ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NASA, kosmosa kuģu materiāli un staru terapija


Publicēts: 5.11.2009

Kāds gan sakars kosmosa kuģiem ar krūts vēža staru terapiju? Izrādās, ka tehnoloģijas, ar kuru palīdzību tiek izvērtēti NASA vairākkārt izmanotojamo kosmosa kuģu bojājumi, varētu izmantot arī medicīnā.

Raša universitātes medicīnas centra un Argonnas nacionālās laboratorijas zinātnieki ir uzsākuši pētījumus, lai NASA izmantoto kosmosa kuģu bojājumu noteikšanas tehnoloģiju varētu adaptēt audu bojājumu prognozēšanai tiem krūts vēža pacientiem, kas tiek pakļauti staru terapijai.

Aptuveni 80% no pacientiem, kas krūts vēža gadījumā tiek pakļauti staru terapijai, tiek novēroti dažāda smaguma ādas bojājumi. Atsevišķos gadījumos staru terapiju nākas pārtraukt. Bojājumu smagums ir ļoti grūti prognozējams un patlaban nav identificēti iemesli, kas palīdzētu noteikt, vai pacients labi panesīs apstarošanu.

"Tā kā reakcija uz apstarošanu parasti parādās no 10 līdz 14 terapijas dienai, mums ir nepieciešama laicīgāka ādas reakcijas prognoze, lai veiktu preventīvus pasākumus, samazinot starojuma kaitīgo iedarbību un palielinot terapijas efektivitāti," pastāstīja Raša universitātes radiācijas onkoloģijas profesore Katrīna Grīma.

Zinātnieki patlaban analizē 3 dimensiju termālās tomogrāfijas (3DTT) iespējas noteikt agrīnas izmaiņas ādā. Pati 3DTT metode ir samērā jauna, kas patlaban tiek plaši izmantota kā neinvazīva metode kompozītmateriālu bojājumu noteikšanai. Metodes pamatā ir materiāla sasildīšana vai atdzesēšana un novērošana ar infrasarkano staru spektra kameru, lai konstatētu izmaiņas materiālos.

Medicīnas vajadzībām varētu izmantot gaismas staru kūli, kas sasildītu ādu. Ar infrasarkano staru spektra kameru apstarotais apgabals tiktu vairākkārt nofotografēts noteiktā laika periodā, iegūstot attēlu sēriju, kurā redzamas ādas temperatūras izmaiņas. Argonnas nacionālajā laboratorijā izstrādātais algoritms palīdzētu izskaitļot temperatūras izmaiņas un dažādu ādas apgabalu temperatūras caurlaidību.

"Ādas spēja atdzist ir atkarīga no zemādas audu struktūras. Bojātām šūnām ir atšķirīga temperatūras caurlaidības spēja, ja salīdzinām ar veselu ādu," pasāstīja Džeimss Čū. "Identificējot agrīnas izmaiņas, mēs varētu prognozēt akūto procesu attīstību."

Pētījumu agrīnajos rezultātos redzams, ka kairinātas ādas termālās caurlaidības izmaiņas ir novērojamas labu laiku pirms ir attīstījušies nopietni un redzami bojājumi.

"Mūsu sākotnējie rezultāti par radiācijas izraisītiem ādas bojājumiem ir ļoti iedrošinoši," piebilda doktors Alans Kūns.

Patreizējie rezultāti liecina, ka 3DTT tehnoloģija ir izmantojama neinvazīvai audu bojājumu noteikšanai, netraucējot terapijas gaitu, kā arī atbilde ir iegūstama ļoti ātri, negaidot vairākas dienas.

"3DTT varētu izmantot arī citu ādas slimību diagnostikā, piemēram, ādas vēža, kā arī, lai noteiktu bojājumus elektrības vai zibens trieciena rezultātā. 3DTT būtu pielietojams visur, kur nepieciešama audu bojājumu izvērtēšana zemādas slāņos, kas nav redzami, " teica Dž. Sans.

Patlaban pētījumi tiek turpināti, lai apstiprinātu sākotnējos rezultātus. Ja rezultāti apstiprināsies, metode tiks pielietota reāliem krūts vēža pacientiem, kas tiek pakļauti staru terapijai.

Rush University Medical Center

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!