ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Keringtona notikuma atkārtojums


Publicēts: 5.05.2014

Reizi pa reizei Saule mums atgādina, ka Saules sistēmā tā ir vērā ņemama zvaigzne. Lai arī pagaidām kosmisko tehnoloģiju laikmetā Zemi skāruši vien tādi kā brīdinājuma šāvieni, cilvēki arvien vairāk apzinās, ka ar zvaigznēm nekādi joki nav. 2014. gada aprīlī zinātnieki, ārkārtas situāciju rīcības plānotāji, ASV valdības pārstāvji un citi pulcējās ikgadējā NOAA Kosmisko laikapstākļu darba sesijā, lai apspriestu Saules vētras, to iespējamās sekas un nepieciešamos rīcības plānus.

Tas nav nekāds noslēpums, ka pašreizējais Saules aktivitātes cikls ir vājāks nekā parasti. Attiecīgi varētu gaidīt, ka šī tikšanās noritēja mierīgā un relaksētā gaisotnē. Tomēr tā nebija. Darba sesijas apmeklētāju prātus nodarbināja ļoti spēcīga Saules vētra, kas pavisam nesen bija pabrāzusies garām Zemei.

"Ja tā mums būtu trāpījusi, mēs joprojām novērstu sekas," teica Daniels Beikers no Kolorādo universitātes.

Tas notika gandrīz pirms diviem gadiem. 2012. gada 23. jūlijā uz Saules notika koronālās masas izvirdums. Izmestā matērija lidoja planētu virzienā ar ātrumu aptuveni 3000 km/s. Tas ir vairāk nekā četras reizes ātrāk kā parasti. Brīdī, kad vētras mākonis sasniedza Zemes orbītu, par laimi, mūsu planētas tur nebija. Toties tā trāpīja STEREO-A zondei. Kopš tā brīža zinātnieki turpina analizēt iegūto informāciju, bet jau šobrīd ir zināms, ka tā ir bijusi viena no spēcīgākajām vētrām zināmajā vēsturē.

"Iespējams, ka tā bija pat spēcīgāka par Keringtona notikumu," piebilda Beikers.

Minētais Keringtona notikums iestājās 1859. gada septembrī, kad Zemi tiešā trāpījumā skāra vairāki spēcīgi koronālās masas izvirdumi. Ziemeļblāzmas tika novērotas visai tuvu ekvatoram. Spēcīgās ģeomagnētiskās vētras radīja traucējumus telegrāfa līnijās, izraisot īssavienojumus. Atsevišķās stacijās tādēļ izcelās par ugunsgrēki.

Līdzīga stipruma vētra mūsdienās radītu ievērojamus bojājumus elektroapgādes tīklos un sakaru kanālos. Kopējie ekonomiskie zaudējumi pārsniegtu 2 triljonus UDS tikai ASV vien. Transformātorus, kurus šāda vētra sabojātu, nāktos labot gadiem ilgi.

Kādēļ 2012. gada vētra bija tik spēcīga? Patiesībā tie bija divi izvirdumi, kuri notika ar 10 līdz 15 minūšu intervālu. Dubultā izvirduma mākonis brāzās cauri reģionam, kuru pirms četrām dienām bija "iztīrījis" cits izvirdums. Līdz ar to starpplanētu telpā matērijas bremzēšana bija daudz vājāka nekā parasti.

Ja izvirdums būtu noticis tikai nedēļu agrāk, tas tiešā trāpījumā skartu Zemi.

Kad 19. gadsimtā Keringtona notikums aptvēra mūsu planētu, pret Saules radītiem traucējumiem jutīgas tehnoloģijas bija tikko sākušas attīstīties. Mūsdienās ir maz nozaru, kuras neietekmētu šāda mēroga Saules vētra.

"Iespaids uz mūsdienu tehnoloģijām būtu neizmērojams," teica  Dženeta Lūmena.

"Bez NASA STEREO zondēm mēs nekad nebūtu uzzinājuši par 2012. gada supervētras spēku. Tas parāda, ka šādas kosmisko laikapstākļu bojas, kas izvietotas visapkārt Saulei, ir ļoti svarīgas," paskaidrojas Nats Gopalsvamijs no NASA Godārda Kosmisko lidojumu centra.

Šis notikums kārtējo reizi uzsver, ka pat salīdzinoši zemas aktivitātes periodā Saule spēj sagādāt pārsteigumus.

"Daudzi novērotāji ir pamanījuši, ka pašreizējais aktivitātes cikls ir ļoti vājš, iespējams pat vājākais pēdējo 100 gadu laikā. Ir skaidrs, ka pat vāja cikla laikā var veidoties spēcīga vētra," noslēdza Beikers. "Mums jābūt tai gataviem."

NASA

Komentāri

  1. Mulkari tieši 6.05.2014 domāja šādi:

    Ziemeļblāzma gan šādam uzliesmojumam trāpot Zemei būtu super krāšņa un tās vērošanai arī netraucētu parastais Rīgas gaismas piesārņojums.

  2. nelabojams tieši 6.05.2014 domāja šādi:

    Manos pāķos tāpat netraucē. Bet nu mellais humors sanāca laPs :D

  3. Elvijs tieši 6.05.2014 domāja šādi:

    Un tā kā elektrība pazustu uz vairākiem mēnešiem (transformatoru čupas nevienam skapīti taču nestāv), tad varēs arī Rīgas centrā beidzot ieraudzīt Piena ceļu un citus debesu brīnumus arī pēc magnētiskās vētra norimšanas.. Bet tad jau prātā būs citas rūpes - kur lai atrod ēdamo, degvielu un ģeneratoru..






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!