ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gudrās gaismas


Publicēts: 3.01.2014

Ir grūti aizmigt, dzīvojot uz Zemes? Iedomājieties, cik grūti ir Starptautiskajā kosmiskajā stacijā dzīvojošajiem astronautiem, kas riņķo apkārt mūsu planētai. Viņiem diennakts ir tikai 90 minūtes gara. Šeit talkā nāk mākslīgais apgaismojums. Pat uz Zemes vietās, kur ziemā dabīgās gaismas ir ļoti maz, tiek izmantots mākslīgais apgaismojums.

Pateicoties kompānijai Lightning Science, zināšanas, kas iegūtas, izstrādājot apgaismojumu Starptautiskās kosmiskās stacijas vajadzībām, atgriežas uz Zemes. Šī kompānija ir izveidojusi apgaismes ierīces un tehnoloģijas, kas simulē dabīgās gaismas ritmus un īpašības. Pirmie šīs tehnoloģijas prototipi kosmiskajā stacijā tika uzstādīti jau 2008. gadā.

"Astronauts vidēji guļ četras stundas diennaktī," pastāstīja kompānijas Lightning Science izpētes vadītājs Robs Solers. "Aptuveni 70% no visiem medikamentiem, kādi tiek lietoti Starptautiskajā kosmiskajā stacijā, ir dažāda tipa miega zāles."

Zemes iedzīvotājiem jau 2014. gadā šī kompānija piedāvās trīs jaunus apgaismes LED tehnoloģiju risinājumus.

Viena no šīm "spuldzēm" būs ļoti inteliģenta. Rythm Downlight varēs ieskrūvēt jebkurā gaismas ķermenī. Ar savu īpašnieku tā sazināsies ar Bluetooth palīdzību. Lietotājam īpašā aplikācijā, kas uzstādīta viņa viedtālrunī, vajadzēs ievadīt plānoto dienas ritmu, un spuldze pati pielāgos apgaismojuma līmeni un spektru, balstoties uz plānotajām aktivitātēm. Pamatā tiek mainīta zilās gaismas intensitāte. Vairāk zilās gaismas nozīmē mazāku melatonīna daudzumu, kas savukārt nozīmē, ka jums ir vieglāk palikt nomodā. Šī spuldzīte pārdošanā varētu parādīties 2014. gada nogalē.

Solers pastāstīja, ka līdzīgas programmējamās spuldzītes kosmiskajā stacijā varētu tikt uzstādītas jau 2015. gadā.

Pārējās divas spuldzes - Awake & Alert un Good Night, nav programmējamas. Pirmajā no tām zilās gaismas intensitāte ir palielināta, bet otrajā samazināta. Abas šīs spuldzītes jau šobrīd iespējams iegādāties Lightning Science internetveikalā.

Mashable

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!