ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NASA peldēšanas rekordi


Publicēts: 15.08.2008

2008. gada olimpiādē, kas notiek Pekinā, peldēšanas disciplīnā tiek laboti rekordi gandrīz vai katrā peldējumā. Daži to noraksta uz faktu, ka varbūt nedaudz īsāks ir peldbaseins, daži uz neatklātiem dopinga līdzekļiem. Tomēr nevar izslēgt, ka vainīgi ir NASA, jo lielākā daļa olimpiešu valkā peldkostīmus, kuri šūti no NASA zinātnieku izstrādātajiem audumiem.

ASV komandas pārsatāvis Maikls Felps ir viens no dalībniekiem, kuram peldēšanas laikā mugurā ir Speedo LZR Racer peldkostīms, kura veidošanā sportists pats ir piedalījies.

Aerodinamikas inženieris Stīvs Vilkinsons no NASA kosmiskās stacijas Lenglijas izpētes centra Hemptonā ar aizrautību vēro šīs vasaras olimpiskās spēles, lai arī pats nav īpaši liels peldētājs.

"Es pievēršu īpašu uzmanību peldētājiem," teica Vilkinsons. "Es esmu pārsteigts cik daudz atlētu valkā manis pētītos audumus."

Desmitiem peldkostīmu audumu tika pētīti NASA izpētes centra vēja tunelī.

"Mēs pētam kā samazināt berzi ar it kā gludām virsmām," piebilda Vilkinsons. Šis ir pamata fizikas jautājums - plūsmas un virsmas mijiedarbība.

Audums, kas izgāja visas pārbaudes vēja tunelī, kļuva slavens, kad LZR Racer peldkostīmus izlaida apgrozībā 2008. gada februārī. Pat pirms olimpiskajām spēlēm šo peldkostīmu valkātāji bija labojuši 48 pasaules rekordus.

Bet kāda saistība ir kosmiskajai stacijai ar peldkostīmiem? Warnaco Inc, kas ir Speedo ražošanas zīmola pārstāvji ASV, lūdza NASA zinātniekus izpētīt audumus, jo centrs jau gadiem ilgi bija nodarbojies ar berzes samazināšanas pētījumiem kosmiskajiem kuģiem un pat laivām.

"Mēs analizējām virsmas nelīdzenuma efektus vairāk kā 60 dažādiem audumiem vienā no mūsu vēja tuneļiem," stāstīja Vilkinsons. "Izdevās atrast tos audumus un faktūru, kura izraisa vismazāko bremzēšanu. Pētījumi pierādīja visiem zināmo patiesību - jo gludāka virsma, jo mazāka berze."

Berzes samzināšana ļauj lidmašīnām lidot ātrāk un efektīvāk, tāpat arī peldētājs var peldēt ātrāk un efektīvāk, ja viņa ķermenis sastopas ar mazāku pretestību.

"Audums tiek uzlikts uz testa objekta, kas ir veidots no alumīnija," skaidroja Vilkinsons. "Mēs nogludinam malas un apstrādājam stūrus, lai nepaliek negludumi, kas varētu radīt nevajadzīgu berzi."

Paraugs tiek novietots vēja tunelī un pa to tiek palaista gaisa plūsma. Auduma īpašības tiek analizētas dažādos vēja ātrumos. Iegūtie dati tiek sūtīti Speedo zinātniekiem, kas savukārt tos izmanto, lai radītu "kosmosa ēras" peldkostīmus.

"Pirms 30 gadiem es nekad nebūtu domājis, ka nodarbošos ar peldkostīmu audumu izpēti," piebilda Vilkinsons. Vairāki kolēģi smaidījuši par viņa darbu, bet ņemot vērā olimpiskos rezultātus, šķiet, ka Vilkinsons būs tas, kas smiesies pēdējais.

International Space Mission

Komentāri

  1. dziviba tieši 15.08.2008 domāja šādi:

    Maikls Felps ir peldeshanas legenda..Mes Latvija sapnjojam par jebkadu medalju, bet shis jau 5 medaljas izcinijis pekina :D:D un shodien pat runaja par peldkostimiem, kad kljust arvien labaki peldkostimi un pat tiek katru gadu laboti pasaules rekordi..30 gadu laika pat 5sekundes...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!