ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ūdens pasaulei


Publicēts: 22.11.2013

Starptautiskā kosmiskā stacija atrodas tālu no Zemes ūdens resursiem, tādēļ ar ūdeni ir jāapietas ļoti prātīgi. Tas tiek pārstrādāts un attīrīts atkārtotai izmantošanai. Šī tehnoloģija no kosmosa ārēm ir "nokāpusi uz Zemes", lai palīdzētu nodrošināt ar tīru dzeramo ūdeni cilvēkus dažādās pasaules nomaļākajās vietās.

Viena no šādām vietām ir Čiapasa Meksikā, kurā uzstādīta NASA izstrādātā Vides un dzīvības kontroles uzturēšanas sistēma (ECLSS), kas nodrošina Starptautiskajā kosmiskajā stacijā tīru ūdeni dzeršanai, pārtikas pagatavošanai un higiēnas vajadzībām. Šī tehnoloģija tiek pielāgota, lai to varētu izmantot nomaļās vietās vai reģionos, kurus skārušas dažādas katastrofas un kur traucēta tīra dzeramā ūdens apgāde.

Čiapasā daudziem cilvēkiem nav pieejams attīrīts dzeramais ūdens un pastāv risks inficēties, dzerot ūdeni no akām, upēm un avotiem. Pateicoties pielāgotajām tehnoloģijām, bērniem skolā ir pieejams tīrs dzeramais ūdens. Pielāgoto ECLSS ūdens attīrīšanas sistēmu darbina Saules enerģija. Veicot pētījumu pēc ūdens attīrīšanas sistēmas uzstādīšanas, tika secināts, ka uzlabojies vietējo iedzīvotāju veselības stāvoklis, kā arī samazinājušies izdevumi, kad ar netīra ūdens lietošanu saistītu saslimšanu gadījumos bija jāpērk tīrs ūdens un medikamenti.

"Ja mēs varētu uzstādīt vienu šādu sistēmu katrā ciemā un cilvēki to lietotu, tā atrisinātu vienu no nopietnākajām problēmām veselības nozarē, vismaz Meksikas lauku rajonos," teica kompānijas Sinergia Sistemas prezidents Eduardo Balinas, kura vadītā kompānija nodrošināja ūdens attīrīšanas sistēmas uzstādīšanu Čiapasā.

Šis ir tikai viens no daudziem piemēriem, kuri parāda Starptautiskās kosmiskās stacijas devumu Zemes iedzīvotājiem. Katram eksperimentam, kurš tiek veikts Zemes orbītā, ir iespēja atgriezties atpakaļ mūsu ikdienas dzīvēs.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!