ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sirdspukstu meklētājs


Publicēts: 15.09.2013

Jūs esat dzīvs, tikai virs jums atrodas bieza gruvešu kaudze. Jūs saucat pēc palīdzības, bet šķiet, ka saucieni atsitas pret smagajiem betona gabaliem. Jūs mēģinat atbrīvot sev ceļu, bet nesekmīgi. Situācija ir bezcerīga. Jūs apjaušat, ka tā arī paliksiet zem šiem gruvešiem, ja vien kāds jūs nesadzirdēs.

Meklējot cietušos zem sagruvušu māju gruvešiem, tiek izmantoti suņi, jo viņi spēj saost cilvēku. Apraktie var paļauties, ka viņu saucienus sadzirdēs kāds pieredzējis glābējs. Ja nepalīdz ne viens, ne otrs, iespējams, ka otro iespēju jums sniegs jūsu pašu sirdspuksti.

NASA Reaktīvo dzinēju laboratorija (JPL) un ASV Iekšējās drošības departaments izstrādājuši un pārbaudījuši iekārtu, kas cauri gruvešu kaudzei spēj uztvert cilvēka sirdspukstus.

Iekārta izmanto mikroviļņu starojumu, lai reģistrētu krūškurvja svārstības, kas saistītas ar sirdsdarbību un elpošanu.

Šī gada jūnijā veiktie izmēģinājumi parādīja, ka sirdsdarbību iespējams reģistrēt cauri 9 metrus biezam gruvešu slānim, vai 6 metrus biezam betonam vai 30 metru attālumā atklātā vietā.

"Kad pret cilvēka ķermeni atstarojas mikroviļņu kūlis, atstarotais vilnis būs izmainīts, pateicoties ķermeņa kustībām, tai skaitā sirdsdarbībai un elpošanai," rakstīts Mičiganas štata universitātes veiktajā pētījuma publikācijā, piebilstot, ka, signālu pareizi apstrādājot, iespējams atdalīt sirdsdarbības un elpošanas radītās izmaiņas.

Šobrīd iekārta spēj noteikt, ka zem drupām atrodas sirdsdarbības avots, bet nākotnē iekārta tiks uzlabota, lai tā spētu noteikt precīzu upura atrašanās vietu.

Kā šeit iesaistīta NASA?

Izrādās, ka gruvešu kaudze nav viendabīga un materiāls ir sagāzs krustu šķērsu. Radara signāls atstarojas ne tikai no cietušā ķermeņa, bet arī no citām virsmām.

"Izolēt relatīvi vājo sirdsdarbības signālu no trokšņiem ir grūts uzdevums," teica JPL programmas vadītājs Edvards Krovs. "JPL pieredze radaru jomā palīdzēja pārvarēt šīs grūtības."

JPL izmanto modernas datu apstrādes sistēmas, lai uztvertu vājus signālus. Mikroviļņu radaru tehnoloģijas ir pietiekami jutīgas, lai atšķirtu cilvēka elpošanas un sirdsdarbības ritmu no citām dzīvajām radībām raksturīgajiem ritmiem.

Šī tehnoloģija ļaus glābējiem ātri noskaidrot, vai zem gruvešiem atrodas kādi izdzīvojušie. Lai personu atrastu, nav nepieciešama tās aktīva līdzdarbošanās, kas atvieglos atrast arī tos, kas ir bezsamaņā vai nav spējīgi kaut kā paziņot par sevi.

Plānots, ka tehnoloģija būs pieejama tirgū jau 2014. gadā.

WIRED, Department of Homeland Security

Komentāri

  1. Nelabojams tieši 15.09.2013 domāja šādi:

    Kārtējais iebrauciens sejā tiem, kuri uzskata, ka visi tie kosmiskie pētījumi ir tikai nodokļi maksātāju naudas šķiešana. Novēlu viņiem palikt zem sava stulbuma drupām.

  2. cydonia tieši 16.09.2013 domāja šādi:

    kā gan neatcerēties star trek...

    - Standard Orbit, Captain. And we're detecting signs of life on the surface.

  3. DamagE tieši 11.03.2017 domāja šādi:

    MacGyver 2016 S01E18 šādu paštaisītu iekārtu var novērot darbībā.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!