ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ļaunā dvīņumāsa


Publicēts: 3.04.2008

Pirms 4,5 miljardiem gadu abas piedzima gandrīz vienlaicīgi, līdzīgos izmēros, ar gandrīz vienādu masu. To uzbūve bija ļoti līdzīga. Laika gaitā abas "māsas" izvēlējās katra savu ceļu. Vienu no tām sauc par ļaunuma iemiesojumu, otra ir dzīvības šūpulis un zilā pērle. Kādēļ to attīstības ceļi tik ļoti atšķiras?

Gan jau jums radās aizdomas, ka aplūkosim divas planētas - Zemi un Venēru. Zinātnieki, izanalizējot jaunākos datus no Eiropas kosmosa kuģa Venus Express, iespējams spēs atminēt šo noslēpumu, kādēļ Venēra tik ļoti atšķiras no Zemes.

Profesors Freds Teilors no Oksfordas universitātes prezentēja Venēras attīstības scenāriju. Saules sistēmas agrīnajos attīstības etapos Venēra attīstījās daudz ātrāk nekā Zeme. Dati liecina, ka uz Venēras ir bijis samērā daudz ūdens. Milzīgie okeāni pēc tam pazuda īsā laika posmā. Izzūdot ūdenim, planētas ģeoloģiskā aktivitāte un attīstība praktiski apstājās. Uz Venēras, atšķirībā no Zemes, nenotika plātņu tektonikas veidošanās. Dzīvībai labvēlīgus apstākļus nomainīja pilnīgi pretēja vide. Vienu brīdi abas planētas attīstījās līdzīgi, tad Venēra "noskrēja sprinta distanci" un pēc tam tās attīstība krasi palēninājās.

"Sākumā tās varēja izskatīties vienādi," skaidroja profesors Teilors. "Vēlāk mēs redzam, ka Venēra sāka strauji zaudēt ūdeni, bet Zeme - oglekļa dioksīdu, kas atradās atmosfērā."

Uz Zemes oglekļa dikosīds ir daudz sastopams saistītā veidā augos, minerālos un pašā Zemes garozā. Oglekļa dioksīda daudzuma svārstības atmosfērā nosaka klimatiskās izmaiņas. Uz Venēras lielākā daļa oglekļa dioksīda atrodas atmosfērā. Šī gāze ir viens no faktoriem, kas uztur pastāvīgu, karstu temperatūru (~450oC). Oglekļa dioksīda pārmēru lielā koncentrācija atmosfērā palēnina vai pat pilnībā apstādina ģeoloģisko un bioloģisko attīstību.

Darbs pie Venēras ģeoloģiskās vēstures izpētes tiks turpināts. Eiropas Venus Express darbības periods tiks pagarināts līdz 2011. gadam. "Mēs plānojam apvienot spēkus ar Japānas kosmosa kuģa Venus Climate Orbiter zinātnieku komandu. Japānas kosmosa kuģis ieradīsies uz Venēras 2010. gada decembrī," piebilda Teilors. "Kopā mēs atminēsim tādus noslēpumus, kuri nav pa spēkam darbojoties atsevišķi."

ESA

Komentāri

  1. elvijs tieši 20.11.2008 domāja šādi:

    Šādai Venēras attīstībai ir visai loģisks izskaidrojums - Venērai nebija Mēness.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!