ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tejas meklējumos


Publicēts: 10.04.2009

Kamēr daudzi meklē noslēpumaino Nibiru, NASA ir ķērusies pie citas planētas medībām. STEREO zondes šobrīd ielido noslēpumainā visuma reģionā, lai meklētu senas planētas atliekas, kas palīdzētu atrisināt Mēness rašanās mīklas.

"Tā ir Teja," pastāstīja STEREO projekta zinātnieks Maiks Kaizers no Godārda kosmisko lidojumu centra. "Tā ir hipotētiska planēta. Mēs nekad to neesam redzējuši, bet daži zinātnieki uzskata, ka tā ir eksistējusi pirms aptuveni 4,5 miljardiem gadu. Tieši šī planēta sadūrās ar Zemi un izveidoja Mēnesi."

Tejas hipotēze ir Prinstonas zinātnieku Eduarda Belbruno un Ričarda Gota garabērns. Tā sākās ar populāro Lielās sadursmes teoriju par to, kā radies Mēness. Ļoti daudzi astronomi uzskata, ka Saules sistēmas veidošanās laikā Marsa izmēra protoplanēta ietriecās Zemē. Abu objektu atlūzas tika izsviestas orbītā ap Zemi un laika gaitā izveidojās Mēness. Šis scenārijs izskaidro daudzus Mēness ģeoloģijas aspektus - gan Mēness kodola izmērus, gan iežu blīvumu un izotopu sastāvu.

Lielās sadursmes teorija ir laba, bet tā liek atbildēt uz pašu pamatjautājumu - no kurienes uzradās tik milzīga protoplanēta. Belbruno un Gots uzskata, ka tā varēja atrasties kādā no Saules un Zemes sistēmas Lagranža punktiem.

Šie punkti ir specifiski visuma reģioni, kur Saules un Zemes pievilkšanās spēki izveido tādu kā "gravitācijas aku". Šādu punktu pavisam ir pieci - L1 līdz L5. Kad Saules sistēma tikai veidojās, Lagranža punktus apdzīvoja asteroīdu lieluma planētu "celtniecības bloki". Belbruno un Gots uzskata, ka vienā no L4 vai L5 punktiem šie bloki apvienojās un izveidojās Teja, kas sengrieķu mitoloģijā ir titāns, kurš piedzemdēja Mēness dievieti Selēnu.

"Viņu datormodelī redzams, ka Teja varēja izaugt pietiekami liela, ja tā veidojās L4 vai L5 reģionā, kur spēku līdzsvars ļauj sakrāties lielam materiālu daudzumam," piebilda Kaizers. "Vēlāk Teju no L4 vai L5 punkta varēja izstumt citu planētu, tādu kā Venēras, iedarbība un nosūtīt tieši uz Zemi."

Ja šī ideja ir pareiza, tad Teju viņiem ieraudzīt neizdosies, bet iespējams, ka kāds no šīs mistiskās planētas izejmateriāliem vēl arvien slēpjas L4 vai L5 punktos. "STEREO zondes šobrīd ielido šajā apgabalā," teica Kaizers. "Mēs atrodamies labā vietā, lai meklētu Tejas asteroīdu izmēru paliekas."

Sauksim tos par "Tejasteroīdiem".

Astronomi arī agrāk ir meklējuši Tejasteroīdus ar teleskopiem, kas atrodas uz Zemes. Līdz šim nesekmīgi. Ar šo metodi iespējams atrast objektus, kuri ir lielāki par 1km. STEREO, kuri lidos cauri šiem reģioniem, varēs ieraudzīt daudz mazāka izmēra objektus.

"Patiesībā meklējumi sākās jau iepriekšējā mēnesī, kad abi kosmosa kuģi fotografēja L4 un L5 apgabalus. Šajos attēlos astronomi-amatieri atrada dažus jau zināmus asteroīdus. Dažas dienas pēc atklāšanas tur tika nofotografēta arī jaunā komēta Itagaki. Tejasteroīdu joprojām nav," stāstīja Kaizers.

Tejasteroīdu meklēšana nav STEREO galvenais uzdevums. STEREO ir Saules observatorija. L4 un L5 reģioni ir pa ceļam uz misijas galamērķi, kuru plānots sasniegt 2011. gadā. Tad STEREO fotografēs abas Saules puses un zinātniekiem pirmo reizi vēsturē būs iespējams pētīt un analizēt visu Saules virsmu.

"Iespējams, ka mēs neko neatradīsim," Kaizers turpināja. "Ja mums izdosies atklāt daudz asteroīdus L4 un L5 punktos, varētu tikt veidota jauna misija uz šiem reģioniem, lai izpētītu tur esošo asteroīdu sastāvu. Ja tad tiks konstatēts, ka šo asteroīdu sastāvs ir tāds pats kā Zemes un Mēness, tad Belbruno un Gota versijai tas būtu spēcīgs pierādījums."

Tā kā Lagranža punkti nav vienkārši punkti visumā, bet aptuveni 50 miljons kilometru plaši reģioni, meklējumi turpināsies vairākus mēnešus. Šobrīd STEREO zondes ir tikai Lagranža punktu nomalēs. Viduspunktu tās varētu sasniegt šā gada septembrī vai oktobrī.

Ja nu arī jums ir vēlme piedalīties Tejasteroīdu meklējumos, NASA priecāsies par palīdzību. Ar detalizētāku informāciju iespējams iepazīties šajā resursā.

Lai veicas medībās!

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!