Kā viena no autonomijas iespējām projekta laikā tiks aplūkota iespēja izmantot robotizētus risinājumus, kas varētu nodarboties ar problēmu identificēšanu, diagnostiku un labošanu.

Projekta lielais mērķis ir izveidot cilvēkiem piemērotu un drošu mītni, kuru varētu izvietot uz dažādiem Saules sistēmas objektiem. Tomēr sākotnēji tās varētu būt mītnes, kuras darbojas autonomā režīmā. Kad gaidāma cilvēku ierašanās, tiek pielāgota vide, kura tiek uzturēta visu laiku, kamēr cilvēki tur uzturās. Pēc tam, kad iedzīvotāji ir devušies atpakaļ uz Zemi, mītne atkal pielāgojas režīmam, kurā nav nepieciešams uzturēt cilvēku dzīvībai un komfortam nepieciešamo vidi.

RETH projektā piedalās vairāk nekā 20 speciālistsi no četrām universitātēm un divi industriālie partneri.

Purdue University

Komentāri

  1. Uldis tieši 25.04.2019 domāja šādi:

    Gribu vērst uzmanību uz organizāciju vārda NASA. Viss kas ir saistīts ar šo organizāciju neuztveriet nopietni. Daudz runā, bet maz dara. Un tā jau 50 gadus kopš pēdējās Apollo misijas. Ja ir vēlme sekot jaunumiem kas saistīti ar kosmiskiem tehnoloģiskiem risinājumiem, tad es iesaku labāk sekot risinājumiem ko piedāvā Elons Musk. Jo tad ir cerība ka pēc 50 gadiem jutīsies mazāk vīlušies ja šīs lietas ir tuvas.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!