ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kas iznira no Ligeia Mare?


Publicēts: 1.10.2014

Saturna pavadonis Titāns viennozīmīgi ir viens no interesantākajiem objektiem Saules sistēmā. Tā biezā, oranžas nokrāsas atmosfēra slēpj jūras un ezerus, kuros šķidra ūdens vietā krastus apskalo ogļūdeņraži. Titāna interesanto objektu sarakstam vari pievienot arī kādu veidojumu Ligeia Mare jūrā, kas pirmo reizi tika pamanīts 2013. gada jūlijā.

NASA zonde Cassini turpina novērot šo aptuveni 260 km2 lielo veidojumu, kurš atrodas vienā no lielākajām Titāna jūrām - Ligeia Mare. Kosmiskā aparāta radara attēlos objekts novērots jau divas reizes. Jāpiebilst, ka tā izskats abos attēlos ir atšķirīgs.

Gaišais veidojums izceļas uz tumšās jūras fona. Pirmo reizi to pamanīja 2013. gada jūlija pārlidojuma laikā tapušajās fotogrāfijās. Arhīvā atrodamajos, agrāk fotografētajos Ligeia Mare attēlos šāda objekta nebija. Pēc dažiem mēnešiem objekts bija pazudis. Zinātnieki secināja, ka tas ir bijis kāds īslaicīgs veidojums. Tomēr 2014. gada 21. augusta pārlidojuma laikā iegūtajos attēlos tas atkal parādījās, lai gan tā izskats bija savādāks nekā pirms 11 mēnešiem.

 Radara komandas zinātnieki ir pārliecināti, ka tas nav nedz artefakts, nedz kļūda datos, kas būtu vienkāršākais skaidrojums, kā arī viņi neredz pierādījumus tam, ka šis veidojums būtu radies, iztvaikojot jūrai, jo Ligeia Mare krasta līnija nav būtiski mainījusies šajā periodā. Attiecīgi šobrīd tiek piedāvātas sekojošas idejas - viļņi, gāzu burbuļi, uz virsmas peldoši cieti objekti vai tie ir iegrimuši nedaudz zem virsmas. Protams, tas varētu būt arī kaut kas eksotiskāks un neparastāks.

Zinātnieki uzskata, ka šis veidojums varētu būt saistīts ar gadalaika maiņu uz Titāna, kur ziemeļu puslodē iestājas vasara. Tieši šādu izmaiņu novērošana ir Cassini misijas pagarinājuma galvenais uzdevums.

"Zinātnei patīk noslēpumi, un šis noslēpumainais objekts ir aizraujošs piemērs uz Titāna notiekošajām izmaiņām," teica Cassini radara komandas zinātnieks Stefans Volls. "Mēs ceram, ka varēsim turpināt novērot notiekošās pārmaiņas un gūt ieskatu procesos, kas norisinās šajā svešajā jūrā."

NASA JPL

Komentāri

  1. Mārča tieši 7.10.2014 domāja šādi:


    Kāpēc ir tik graudains attēls, ka nevar saskatīt priekšmetu detaļas?

  2. cydonia tieši 8.10.2014 domāja šādi:

    >Mārča

    tāpēc, ka tie nav optiskie attēli. tāpēc ka titāna atmosfēra ir bieza kā zupa un tai cauri redzēt nevar. tāpēc virsmu tausta ar radariem un bildes tiek ģenerētas no radaru datiem.

  3. Mārča tieši 10.10.2014 domāja šādi:

    Paldies par izskaidrojumu ;)

  4. Mārča tieši 10.10.2014 domāja šādi:

    Paldies par izskaidrojumu ;)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!