ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirmais X kategorijas uzliesmojums 2014. gadā


Publicēts: 8.01.2014

2014. gada 7. janvārī plkst. 20:32 pēc Latvijas laika uz Saules tika reģistrēts X1,2 kategorijas uzliesmojums no aktīvā reģiona AR1944, kas bija vērsts Zemes virzienā. Tas bija pirmais X kategorijas uzliesmojums 2014. gadā, kas sekoja virknei zemākas kategorijas uzliesmojumu. Uzliesmojums ir saistīts ar koronālās masas izvirdumu, kas vērsts Zemes virzienā.

Saules uzliesmojumi ir spēcīgi starojuma izvirdumi. Šis starojums nespēj kaitēt cilvēkiem, jo mūs sargā Zemes biezā atmosfēra. Tomēr, ja starojums ir pietiekami spēcīgs, tas ietekmē atmosfēras slāni, kurā ceļo GPS un sakaru signāli. Līdz ar to brīdī, kad ir novērojams uzliesmojums, var rasties radiosakaru traucējumi.

 AR1944 ir viena no lielākajām Saules plankumu grupām pēdējo gadu laikā. Lielākajā no plankumiem mūsu Zemi varētu ietilpināt gandrīz trīs reizes.

Vakardienas izvirdums Zemes magnētisko lauku varētu skart 9. janvārī, izraisot vidēja stipruma (G2) ģeomagnētisko vētru, kura varētu norimt 10. janvārī. Šādas prognozes ir labvēlīgas ziemeļblāzmu vērotājiem, ja vien debesis būs skaidras.

NASA, Space Weather

Komentāri

  1. GunārsS tieši 9.01.2014 domāja šādi:

    Nu tad cerēsim uz skaidrām debesīm!

  2. Redaktors tieši 9.01.2014 domāja šādi:

    Cerība ir laba lieta... Lietus - jau ierasta.

  3. Jānis tieši 10.01.2014 domāja šādi:

    Nu, par nekaitīgumu gan var padiskutēt. Galvas sāpes tikai tagad, t.i., 10.01.pēcpusdienā sāk pierimt. Un tā ir katrreiz, kad blieziens nāk mūsu virzienā.

  4. Redaktors tieši 10.01.2014 domāja šādi:

    Jāsaka gan, ka nekāda vētra Zemes magnetosfērā netika izraisīta. Situācija praktiski tāda pati, kā parasti.

    Iespējams, ka šoreiz galvassāpes uz kaut ko citu jānoraksta.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!